• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Popri nedávnom vyvrcholení sezóny 2022/2023 Niké SBL, sa ostatné tímy začali pripravovať už na ďalší ročník. O BKM Lučenec presakovali von v uplynulom období len čiastkové informácie, ktoré neboli práve najpozitívnejšieho charakteru. Čierne scenári o konci „pelikánov“ sú zažehnané, čo objasňuje v rozhovore aj prezident klubu Michal Matala.

Lučenčania sa etablovali v Niké SBL a jej pevnou súčasťou sú od sezóny 2018/2019. Po nováčikovskom roku sa dostali medzi širšiu špičku súťaže, najväčším úspechom klubu bol zisk Slovenského pohára a ligové striebro v sezóne 2021/2022. Aj v aktuálnom ročníku bojovali o horné pozície, napokon z toho bolo konečné 5. miesto a účasť v semifinále Slovenského pohára.

„Myslím si, že konečné umiestnenie v obidvoch súťažiach bolo odrazom reálnych možností nášho družstva. Po postupe do najvyššej súťaže sme nesľubovali majstrovské tituly, ale chceli sme vrátiť do Lučenca najvyššiu basketbalovú súťaž, prilákať do hľadiska fanúšikov a stabilizovať klub, aby mohol byť stabilným účastníkom súťaže. Myslím, že tento cieľ sa nám podarilo splniť. Veď náš klub odohral v Niké SBL 5 rokov, z ktorých okrem nováčikovskej sezóny, vždy patril medzi širšiu špičku súťaže. Až tri súťažné sezóny boli poznačené obmedzeniami v súvislosti s koronavírusom (2019 – 2022), spojenými s výpadkom v príjmoch zo vstupného a sponzorských zmlúv Udržať fungovanie klubu v takýchto podmienkach bolo extrémne náročné,“ vysvetľuje situáciu prezident Lučenca Michal Matala.

Od posledného zápasu je to už takmer dva mesiace a reálne hrozilo, že to mohol byť na dlhú dobu posledný ligový zápas v športovej hale ARENA. Scenáre o ďalšom konci basketbalového klubu v Lučenci sa však podarilo v uplynulých dňoch úspešne odvrátiť, čo je pre všetkých pozitívna správa.

DSC 4132

„Situácia po skončení sezóny bola pre nás veľmi zložitá a reálne hrozilo, že nebudeme vedieť pokračovať v Niké SBL v sezóne 2023/2024. Predovšetkým bolo potrebné vyriešiť situáciu ohľadne cien za prenájom ŠH ARENA. V posledných dňoch došlo k rokovaniam s výsledkom, že od novej sezóny by sme mali mať k dispozícii ŠH ARENA. Zároveň nám bolo oznámené, že mesto Lučenec nebude vedieť finančne podporovať športovú činnosť klubu rovnako ako v minulej sezóne, pričom pôjde o podstatný výpadok v príjmoch klubu. Ďalší viacerí sponzori z dôvodu zložitej ekonomickej situácie nevedia podporovať klub ako v minulosti. Z týchto dôvodov pôjdeme s rozpočtom určite výrazne dole, avšak v Niké SBL v sezóne 2023/2024 chceme a budeme určite pokračovať. Chcel by som poďakovať vedeniu mesta Lučenec, všetkým sponzorom, fanúšikom, všetkým zainteresovaným a všetkým dobrovoľníkom, ktorí pomáhali s organizáciou chodu klubu za korektnú šesťročnú spoluprácu. Verím, že nám všetci zostanú verní aj v nasledujúcej, v pre nás veľmi náročnej sezóne,“ prezradil lučenecký prezident detaily z udalostí uplynulého obdobia.

„Pelikánov“ tak uvidíme aj naďalej v lige, možno nie na takých métach, ako tomu bolo v minulosti, ale podobným scenárom si prešli mnohí účastníci a vždy sa vedeli odraziť k ďalším klubovým úspechom. Fanúšikovia Lučenca tak môžu svojou podporou v hľadisku ukázať, ako im na pokračovaní basketbalu v meste záleží.

Foto: Lukáš Droppan