• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V predchádzajúcich dvoch týždňoch odštartovali účastníci SBL s prípravou na nový ročník. Oproti predchádzajúcim rokom však nik z celkov nebol na štarte kompletný. Ako kluby riešili aktuálne obmedzenia s legionármi, to sme pre vás zisťovali od samotných činovníkov.

Všetkým funkcionárom sme položili rovnakú sadu otázok:

1. Ako sa toto leto pracovalo a zháňali legionári? V čom bola situácia odlišná?
2.Bolo náročnejšie dotiahnuť ich príchod na Slovensko, s ohľadom na všetky opatrenia?
3.Ako váš klub pristupuje k bezpečnostným rizikám (testovanie, karantény)?
4. V čom bude podľa vás pri súčasnej situácii nový ročník odlišný?

 

 

 

Michal Ondruš, generálny manažér Inter Bratislava:

  1. Situácia s koronou úplne zmenila nastavenie hráčskeho trhu. Trh sa správa úplne inak ako za normálnych okolností. Hráči a agenti reagujú inak. Všetci sa obávajú, čo bude, ako bude. Je do určitej miery otázne, do akej miery chcú či nechcú hráči cestovať po svete. V každom prípade, môžem potvrdiť to, že na rozdiel od posledných sezón, je situácia relatívne dosť odlišná.
  2. Snažíme sa správať podľa toho, ako sú nastavené aktuálne opatrenia a predpisy. Musíme sa zlaďovať s možnosťami našej krajiny a tých krajín, z ktorých hráči k nám majú pricestovať. Hráči chcú v budúcej sezóne hrať, každý sa nejakou mierou snaží prispieť k tomu, aby bol príchod možný. Náročnejšie to je, snažíme sa však využívať aj rôzne dostupné výnimky pre pracujúcich ľudí. Je teda sem možné dotiahnuť aj basketbalistu zo zahraničia.
  3. V zmysle predpisov, ktoré sú momentálne platné. Po príchode ich samozrejme testujeme. Veríme, že sa nestretneme s pozitívnym prípadom.
  4. Odlišný bude vtedy, keď korona opätovne vstúpi do sezóny a bude nutné uvažovať nad nejakým prerušením, respektíve zrušením. To si nik z nás neželá. V prípade, že by sa tak nestalo, tak možno bude ročník skromnejší z pohľadu rozpočtov. Verím, že začneme a skončíme a nebude problém s odohraním.

 

Ladislav Garaj, generálny manažér Patrioti Levice:

  1. V našom klube sa situácia líšila skôr z toho pohľadu, že sme na úvod sezóny počítali iba s dvomi legionármi. O to väčší dôraz sme kládli pri ich výbere. Či to bol dobrý výber, ukáže až čas. Inak si nemyslím, že sa situácia na trhu nejako veľmi menila, čo sa týka záujmu, kvality, či ceny legionárov.
  2. Bolo to trochu komplikovanejšie a hlavne menej komfortné pre samotných hráčov, keďže musia hneď po príchode stráviť ešte ďalších 5 dní v karanténe, čo určite nie je po príchode do novej krajiny nič príjemné. Dá sa to však vydržať, snažili sme sa im vytvoriť podmienky, aby to ľahšie znášali.
  3. Keďže obaja naši legionári prišli z krajiny tzv. červenej zóny, museli mať pri vstupe na Slovensko so sebou negatívny Covid test, nie starší ako 96 hodín. Následne išli do samostatnej karantény a po 5 dňoch budú otestovaní znovu. Všetko dopadlo dobre, takže sa mohli zapojiť do tréningového procesu.
  4. Ja som večný optimista, takže verím, že to až tak príliš odlišné nebude.

