• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pri reprezentačnom tíme Slovenska pôsobí vo funkcii asistenta aj jeden z najlepších mládežníckych kormidelníkov v krajine Peter Torda. Ako hodnotí úroveň Slovenskej basketbalovej ligy a prečo sa im v Považskej Bystrici darí už dlhodobo vychovávať úspešných basketbalistov? To nám prezradil v rozhovore.

Bývalý hráč Banskej Bystrice a Handlovej sa po ukončení aktívnej kariéry premiestnil na trénerskú stoličku, dlhodobo pracuje ako mládežnícky tréner pre IMC Slovakia Považská Bystrica, bol tiež reprezentačným kormidelníkom tímu do 16 rokov v roku 2010. Od predchádzajúceho roka je jeden z asistentov Ivana Rudeža pri reprezentačnom výbere mužov. „Pred rokom v januári ma kontaktoval tréner Rudež s tým, či by som nebol ochotný participovať na fungovaní reprezentačného družstva. Bola to veľká výzva, chcel som skúsiť niečo nové aj z hľadiska toho, že som pri žiadnom družstve nefungoval ako asistent trénera. Viedol som tím Považskej Bystrice v prvej lige, ale toto je niečo iné. S radosťou som prijal túto ponuku. Tým, že som tu druhým rokom, tak bola asi spokojnosť s mojou robotou. Množstvo vecí sme si vysvetlili hneď na začiatku. Pracovali sme tak, ako si to on vyžaduje,“ ozrejmil Torda dôvody prijatia ponuky.

Tridsaťdeväťročný kouč je prvým asistentom trénera, preto sú jeho povinnosti v realizačnom tíme jasné: „Okrem toho, že som jeden z asistentov, tak mám na starosti prípravu skautingu a skauting súperov. Už to nie je momentálne viac o basketbale, ale skôr o sedení za počítačom a spracovávaní základných údajov o súperovi súvisiacich s prípravou na zápas.“ Ide pre Tordu o jeho doterajší vrchol v trénerskej kariére? „Pre každého trénera je odmenou pôsobiť v reprezentácii, bez ohľadu na to, či ide o mládežnícku alebo mužskú kategóriu. Je to zatiaľ môj trénerský vrchol,“ odpovedá samotný kormidelník.

Ako výhoda sa tiež javí fakt, že väčšinu hráčov osobne pozná, respektíve prešli jeho rukami v Považskej Bystrici. Zastúpenie považskobystrického basketbalu v reprezentácii mohli byť aj širšie, z rôznych dôvodov však absentuje trojica Oliver Tot, Michal Čekovský a Jakub Petráš. Práca klubu tak prináša už dlhšiu dobu početné zastúpenie hráčov vo všetkých reprezentačných tímoch.  „V roku 2010 som bol trénerom reprezentácie do 16 rokov, pracovali sme v nej s ročníkmi 1994 a 1995. Teraz sú tu piati chalani z vtedajšej širšej prípravy. Možno je to pre nich aj jednoduchšie, že som zo slovenského prostredia a môžu sa možno na mňa obrátiť viac ako na trénera Rudeža. My vďaka firme, ktorá nás podporuje, tak si vieme možno dovoliť trochu viacej, ako ostatné kluby na Slovensku. Môžeme si dovoliť kúpiť hráčov a pracovať s tým najlepším, čo na Slovensku je. Samozrejme, nie vždy sa to podarí, treba to objektívne priznať. Celý kolektív v Považskej Bystrici sa ale snaží pracovať čo najlepšie. Výsledky sú jasné, momentálne je tu Šimon Krajnovič s Máriom Ihringom. V predchádzajúcom roku bol v tíme Boris Belavý,“ hovorí Torda o práci v Považskej Bystrici.

Klubová práca, respektíve pri mládežníckom výbere je podľa Tordu úplne odlišná ako pri mužskej reprezentácii: „Priznám sa, je to úplne niečo iné. Ivan je náročný tréner, ktorý si prešiel dobrými klubmi. Ťažko sa dá niečo aplikovať, vo všeobecnosti práca s mládežou je ťažšia ako s mužmi, pretože u mužov už moc nezmeníte. Môžete na nich len mentálne apelovať.“ Pôsobenie pri reprezentácii prináša tiež stret s rôznymi štýlmi basketbalu, krajinami, ale tiež získavanie neoceniteľných skúseností. „Je to o kontaktoch, stretnete zaujímavých trénerov, viď Bosna a Hercegovina, ktorá bude mať bývalého trénera Partizanu Belehrad Duška Vujoševiča. V minulom roku sme sa stretli s hráčmi a trénermi vysokých kvalít. Pamätám si, keď som v augusta majiteľovi klubu ukazoval fotku so Zazom Pačuliom a hovoril som, že mám fotku s budúcim víťazom NBA. Jemu ako fanúšikovi Clevelandu sa to nepočúvalo dobre,“ povedal s úsmevom Torda.

Pozícia asistenta trénera ho pasuje tiež do úlohy pravidelného diváka Slovenskej basketbalovej ligy. Ako hodnotí fungovanie súťaže? „Sledoval som iba hráčov do reprezentácie, respektíve tých, čo pripadajú do reprezentácie. Na základe toho, čo som videl, tak môžem povedať, že basketbalová liga rastie. Kvalita je vyššia, ale trochu ma mrzí menšie zapojenie slovenských hráčov. Otázka je, koľkí z nich na to budú mať. Držím palce Žiline, sám som zvedavý. Sledujem aj tých hráčov, ktorí u nás pôsobili,“ odpovedá Torda.

Pre slovenskú reprezentáciu sa v utorok v Arménsku začne cesta predkvalifikáciou majstrovstiev sveta. Podľa Tordu je tohtoročný výber oproti tomu vlaňajšiemu silnejší: „Je tu Peter Sedmák, Andre Jones a Michal Fusek. Ako už bolo mnohokrát spomenuté, chýbajú nám chalani zo zámorskej NCAA. Je to škoda, pomohli by nám. Myslím si, že tím je zložený dobre a trénuje dobre. Sme pripravení urobiť čo najlepší výsledok.“ Súpermi v A-skupine sú Arménsko, Bosna a Hercegovina a Švédsko. Aké sú teda šance Slovenska? „Tak ako sme mali minulý rok kvalifikáciu na majstrovstvá Európy, tak aj v tohtoročnej predkvalifikácii na majstrovstvá sveta máme najťažších možných súperov. Ani Kosovo, o ktorom si všetci myslia, že je slabá krajina, tak nebolo slabé družstvo. Venujeme sa tomu najlepšie, ako vieme a môžeme. Verím, že to vyjde, aby sme v novembri mohli vidieť kvalitné tímy,“ odpovedá na záver Torda.

Foto: Facebook