• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pod Tatrami už tradične pracovali bez veľkých fanfár, ale o to viac poctivejšie. Iskre Svit sa podarilo udržať viaceré dôležité tváre, ku ktorým sa pridali zaujímavé posily. Pokračuje aj trénerská dvojica Rudolf Jugo a Róbert Ištvánik, ich cieľom je pokračovať v atraktívnom a ofenzívne ladenom basketbale.

„Medvede“ zaujali počas vynútenej prestávky viacerými spôsobmi. Pozitívnu odozvu zanechala modernizácia Iskra arény, najskôr sa vymenili svetlá, neskôr sa pridala nová svetelná tabuľa. K tomu sa obnovil aj tréningový proces a postupom času sa opäť skladal tím, ktorý môže miešať kartami v hornej polovici tabuľky. Reči o veľkých finančných problémoch klubu boli skôr nafúknuté, aj keď rozpočet išiel o čosi dole, ale takéhoto scenára sa dočkala drvivá väčšina účastníkov SBL. „Tréningový proces sme začali s osmičkou hráčov. Ostatní hráči sa k nám pripoja počas týždňa,“ prezradil nám na úvod Jugo.

Iskra si tiež prešla výraznejšími zásahmi do družstva, tie však na prvý pohľad neboli také radikálne, ako v konkurenčných tímoch. O dobrú reklamu pre klub sa postaral MVP predchádzajúceho ročníka Jalen Nesbitt, ktorý si zahrá za účastníka Európskeho pohára FIBA, holandský Den Bosch. Citeľné straty sú určite aj odchody jeho krajanov Phila Carra a Isaiaha Johnsona. Podarilo však udržať viaceré piliere zostavy – Sašu Avramoviča, Stanislava Baldovského či Adama Mončeka. K ním sa pridajú opäť raz zaujímaví legionári, americké duo Dominic Green a De'Sean Parsons a srbský pivot David Miladinovič. Priestor dostanú aj ďalší odchovanci z úspešnej mládežníckej pyramídy.

„Mrzí ma to, že niektorí dôležití hráči s nami v tejto sezóne nepokračujú, ale zároveň už je potrebné rozmýšľať nad posilami, aby sa čo najskôr zžili s ostatnými hráčmi na súpiske. Veľmi ma potešilo, že pokračujú skúsení hráči – Roman Findura, Saša Avramovič a Stanislav Baldovský,“ vyjadril sa tréner Svitu.

svit priprava 2

Predbežný scenár sľubuje pre fanúšikov „podtatrancov“ opäť dôvod, prečo chodiť pravidelne do Iskra arény. Podarilo sa totiž udržať viaceré opory, priniesť atraktívnych legionárov a zároveň otvoriť priestor aj pre tamojších odchovancov. Tejto ceste sa venuje klub už niekoľko rokov. „Chceli sme doniesť dobrých hráčov na pozície, ktoré sme potrebovali. Chceme s nimi pracovať, aby zapadli medzi pokračujúcich hráčov. Očakávam, že počas sezóny budeme hrať dobrý basketbal, budeme sa zlepšovať a pre Svit vybojujeme čo najviac víťazstiev. Nateraz je naša súpiska kompletná,“ povedal nám Jugo.

Nemenej dôležitou správou bolo zotrvanie trénerského dua. Pod ich vedením hrali Sviťania ofenzívne ladený basketbal, ktorý sa často páčil aj fanúšikom súpera. Dajú sa očakávať zmeny v hernom prejave? „V tejto chvíli je ťažké povedať, akým basketbalom sa budeme prezentovať. Chceme pokračovať v basketbale z predchádzajúcej sezóny, to je našim cieľom. Zamerať sa na pozitívne prvky a vyvarovať sa negatívam, ktoré nás obrali o víťazstvá v niektorých zápasoch,“ odpovedal skúsený kormidelník.

svit priprava 3

Svit má už tradične jeden z najnabitejších programov prípravných zápasov. Aktuálne čaká „medvede“ minimálne osem testovacích duelov. Dôležitý bude hlavne domáci turnaj a tiež v Spišskej Novej Vsi. „Som veľmi spokojný s programom prípravných zápasov. Budeme hrať proti veľmi silným tímom, ktoré nám určite pomôžu v príprave na nový ročník,“ zhodnotil Jugo program.

Očakávania sú teda jasné, držať sa na rovnakých priečkach ako v sezóne 2019/2020, tešiť fanúšikov atraktívnym basketbalom a zároveň pomáhať vo výchove tamojších odchovancov. Touto cestou sa uberajú pod Tatrami v posledných rokoch. „Očakávam od nás dobrý basketbal. Svit chceme dostať na čo najvyššie priečky v lige, respektíve v Slovenskom pohári,“ uzatvoril Jugo.

 

Aktuálna súpiska Iskra Svit:

Príchody: Dominic Green (Santa Cruz Warriors - USA), David Miladinovič (OKK Novi Pazar - Srbsko), De'Sean Parsons (LoKoKo Bisons Loimaa - Fínsko), Šimon Turza (BK Slávia Žilina), Dávid Harabin, Adrián Lysák (obaja BKM Iskra Svit)

Zostávajú: Rudolf Jugo (hlavný tréner), Róbert Ištvánik (asistent trénera), Daquaise AndrewsSaša AvramovičStanislav Baldovský, Martin Bizub, Roman FinduraMichal Kuzmiak, Adam Monček

Odišli: Jalen Nesbitt (Heroes Den Bosch – Holandsko), Daniel Kubaský, Isaiah Johnson, Boris Ščavnický, Marek Ivan, Phil Carr, Mason Stuteville (všetci bez klubovej príslušnosti)

 

Aktuálny program prípravných zápasov Iskra Svit:

22. augusta: Iskra Svit - BC Prievidza

29. augusta: BC Prievidza - Iskra Svit

4. - 6. septembra: Medzinárodný turnaj v Spišskej Novej Vsi (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves, Iskra Svit, BK Opava/ČR, Kapfenberg Bulls/Rak.)

10. - 12. septembra: Medzinárodný turnaj vo Svite (Iskra Svit, Inter Bratislava, Klosterneuburg Dukes/Rak., ?)

Foto: archív DD