Print
Category: Extra

Tak ako v predchádzajúcom ročníku, sa aj v tejto sezóne môžete tešiť na už tradičný power ranking tímov. Peter Ivanovič v ňom bude hodnotiť kvalitu, formu a ďalšie ukazovatele účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy. Ako to vyzerá po prvej polovici základnej časti?

Po mesiaci sa opäť pozriem na silu jednotlivých tímov. V decembri sme si užili All-Star zápas, tímy mali krátku pauzu na načerpanie síl a doliečenie zranení, prišlo k ďalšej výmene trénera a k viacerým výmenám hráčov, respektívu k dopĺňaniu súpisiek do dôležitej druhej časti súťaže. 

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

 

1. (1.) - Inter Bratislava

Za posledný mesiac neokúsili trpkosť prehry. Prezentujú sa najlepšou obranou, dostávajú v priemere 68 bodov na zápas. Neobišli ich drobné zranenia, no dokázali sa s tým vysporiadať. Tím opustil Domagoj Bubalo. Lídrom tímu je kapitán Lee Skinner, čo potvrdil aj ziskom titulu "Peak hráč mesiaca december". Návrat Michaela Fuseka je pozitívny, vystužil podkošový priestor Interu a baví divákov efektnými zakončeniami.

 

2. (3.) - BKM Lučenec

Držia si víťaznú formu, jedinú prehru zaznamenali u lídra súťaže na Pasienkoch. Príchodom Nenada Miloševiča získali k Jaroslavovi Musilovi veľmi skúseného slovenského hráča, určite im to v hre pomôže. Lídersku pozíciu si drží Mike Caffey s Melsahnom Basabem a pridáva sa k ním svojimi výkonmi Jaroslav Musil. Svojimi výkonmi sa zaradili postupne medzi top tímy ligy.

 

3. (4.) - BC Prievidza

Na domácej palubovke sa im v poslednej dobe darí, no na súperových palubovkách to je "iné" družstvo. Momentálne nemajú stabilnú tímovú ani individuálnu výkonnosť, k tomu im často chýbajú výkony a body slovenských hráčov. Ibrahim Durmo s Nikolom Gačešom si držia stabilnú formu a odvádzajú na ihrisku v každom zápase maximum.

IMG 9825

4. (8.) - BK Slávia Žilina

Žilinčania pretrhli negatívnu sériu a v sledovanom období vyhrali štyri zápasy. Hrajú momentálne v plnej zostave, bude zaujímavé sledovať, ako sa im bude dariť v najbližšom období, doma sú veľmi silní. Jakub Merešš s Róbertom Rožánkom patria k streleckým lídrom, k tomu sa pridávajú ďalší štyria hráči s dvojciferným počtom bodov, čo sa premietlo do najlepšieho útoku v sledovanom období, s takmer 92 bodmi na zápas.

 

5. (2.) - Patrioti Levice

Nemajú za sebou úspešný mesiac, čo sa týka výsledkov, prehrali štyri zápasy v rade, i keď ich mali všetky dobre rozohrané, prehrali ich v druhom polčase, respektíve v štvrtej štvrtine. Pomôcť aj zvládať závery zápasov prišiel Alandise Harris. Šimon Krajčovič sa rozohral do líderskej formy, podporovaný Viktorom Juríčkom, Markom Perovičom a Aminom Hotom. 

 

6. (5.) - Iskra Svit

Nemala vydarený mesiac, prehrala dva zápasy na domácej palubovke, chýba im šírka lavičky, stačí, že im vypadne niekto z rotácie a majú problémy so striedaním.. Majú kvalitných legionárov, ktorí sú zohratí, svoje minúty si zastanú aj mladí Slováci Martin Bizub a Adam Monček. Posilnili sa na pozícii rozohrávača o Daquaisea Andrewsa, uvídíme, čo táto zmena "Podtatrancom" prinesie.

IMG 9071

7. (6.) - MBK Baník Handlová

„Baníci“ odohrali za posledný mesiac štyri zápasy a uspeli len raz doma proti Spišiakom. Nevedia nájsť ideálnu formu, chýba im stabilný tímový výkon. Opierajú sa o individuálne výkony Aleksandara Radukiča, Tomáša Mrviša a Stefana Mitroviča. Tím opustil pre nevýrazné výkony Davy Baltus. Naopak vedenie sa rozhodlo vystužiť preistor pod košom angažovaním Daryla Hugginsa. Pomôže im dostať sa na vyššie priečky...?

 

8. (7.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Spišiaci ťahajú päťzápasovú šnúru prehier, naposledy podľahli Komárnu v priamom súboji s tabuľkovým susedom. Trochu sa mi vytratila iskra, "drive", ktorým sa prezentovali v mesiaci november. V posledných zápasoch ťahal tím hlavne Justus Alleyn. Momentálne sú spolu s Komárnom namočený o boji o poslednú miestenku do play off. Bude zaujímavé sledovať ako sa im bude dariť.

 

9. (9.) - MBK Rieker COM-Therm Komárno

"Obuvníci" prešli za posledný mesiac najviac zmenami. Ďalšia výmena trénera, na lavičku prišiel József Molnár. Odchod Svetozara Stamenkoviča a Nenada Miloševiča, ohlásený koniec sezóny pre Bobana Tomiča, to všetko viedlo k prestavbe kádra a príchodu nových hráčov - Nebojsu Dukiča, Igora Tratnika a Jordena Duffyho. V podstate začínajú od nuly. Miles Bowman jr. je lídrom tímu a čas ukáže, či sa podarí tímu zohrať sa a dostať sa na play off pozíciu. 

DSC 0279

Liga sa nám presunula do druhej polovice, bude zaujímavé sledovať aké rošády na súpiskách nám prinesú najbližšie dva mesiace. Takmer o mesiac nás čaká prvý vrchol sezóny v podobe Final Four Budiš Slovenského pohára. Kto najlepšie vyladí formu?

 

Tabuľkové vyjadrenie aktuálneho vydania Power rankingu tímov:
Pozícia Tím Výhry Prehry Skóre - celkom Skóre - priemer
1. Inter Bratislava 6 0 494:408 82,3:68,0
2. BKM Lučenec 4 1 401:401 80,2:80,2
3. BC Prievidza 3 2 388:355 77,6:70,4
4. BK Slávia Žilina 4 0 367:325 91,8:81,3
5. Patrioti Levice 2 4 477:480 79,5:80,0
6. Iskra Svit 1 4 361:391 72,2:78,2
7. MBK Baník Handlová 1 3 297:327 74,3:81,8
8. BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 0 4 305:356 76,3:89,0
9.  MBK Rieker COM-Therm Komárno 1 4 379:425 75,8:85,0

 

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, Daniel Faix, Daniel Stehlík