• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Základná časť je za nami, ligu čakajú rozhodujúce boje o to, pre koho bude sezóna 2020/2021 úspešná a pre koho nie.

Karty sú rozdané, začína najdôležitejšia časť sezóny. Ako sa zvykne vravieť, play off je nová súťaž. Vzhľadom na nezvyčajný počet účastníkov SBL v tomto ročníku, tu máme aj nový model vyraďovacích bojov. Čierny Peter zostal v rukách „baníkov“ z Handlovej, sezóna sa pre nich skončila predčasne, aj keď musím povedať, že posledné zápasy sa mi ich hra páčila, hrali už bez tlaku uvoľnene. Pôvodne som chcel napísať klasický ranking, no vzhľadom na vyrovnanosť tímov v posledných týždňoch, som sa dostal do „slepej“ uličky, takže zosumarizujem môj pohľad na jednotlivé tímy v play off.

Patrioti Levice

Stavili na stabilitu kádra a zapojenie slovenských hráčov, doplnených o troch legionárov. V základnej časti si prešli krízou, no pred play off sú dostatočne pripravení. Pozitívom je návrat Martina Bachana po zranení, ktorý tak bude môcť doplniť rotáciu hráčov. Tréner Michal Madzin sa môže opierať o opory - Šimon Krajčovič, Henri Wade-Chatman, David Abrhám, Boris Bojanovský. Podľa mňa x-faktorom v play off budú výkony Viktora Juríčka a Tre'Dariusa McCalluma.

Spišskí Rytieri

Mali pomalší rozbeh do sezóny, boli zdržanliví vo svojich vyhláseniach, no postupne ich výkony rástli a naplno ukázali svoju silu na Slovenskom Pohári. Zlepšili obranu, vysoko napádajú loptu na súperovej polovici a vytvárajú tým potrebný tlak. Tréner Teo Hojč sa môže oprieť o silnú päticu hráčov Mário Ihring, Delano Spencer, Tomáš Mrviš, Milan Nikolič, Marko Stevanovič. X-faktorom v dôležitých momentoch budú výkony Michala Čekovského a Adama Antoniho.

DSC 8395

Iskra Svit

„Podtatranci“ majú už dlhodobo šťastnú ruku pri výbere legionárov, o ktorých sa opierajú aj v tejto sezóne. Čo sa týka individualít, tak viacerí patria k najsilnejším hráčom, no v play off bude treba ukázať silu kolektívu. Tréner Róbert Ištvánik má k dispozícii päticu legionárov. Tí sú doplnení o skúseného Stanislava Baldovského a mladé nádeje - Jakuba Mokráňa, Šimona Turzu, Samuela Horvátha. Pre mňa bude rozdielový hráč Saša Avramovič.

Inter Bratislava

„Žlto-čiernych“ nakopol príchod trénera Olega Meleščenka, ktorý dal mladému tímu potrebný systém na oboch stranách ihriska. Inter dal v tejto sezóne šancu mladým odchovancom, čo sa im vyplatilo a najmä bratia Malovcovci nazbierali veľké skúsenosti a sú platnou súčasťou hlavnej rotácie. Fusekova prítomnosť na ihrisku je pre Inter nepostrádateľná, dominuje pod oboma košmi, dopĺňa ho Richard Körner s Dukom Sheltonom a hru dirigujú Lautaro Lopez s Arnasom Beručkom. X-faktorom bude dravosť a bojovnosť mladého kolektívu.

DSC 4

BKM Lučenec

Lučenec mal lepšiu prvú polovicu, v tej druhej sa ako keby herne hľadali, chýbalo im kolektívne poňatie hry a skĺzavali k individuálnym, častokrát nesprávnym riešeniam. Skúsenosti majú v trénerskej dvojici Peter Jankovič - Zuzana Žirková. Myslím si, že nepovedali posledné slovo a dobre pripravia svoj tím na play off. Majú v tíme dostatok individualít - Róbert Rožánek, Konstantin Anikienko, Dominique Hawkins, James Murray-Boyles, Roydell Brown. Dôležitý bude kolektívny výkon, ktorý mne v poslednej dobe absentoval.

BC Prievidza

Sám som im na začiatku nedával veľké šance, no svojimi výkonmi a hrou sú zaslúžene v play off. V najťažšej chvíli, hneď po dlhej korona pauze začiatkom roka, zabrali naplno, čo bolo pre nich rozhodujúce. S minútami na ihrisku a dôverou rástli výkony Mateja Majerčáka, ktorý bol v mnohých zápasoch lídrom „bôbarov“. Z môjho pohľadu bol dôležitý návrat Granta Sittona, ktorý zapadol do koncepcie trénera Maroša Helmecyho. K tejto dvojici treba prirátať Dragana Bjeletiča, Mihu Vašla a Romaina Louiserra. Pre nich bude dôležitá podpora hráčov z lavičky, vo viacerých zápasoch ukázali potenciál.

IMG 0041

Patrioti a Rytieri si budú musieť chvíľu počkať na svojich semifinálových súperov, budú mať čas na doliečenie zranení a nabrať sily do dôležitých zápasov. Štvrťfinále sa hrá na 2 víťazstvá, rozhodujúce bude pre domácich udržať svoju palubovku.

Nemám svojho favorita na víťaza Niké SBL, v prvom rade som rád, že sme sa bez väčších problémov dostali do tejto fázy súťaže. Veľká škoda, že hráme bez divákov, verím, že sa to čoskoro zmení. V play off sa môže stať všeličo, ja tipujem semifinále Levice - LučenecSpišská Nová Ves - Svit, vo finále sa stretnú Levice - Spišská Nová Ves.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix, Ladislav Szibilla/BC Prievidza