• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Hráč BK Inter Bratislava Radoslav Rančík je najlepším basketbalistom Slovenska za 2016 podľa Slovenskej basketbalovej asociácie. Slovenský reprezentant obhájil svoj triumf spred roka.

Pre skúseného 37-ročného basketbalistu je to už celkovo siedme víťazstvo v tejto ankete, Rančíka ocenili cenou pre najlepšieho basketbalistu štvrtý rok po sebe. Pivot Interu získal v predchádzajúcom ročníku Eurovia SBL so svojim tímom bronz.  „Mám 37 rokov a asi robím niečo správne. Všetky tie hodiny, čo strávim v posilňovni, na schodoch v Horskom parku, na dráhe s mojim trénerom, tak je to len vďaka za to, čo predvádzam na ihrisku. Som veľmi rád, že som to dostal. Cením si to, pretože v mojom veku dostať takéto ocenenie nie je len tak,“ povedal Rančík na margo ocenenia.

Cena sa ušla aj kormidelníkovi MBK Rieker COM-therm Komárno Richardovi Ďurišovi, jeho úspešné pôsobenie pri reprezentačnom tíme chlapcov do 18 rokov ocenili v kategórii „Mládežnícky tréner roka“. Ďuriš dokázal so zverencami vybojovať historicky premiérový postup do A-divízie majstrovstiev Európy. „Veľmi si vážim toto ocenenie. Znamená to pre mňa veľa. Myslím si, že to je hlavne zásluha celého tímu, či už realizačný alebo hráčsky. Bez toho by som určite nebol mládežníckym trénerom roka. Úspech nás teší, je to výsledok viacročnej práce. Neprišlo to len cez jedno leto. Veľmi nás mrzí, že niektorí hráči, ktorí boli pri tomto úspechu, tak dokonca skončili s basketbalom. Toto je taký negatívny jav, že sa reprezentanti rozhodnú v mladom veku ukončiť svoju basketbalovú kariéru. Myslím si, že je to varovný signál pre nás všetkých, aby sme všetko pre deti zorganizovali lepšie. Neviem či sa v inom športe stane, že mládežnícky reprezentant skončí s aktívnym basketbalom vo veku 18 rokov,“ prehlásil Ďuriš.

Chlapčenským talentom roka sa stal rozohrávač BC Prievidza Mário Ihring. „Ocenenie si veľmi vážim. Myslím si, že ma to bude motivovať do ďalších krokov v mojej kariére. Hlavne si zobrať z toho čo najviac, neuspokojiť sa s tým a makať ďalej,“ vyjadril sa rozohrávač Prievidze. Premiérovo ocenili aj hráčom 3x3 basketbalu, v tejto kategórii triumfoval rozohrávač MBK Handlová Ondrej Haviar. „Pocit je to skvelý. Bolo to veľmi nečakané. Tým, že som bol prvý a celý 3x3 basketbal ide do povedomia, tak je to o to krajšie. Dúfam, že sa na tom položí istý základ. Pre mňa je to hlavne ocenenie môjho tímu. Chcem poďakovať mojim chalanom za to, čo sme dosiahli. Je to super pocit, byť v takejto spoločnosti,“ vyhlásil handlovský rozohrávač.

 

Výsledky ankety Najlepší basketbalista roka 2016:

Muži: 1. Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava) 529 bodov, 2. Michal Baťka 437, 3. Milan Žiak (obaja KB Košice) 428, 4. Richard Körner (BC Prievidza) 372, 5. Nenad Miloševič (MBK Handlová) 172, 6. Roman Marko (Tuři Svitavy - Česko) 162, 7. Martin Bílik (BK Inter Bratislava) 147, 8. Dušan Pandula (BK Pardubice – Česko) 136, 9. Marek Jašš (BC Prievidza) 106, 10. Tomáš Mrviš (BK Inter Bratislava) 93

Mládežnícky tréner roka: 1. Richard Ďuriš (MBK Rieker COM-Therm Komárno) 142 bodov, 2. Michal Madzin (Iskra Svit) 67, 3. Marek Bulík (MBA Prievidza) 66 bodov

Chlapčenský talent roka: 1. Mário Ihring (BC Prievidza) 441 bodov

Najlepší hráč 3x3 basketbalu: 1. Ondrej Haviar (MBK Handlová) 177 bodov

Najlepší rozhodca roka 2016: Boris Gabara (na základe rozhodnutia komisie rozhodcov SBA)

Foto: Vladimír Dorňák