 

Michal Matala, prezident BKM Lučenec:

  1. Výber bol v podstate rovnaký ako minulé roky. Prišli traja noví legionári. Snažili sme sa získať čo najviac informácií, nielen hráčskych, ale aj o ľudských vlastnostiach potenciálnych posíl. Hawkinsa sledujeme už dlhšie a chceli sme ho už vlani, ale bol mimo našich finančných možností. O Hollowayovi máme dobré referencie aj od Kosťu Anikienka, keďže vlani hral na Ukrajine a Roydell Brown patril k najlepším hráčom na predsezónnom kempe organizovaným agentúrou, s ktorou spolupracujeme. Situácia je odlišná v tom, že v niektorých krajinách v dôsledku situácie s koronavírusom, je ťažšie získať potrebné dokumenty pre hráčov na príchod a pobyt na Slovensku.
  2. Bolo to náročnejšie, keďže všetci naši legionári sú z krajín mimo tzv. zelenej zóny a na ich príchod musia byť splnené viaceré požiadavky, ktoré sme v minulosti nemuseli riešiť – výnimka na príchod do krajiny z ministerstva, testovanie na Covid, karanténa atď.
  3. Maximálne zodpovedne. Hráči musia mať pri príchode negatívny test na covid, následne sú izolovaní v karanténe a na 5. deň absolvujú testovanie na Slovensku a až potom sa môžu zapojiť do tréningového procesu.
  4. Dúfam, že nebude odlišný. Aj keď si asi všetci veľmi dobre uvedomujeme, aké riziká môžu hroziť najmä v súvislosti s možnými opatreniami, týkajúcimi sa zabránenia šírenia covid-u, respektíve ich zmien.

 

Marko Batina, generálny manažér BC Prievidza:

  1. Hráči sa zháňali rovnako, ako aj minule. Nebola nejaká zmena.
  2. Nebolo to až také ťažké, museli mať so sebou negatívny Covid test a ešte pri sebe aj nejaké papiere. Mimo toho nebol problém dostať legionárov na Slovensko.
  3. Všetci boli odcestovaní a legionári boli aj v karanténe. Potom sa im opäť urobil test a iba po druhom negatívnom teste mohli vyjsť von a začať trénovať.
  4. Bude to iná sezóna ako doteraz, opatrenia sa budú musieť rešpektovať. Podstatné je, že sme zdraví a hráme basketbal. Teším sa aj na túto sezónu, ako aj na každú.

 

Karol Kučera, generálny manažér MBK Baník Handlová:

  1. Situácia počas leta bola náročná, ešte som netvoril tím na novú sezónu za takýchto podmienok. Dôležitým faktorom je hlavne výška rozpočtu, a tak sme museli oslovovať aj takých legionárov, na akých sme mali rozpočet. Až sezóna ukáže, akú šťastnú ruku sme mali pri ich voľbe.
  2. Nakoľko sme sa rozhodli ísť v klube balkánskou cestou, tak väčšina hráčov prišla vlastnou dopravou a s tým nebol žiadny problém.
  3. Samozrejme s plnou zodpovednosťou a vážnosťou. Každý hráč prichádzajúci z tzv. červenej zóny sa hneď prihlásil na Úrad verejného zdravotníctva v našom regióne, absolvoval povinnú karanténu a na jej konci test na Covid-19.
  4. Myslím si, že vo všetkom. Už len počet družstiev bude menší ako minulú sezónu, a to nie je dobré. Budeme musieť prispôsobiť tomu formát súťaže, aby sme mali dostatočné množstvo zápasov. Počet legionárov v kluboch bude oveľa menší, a tak verím, že šance sa chopia mladí slovenskí hráči. No a veľké obmedzenie bude aj v návštevnosti zápasov, sami sme vo veľkom očakávaní ako budeme môcť zaplniť športovú halu.

 

Michal Búza, športový manažér Spišskí Rytieri:

  1. Nemal som pocit, že to bolo nejako veľmi odlišné. Mám pocit, že viacero hráčov je bez zmlúv a teraz to cítiť, ale v máji, júni to bolo veľmi podobné ako predošlé sezóny.
  2. V tom bol veľký rozdiel, keďže bolo potrebné vybaviť výnimku na príchod na Slovensko. Bolo to potrebné celé naplánovať, keďže museli mať negatívny test nie starší ako 96 hodín a nebolo možné priletieť do blízkych letovísk.
  3. Samozrejme dodržujeme všetky povinnosti, ktoré nám nariadil regionálny úrad verejného zdravotníctva. Chalani boli v karanténe a po 5 dňoch opäť testovaní.
  4. Pevne verím, že to prebehne bez komplikácií. Bude určite potrebné dodržiavať hygienické štandardy a verím, že súťaž sa odohrá normálne s divákmi.

Foto: Lukáš Droppan