• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalový klub KB Košice získal do svojich radov 25-ročného Srba Stefana Matoviča. 203-centimetrov vysoký hráč prichádza do metropoly východu zo srbského klubu Sloga Kraljevo.

“Je to hráč, ktorého si vybral do tímu tréner Brajkovič a zmluvu sme s ním podpísali včera. Hlavným cieľom jeho zisku je posilnenie podkošovej hry a hlavne doskoky a obranu. V nej to totiž ešte nie je podľa našich predstáv,” uviedol manažér Býkov Ivan Benninghaus.

Tréner Brajkovič predstavil svojho nového zverenca nasledovne: “Stefan predstavuje mladého basketbalistu s kvalitnými fyzickými parametrami. Prešiel všetkými mládežníckymi reprezentáciami Srbska a zároveň i školou klubu Mega Vizura, ktorý predstavuje kvalitnú organizáciu pôsobiacu v ABA Lige. Tento klub je povestný sústredením najlepších hráčov Srbska a viacerí z nich sa dostali až do NBA a iných prestížnych líg.”

Očakávania chorvátskeho kormidelníka smerom k Matovičovi sú jasné. Jeho ziskom plánuje zvýšiť obrannú efektivitu, pretože v kľúčovej fáze sezóny budú rozhodovať práve defenzívy.

“Mám rád rýchly basketbal a preferujem teda mladých hráčov. Stefan takým je. Hráva na pozícii tri a štyri, ale v obrane dokáže zaskočiť aj na pozíciách dva a päť. Je to teda univerzálny hráč, ktorý je rýchly a kvalitne napáda. Myslím si teda, že je akoby stvorený pre náš tím,” pokračuje Brajkovič.

Býkom patrí v aktuálnej tabuľke druhá priečka, no napriek tomu nechcú zaspať na vavrínoch.

“Vidíme, že posily v poslednom čase získali aj naši hlavní konkurenti Prievidza či Inter,” pokračuje tréner KB Košice. “Myslím si, že hráme dobrý basketbal a máme dobré výsledky, vždy to ale môže byť ešte lepšie. To najťažšie totiž ešte len príde v play-off a aj preto sme sa rozhodli posilniť tím Stefanom Matovičom.”

Matovič je tak po Pilčevičovi, Iveljovi a Nikoličovi už štvrtým Srbom v tíme Býkov. Legionársku šesticu dopĺňajú Američan White a Bosniak Zimič.

“Prichádzam z Kraljeva a o košickom klube som počul samé dobré veci. Verím, že tu zabojujem o majstrovský titul,” vyslovil sa Stefan Matovič pred pondelkovým tréningom s novými spoluhráčmi. “Pricestoval som len včera a tak som zatiaľ z Košíc nevidel takmer nič. Osobne som rád, že do nášho prvého zápasu ostáva ešte desať dní a mám tak dostatočný priestor na aklimatizáciu v novom tíme a súhru s novými spoluhráčmi. Okrem toho ma teší, že tu pôsobia ďalší traja Srbi a v rodnom jazyku sa dohovorím aj s trénerom Brajkovičom.”

O Košiciach a slovenskom basketbale toho doposiaľ veľa nevedel. Informácie načerpané od krajanov ho ale naplnili veľkými očakávaniami.

“Pozitívne informácie o Košiciach som dostal z viacerých strán. Počul som, že z pohľadu slovenskej ligy ide o špičkový klub. Vybral si ma tréner a urobím všetko preto, aby som naplnil jeho očakávania,” dodal 25-ročný Matovič.

Premiéru v drese Košíc absolvuje Stefan Matovič 28. decembra na palubovke Lučenca. Doma ho uvidia fanúšikovia Býkov 30. decembra, pričom vstupné na súboj proti Leviciam bude zadarmo.

Highlighty novej posily Košíc:

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk