• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V sobotu sa pre neho a Handlovú účinkovanie v sezóne 2022/2023 Niké SBL skončí, ale na uplynulé mesiace bude Richard Rožánek najmä spomínať v dobrom. Mladší z bratského dua Rožánkovcov sa na hornej Nitre naplno chytil ponúknutej šance a svojimi výkonmi si zastal miesto v najvyššej súťaži. Nielen o tom sme sa rozprávali s 23-ročným krídelníkom.

Rožánek má za sebou tretí rok v Niké SBL, druhý v drese Handlovej: „Bolo to pre mňa ako na hojdačke. Bohužiaľ, obe sezóny sme sa pohybovali skôr na spodných pozíciách, ale musím skonštatovať, že každá zo sezón mi niečo dala. Druhý rok som začínal taktiež ako jeden z posledných hráčov, ale som rád, že na konci tomu je inak. Mrzí nás, že sme sa neprebojovali do play off, ale niekomu musel 'Čierny Peter' zostať a tentoraz sme to boli my. Niektoré zápasy nám ušli, ale treba si udržať aj nejakú sebareflexiu a povedať, že sme bohužiaľ zaslúžene obsadili až 8. miesto. Nechcem však povedať, že by sme do toho s chalanmi nedali vždy všetko. Určite sme za Handlovú bojovali ako sa dalo.“

U „baníkov“ sa toho udialo od septembra viac ako dosť, dvakrát sa menil šéf lavičky a celkovo opustilo hráčsky kolektív až 6 basketbalistov. Aj to je jeden z dôvodov neúspechu Handlovej v sezóne 2022/2023. Keď sa navyše pridal fakt, že v tomto kalendárnom roku sa z víťazstva tím neradoval, tak je vlastne až malým zázrakom, že o play off mohlo družstvo rozmýšľať do predposledného kola základnej časti.

„Odišli nám počas sezóny viacerí kľúčoví hráči, boli tam aj zranenia, výmeny hráčov a trénerov. Keď sa to všetko zrátalo, tak to dopadlo tak, ako to dopadlo. Mne osobne, paradoxne, odchody Američanov zo začiatku ročníka pomohli. Dostal som väčší priestor na ihrisku a tiež dôveru od trénera. Snažil som sa tejto šance chytiť, ako sa dalo. Pravdaže, niekedy to bolo lepšie, inokedy horšie, ale som za túto vďačný a verím, že do budúcna sa bude so mnou určite počítať viac, ako tomu bolo na začiatku sezóny,“ vyjadril sa Rožánek.

DSC 4503

Plnohodnotná šanca v neskoršej fáze sezóny sa ukázala u Rožánka ako prospešná vec. Minimálne z pohľadu minutáže to bol obrovský skok, v priemere hrával o 18 minút viac, pri porovnaní s predchádzajúcim ročníkom. Takáto zmena sa prejavila aj v štatistikách, druhý rok v drese MBK skončí s priemerom takmer 9 bodov, 2 doskokov a 2 asistencií na stretnutie.

„Myslím si, že som ukázal, že môžem byť platným hráčom vo viacerých smeroch. Určite nejdem nič preceňovať a zostanem radšej skromný, lebo viem, že mám ešte veľa nedostatkov a tiež viem, že v ostatných družstvách by bola konkurencia asi väčšia. Vďačím Handlovej, trénerovi Radičovi a Kučerovi za prejavenú dôveru, a taktiež skvelým handlovským divákom, ktorí nás ako Slovákov prijali na ihrisku určite radi. Moje výkony a minutáž mi priniesli spokojnosť, pretože dopadli určite nad predsezónne očakávania, ale treba zostať pri zemi, pretože viem, že je stále mnoho vecí, ktoré treba zlepšovať,“ uviedol hráč Handlovej.

IMG 4562

Z tohto pohľadu bolo novinkou tiež, že sa družstvo na neho spoliehalo, s čím sa Rožánek zatiaľ v najvyššej súťaži nestretol. K lídrom patril doteraz najmä v prvoligovej Žiline. „Veľká minutáž priniesla aj väčšiu zodpovednosť, ale 2 roky dozadu som býval s mojim bratom v Lučenci, takže som čo-to od neho odpozeral. Pomohla aj letná príprava so starým otcom a určite aj šťastie. Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným, takže som sa toho nebál,“ poskytol Rožánek svoj pohľad.

Druhý rok na hornej Nitre bol pre 23-ročného basketbalistu veľkou výzvou, ktorá mu môže pomôcť do ďalšieho kariérneho rozvoja, ako tomu bolo napríklad aj v prípade jeho staršieho brata: „Zlepšenie prišlo hlavne v hlave a sebavedomí. Dostať takéto veľké porcie minút určite poteší a bez sebavedomia by sa veľmi ťažko presadzovalo, takže to je hlavné, čo som tento rok získal. Ukázali sa však mnohé nedostatky, najmä vo fyzickosti a obrane. Sezóna 2022/2023 bola pre mňa osobne prelomová, neúčasť v play off mrzí, lebo minimálne ľudia, ktorí nás každý jeden zápas chodili povzbudzovať, by si to zaslúžili.“

DSC 4570

V sobotu to bude pred handlovskými fanúšikmi teda rozlúčka „baníkov“ so základnou časťou a účinkovaním v tejto sezóne. Podľa Rožánka je malá šanca, že by ešte zasiahol v prvej lige v drese Žiliny. Chce sa venovať hlavne školským povinnostiam a neskôr začať s prípravou na ďalšie účinkovanie v Niké SBL. „Žiaľ, tento rok budem play off sledovať len v televízii. Verím, že budúci rok sa do neho prebojujeme. Určite by som veľmi rád posunul svoju hru zase o nejaký level vyššie, zlepšil streľbu, dribling, prihrávku, čo by ma spravilo v útoku všestrannejším. A čo sa týka obrany, chcem zapracovať na silnejších nohách a nabrať nejaké svaly,“ načrtol Rožánek svoje plány do budúcna.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák