• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbal sa tiež dočká od 2016/2017 sezóny svojej podoby Ligy majstrov a premiérový ročník bude mať možno aj slovenskú stopu. Záujem o účasť prejavil aktuálny majster Eurovia SBL BC Previdza.

Hlavnou myšlienkou basketbalovej Ligy majstrov je dať šancu šampiónom jednotlivých európskych líg a zároveň ich odbremeniť od vysokých vstupných poplatkov, motiváciou pre účasť sú finančné odmeny pre každého účastníka základnej časti v minimálnej výške 100 tisíc eur. Právo účasti v historicky prvej sezóne Ligy majstrov si vybojoval prievidzský tím. „Ihneď po zisku titulu sme sa informovali na SBA ako aj FIBA Europe, ktorú súťaž bude mať slovenský majster možnosť hrať. V piatok zaslala FIBA list s informáciou, že majster získava miestenku do kvalifikácie Ligy majstrov a SBA môže odporučiť ešte aj ďalšie kluby, ktoré by mali záujem o účasť. Definitívne o účasti slovenských klubov rozhodne až vedenie Ligy majstrov 29. júna,“ prezradil novinky manažér klubu Martin Boško.

Kvalifikačný proces sa skladá z dvoch eliminačných kôl, z ktorého si postup do základnej fázy vybojuje osem tímov. Hrá sa systémom doma-vonku, rozhoduje vyšší počet bodov.  V prípade predčasného konca sa však účinkovanie na európskej scéne nekončí, neúspešné tímy sa predstavia v základnej fáze Európskeho poháru FIBA. Prievidžania sú zatiaľ však len na začiatku cesty. „Do štvrtka 23. júna musíme zaslať oficiálnu prihlášku aj so všetkými prílohami. Už teraz vieme, že budeme musieť požiadať o výnimku v kapacite haly, ktorá je pre túto súťaž predpísaná na 4 000 miest na sedenie. Ostatné náležitosti týkajúce sa haly by sme mali v spolupráci s mestom Prievidza a príslušnou organizáciou, ktorá spravuje halu zvládnuť,“ ozrejmil ďalšie kroky Boško.

Po účinkovaní v Alpsko-jadranskej lige stojí pre Prievidzou podstatne náročnejšia úloha, ale klubový manažér vidí situáciu optimisticky: „Medzinárodnú súťaž budeme hrať len ak na to vytvoríme vhodné podmienky, či už finančné, tak aj technické. Máme približne sedem dní na to, aby sme od partnerov, s ktorými sme už začali rokovania, získali záväzné stanoviská a na druhej strane začali rokovať s tými, ktorí to podmienili medzinárodným pôsobením klubu. Spravíme všetko preto aby sa Prievidza predstavila v pohárovej Európe, ale iba ak ju budeme môcť hrať v Prievidzi.“

Ovplyvní prípadná účasť zloženie tímu na sezónu 2016/2017? „Cielene sme sa so skladbou kádra neponáhľali. Máme platné kontrakty so štvoricou hráčov Jašš, Körner, Batina, Marić. Ponuku na predĺženie zmluvy dostal aj najužitočnejší hráč minulej sezóny Svetozar Stamenković, ktorý sa však nakoniec rozhodol pre maďarský klub. Už teraz rokujeme s niektorými zaujímavými hráčmi, ktorých si vybral tréner Čurović, ale definitívne sa rozhodneme, až keď budeme mať jasno ohľadom našej účasti,“ odpovedal Boško. Všetky ďalšie informácie či prievidzská prihláška bude úspešná, do akej fázy budú zverenci Miljana Čuroviča nasadení, sa dozvieme v najbližších týždňoch.

FOTO: FACEBOOK