• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Reči o najvyrovnanejšom ročníku SBL sa premietli nielen do tabuľky a diania na palubovkách, ale aj do tradičného power rankingu.

Po novom roku sa SBL-ka rozbehla rýchlym tempom, dohrávky museli dobiehať Prievidžania, na druhej strane, karanténa vystavila stopku Patriotom. Prišla jedna trénerská výmena, viacero príchodov a odchodov. V posledných dňoch rezonuje návrat Mária Ihringa na slovenské palubovky. Najmladší tím ligy ťahá doma víťaznú sériu pod trénerom Olegom Meleščenkom. Možno sa nezdá liga niekomu dosť atraktívna, no je tento rok veľmi vyrovnaná, kluby a tímy odvádzajú maximum a verím, že nám pripravia ešte veľa športových zážitkov. Priznám sa, že sa čoraz ťažšie odhaduje aktuálna sila tímov, vyrovnanosť ligy sa ukazuje v každom kole, kde nie je niekedy ľahké určiť favorita zápasu, každý vie hrať s každým. Máme február, koniec prestupového obdobia, som zvedavý, či tímy budú zasahovať do súpisiek a snažiť sa posilniť kádre.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

1. (4.) - Inter Bratislava

Od príchodu Olega Meleščenka, ešte „žlto-čierni“ na Pasienkoch neokúsili trpkosť prehry. Sú najmladším tímom, no na ihrisku to častokrát nebadať. Bodovo sa najviac opierajú o výkony Arnasa Beručku, Lautara Lopeza, Richarda Körnera a Michaela Fuseka, veľmi cenné skúsenosti a minúty naberajú „mladé pušky“ z Interu. Veľký progres naďalej ukazuje „Fuso“, ktorý dominuje nielen pod košom, ale jeho zbraňou je aj streľba z perimetra. V poslednom dueli ukázali veľkú bojovnosť a túžbu po víťazstve, čo sa im nakoniec vyplatilo.

2. (1.) - Patrioti Levice

Levičanov nezastihol nový rok v najlepšej forme, keď na začiatku roka prehrali dva zápasy a následne ich postihla vynútená pauza kvôli karanténe. Návrat do herného diania sa im takisto nevydaril, keď prehrali na Interi, no na domácej palubovke v zápase o prvé miesto v tabuľke, už nabehli na svoju hru a duel zvládli. Vo veľmi dobrých výkonoch pokračuje Šimon Krajčovič a Henri Wade-Chatman. Určite im pomôže na dobitie „batérií“ reprezentačná prestávka a postupne sa dostanú do hernej formy.

14

3. (3.) - Spišskí Rytieri

S novým rokom sa tím Tea Hojča postupne dostával do hernej formy. Trochu zaostávajú za očakávaním v poslednej dobe výkony podkošovej dvojice Michal Baťka - Michal Čekovský. Družstvo sa však môže spoľahnúť na výkony legionárov a k tomu získali na post rozohrávača Mária Ihringa, ktorý prišiel z estónskej ligy veľmi dobre rozohraný, čo ukázal hneď v prvých zápasoch a stal sa lídrom Rytierov.

4. (5.) - BKM Lučenec

Lučenec predvádza striedavé výkony doma i vonku. Tím opustili Mike Holloway jr. a DeAngelo Isby, čo družstvu podľa mňa pomohlo, prišiel Patrick Šimon, ktorý zapadol do hernej koncepcie trénera Petra Jankoviča. „Pelikáni“ sa môžu pýšiť druhým najlepším útokom za sledované obdobie, snažia sa hrať rýchlo dopredu, v útoku sa môžu spoliehať na kvarteto dvojciferných strelcov. V zápasoch mávajú herné výpadky a častokrát ich to stoja priaznivý výsledok.

DSC 0518

5. (2.) - Iskra Svit

Svit hrá s jednoduchosťou, rýchlej hru založenej na ľahkých zakončeniach a dominantnej hre 1 na 1. Hlavným trénerom sa stal asistent Róbert Ištvánik. V sledovanom období však majú najlepší útok, ale zároveň najslabšiu obranu a tam vidím priestor na zlepšenie. Častokrát sa spoliehajú na individuálne výkony a chýba potom organizovaná hra, ktorá by im priniesla viac víťazstiev. De'Sean Parsons naďalej dominuje strelcom a popri výkonoch legionárov, sa mi pozdáva progres Jakuba Mokráňa.

6. (7.) - BC Prievidza

Zo začiatku roka príjemne prekvapili, tréner Maroš Helmecy dokázal počas korona prestávky udržať tím v hernej kondícii, čo sa pretavilo do pozitívnych výsledkov. Druhá polovica januára však už vyzerala horšie, v troch zápasoch za sebou prehrali o viac ako 20 bodov a ťahajú negatívnu sériu štyroch prehier. Momentálne je herne najstabilnejší Grant Sitton. Tím ukázal potenciál, no bude musieť z neho ťažiť v nastávajúcom boji o play off.

IMG 7622

7. (6.) - MBK Baník Handlová

„Baníci“ striedajú dobré fázy so zlými, čo sa týka zápasov, ale i samotných úsekov v stretnutiach. Nemajú konzistentné výkony, čo ich častokrát stojí dobrý výsledok. Káder posilnil James Hawtorne, ktorý sa pomaly zohráva s tímom a mal by byť prínosom. „Buli“ naďalej kraľuje v kolónke asistencií a je lídrom „baníkov“, tento tím podľa mňa ešte neukázal svoju silu a bude zaujímavé sledovať súboj o play off na hornej Nitre.

 

  Power ranking tímov po januári a začiatku februára
Poz.     Výhry Prehry Skóre Skóre/zápas
1. INT Inter 7 2 748:683 83,1:75,9
2. LEV Levice 1 3 311:346 77,8:86,5
3. SNV Rytieri 4 4 625:631 78,1:78,9
4. LUC Lučenec 4 5 800:756 88,9:84,0
5. SVT Svit 3 5 723:733 90,4:91,6
6. PDA Prievidza 4 5 730:772 81,1:85,8
7.  HAN Handlová 3 5 680:707 85,0:88,4

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, Ladislav Szibilla