Print
Category: Rozhovory

Niké SBL objavuje hráčov z rôznych destinácií, ako napríklad Južná Amerika. Argentínsku stopu zastupuje v súťaži nielen Lautaro Lopez, ale aj Tomas Cavallero v Handlovej. Aké je to odísť zo svetoznámej Bocy Juniors na hornú Nitru, či zvykať si na oveľa väčšiu zodpovednosť, aj to sa dočítate v rozhovore s krídelníkom „baníkov“.

Boca Juniors je najmä futbalovým veľkoklubom, pod svojou značkou združuje aj iné športy, vrátane basketbalu. Cavallero strávil v hlavnom meste Argentíny takmer celú svoju doterajšiu basketbalovú kariéru. Prečo sa rozhodol pre tak razantnú zmenu, odísť na iný kontinent a do úplne odlišného prostredia?

„Je to pre mňa nový svet. Keď odchádzate z veľkoklubu, akým Boca Juniors je, tak viete, že sú veci, ktoré nenájdete. Je to určitý komfort, na ktorý si zvyknete. To isté platí mimo palubovky, žiť vo veľkom meste má svoje výhody a nevýhody. Na Slovensku je väčší pokoj, odlišné ročné obdobia. Zatiaľ som si na to úplne nezvykol, ale podarilo sa mi stretnúť milých ľudí. Hory a sneh prinášajú peknú panorámu, ale stále nie som úplne stotožnený so zimou,“ odpovedal na úvod Cavallero.

V tomto ročníku čakal 24-ročný basketbalista na angažmán do novembra, až prišla ponuka z hornej Nitry. Ďalšia premena prišla priamo na palubovke, kým doteraz bol skôr hráčom nastupujúcim z lavičky, tak v Handlovej patrí k lídrom, čo je v jeho kariére novinka. Štatisticky z toho býva v priemere približne 12 bodov, 4 doskoky a 5 asistencie.

IMG 3017

„Beriem to veľmi zodpovedne. Výsledky a situácie, ktorými si prechádzame, ma nerobia šťastným, pretože mám pocit, ako keby som tímu neodovzdával všetko. Predošlé dva roky v Boce som mal odlišnú rolu, išiel som z lavičky a aj na palubovke som mal iné úlohy. Teraz som rozohrávačom, čo bola pre mňa výzva, ale užívam si ju. Individuálne čísla sú samozrejme dôležité, ale na konci dňa sa koncentrujem na víťazstvá. Keď môj tím prehrá, tak čísla nehrajú rolu,“ uviedol hráč Handlovej.

A priveľa dôvodov na radosť zatiaľ Cavallero nemal, od jeho príchodu vyhrali „baníci“ v troch prípadoch. Momentálna séria prehier číta 6 zápasov, ale nádeje na play off nie sú stratené. Už najbližší víkend čaká družstvo v podstate kľúčový zápas sezóny 2022/2023 – hornonitrianske derby s Prievidzou.

„Myslím si, že môže za to viacero vecí. Trikrát sa nám menil hlavný tréner, káder prešiel rošádami a trápili nás zranenia. Stabilita a čas sú kľúčovými prvkami, ak chcete uspieť. Je to len tretí týždeň, keď je družstvo kompletné,“ zhodnotil Cavallero príčiny postavenia svojho tímu.

IMG 3382

Basketbal v Argentíne je prirodzene v úzadí futbalu, aj vzhľadom na nedávny úspech na majstrovstvách sveta, ale svoju základňu a úspechy má. Ako vlastne funguje prepojenie športov v Boce Juniors? „Mnohokrát sme mali spoločné aktivity, ale teraz už futbalisti trénujú v inej časti mesta. Futbal v Argentíne je šialený, preto hráči nemajú ani toľko času. Boca Juniors je najväčším klubom v Argentíne, v ňom som vyrastal a sníval som o tom, že raz budem jeho súčasťou. Podarilo sa mi to, odohral som 4 roky a Boca bude vždy mojim domovom,“ poodhalil Argentínčan detaily.

Odísť z komfortnej zóny si žiada nemalé odhodlanie, pretože nič nie je vopred zaručené. Pre Cavallera je pôsobenie v Handlovej prvým krokom k dosiahnutiu ďalších basketbalových mét: „Celý môj život som sníval o tom, aby som mal v Európe úspešnú profesionálnu kariéru. Každý deň na tom pracujem. V Handlovej sa chcem hráčsky zlepšovať a snažiť sa v každom stretnutí odovzdať maximum.“

Foto: Vladimír Dorňák