• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V sobotu odštartovala najvyššia basketbalová súťaž prvými zápasmi. V Handlovej privítali vlaňajšieho majstra a napriek tomu, že na hre bolo cítiť, že sa jedná o začiatok sezóny, tak sa bolo na čo pozerať. Rázny vstup domácich a doťahovanie Levičanov počas prvého polčasu, výmena rolí v tom druhom a dramatická koncovka. Čo urobilo tento zápas mimoriadne špecifickým je fakt, že ak by bol Martin Bachan zdravý, mohli na palubovku vybehnúť až šiesti slovenskí pivoti.

Z toho piati majú menej ako 25 rokov a práve im budem venovať v najbližších riadkoch pozornosť.

Nebude mojou ambíciou porovnávať, kto odohral lepší zápas. Skôr chcem ponúknuť širší pohľad na hru chalanov, ktorí by mali tvoriť v najbližších rokoch os podkošovej hry našej reprezentácie.

V drese Levíc okrem Bachana zostal na lavičke aj Adam Štefek, čiže príležitosť dostal iba Boris Bojanovský. Za Handlovú nastúpili okrem skúseného Lukáša Hofericu (ktorý mimochodom odohral výborný zápas) aj dvaja navrátilci zo Spojených štátov - Michal Čekovský a Jakub Petráš.

Jakub odohral 13 minút a zaznamenal 6 bodov a 3 doskoky, čo je vcelku solídna štatistika na odohranú porciu minút. Tých mohlo byť aj viac, ak by sa Jakub sústredil viac na hru a menej reagoval na rozhodnutia rozhodcov. Keď neriešil gestami ich verdikty, tak mal v zápase niekoľko veľmi svetlých okamihov. Možno išlo len o prílišnú premotivovanosť v prvom súťažnom zápase, čo by sa dalo pochopiť. Keď svoju energiu a emócie vloží do súbojov na ihrisku, môže zbierať dvojnásobné čísla v štatistikách.

Dvojica Čekovský – Bojanovský odohrala zhodne približne 30 minút, čo dokazuje, že by mali hrať vo svojich tímoch dominantnú úlohu pod košom.

Michal nazbieral 13 bodov a 13 doskokov. Pôsobí na ihrisku mimoriadne silovo a dynamicky. Čo mi ale chýba, je hra čelom ku košu a z pohľadu jeho mladosti, rýchlejší prechod do útoku.

Boris k 9 bodom pridal 10 doskokov. Na rozdiel od Čekovského, sa mohol spoľahnúť na aktívnejšiu podporu od obvodových hráčov svojho tímu, tým pádom sa dostával do ľahších zakončení. Už v minulej sezóne mi uňho chýbala väčšia dravosť a aktivita bez lopty. Potenciál má totiž oveľa vyšší, ako je slovenská SBL-ka.

Zaujímavý je aj pohľad na štatistiku +/- bodov. Kým Čekovský skončil na +15, u Bojanovského svieti hodnota -11. U Petráša dokonca hrozivá mínusová 25ka za 13 minút. Je to nepriama štatistika, ale ako jedna z mála vie doceniť aj „čiernu“ robotu na ihrisku.

Cez štatistiky sa pozriem ešte na jednu pozitívnu vec. Michal Čekovský si pripísal ešte 2 asistencie, 5 získaných lôpt a 3 bloky. Bojanovský zaznamenal aj 3 asistencie a dve zblokované strely.

Posledný fakt k týmto hráčom. Obaja boli herne aj bodovo „na koni“, keď sa ich tímu darilo. Čekovský v prvom polčase a Bojanovský naopak v tom druhom. Ak chcú byť skutočnými lídrami svojich tímov, musia sa stať tými, ktorí nakopnú svoje družstvo práve vo fázach, keď sú „dole“.

Aby som to zhrnul. Handlovskí mladíci sa prezentovali energickým a silovým prejavom. Na opačnej strane Boris pôsobil rozvážnejšie a hru „čítal“ s oveľa väčším prehľadom. Ak si každý zoberie čo i len trošku z tej druhej strany, máme sa naozaj na čo tešiť pri podkošových súbojoch slovenských mladíkov v najvyššej súťaži.

Foto: Lukáš Droppan