• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V decembri mala najvyššia súťaž basketbalistov na programe len päť kôl. Zabehnutý rytmus narušil najprv zápas hviezd Eurovia All Star Game, potom Vianoce a nakoniec Silvester a Nový rok. Napriek tomu nebola núdza o výborné individuálne výkony.

Spomeňme si napríklad na 9. decembra, keď v dohrávke 2. kola levický Malik Story stanovil proti Banskej Bystrici strelecké maximum aktuálneho ročníka. Nastrieľal 44 bodov.

Eurovia SBL sa rozhodla, že na stránke basketliga.sk každý mesiac vyhlási najlepších v kategórii Hráč mesiaca, Slovenský hráč mesiaca a Najlepšia päťka mesiaca. Pripomíname, že výsledky v prvých dvoch kategóriách vzišli z hlasovania manažérov a trénerov desiatich klubov štartujúcich v SBL. Najlepšiu päťku volí redakcia stránky basketliga.sk. V októbri sa Hráčom mesiaca stal levický Luka Igrutinovič, medzi Slovákmi dominoval Peter Sedmák. V novembri zažiaril v hlasovaní T. J. Bannister z Komárna, medzi Slovákmi obhájil prvenstvo interista Sedmák. Pozrime sa, kto najväčšmi zaujal odborníkov v decembri.

Hráč mesiaca

T. J. Bannister (Komárno). Útly rozohrávač obájil prvenstvo z minulého mesiaca. Komárno sa aj vďaka americkému tvorcovi hry drží na špici SBL a jeho výkony i výsledky sú (vedno s účinkovaním nováčika z Karlovky) azda najpríjemnejším prekvapením aktuálneho ročníka. Bannister si v decembri upevnil svoju pozíciu najlepšieho nahrávača ligy. Na začiatku mesiaca bol ústrednou postavou prestížneho zápasu proti Prievidzi. Na dôležitom víťazstve 76:68 sa podieľal 20 bodmi, 9 asistenciami a 6 doskokmi. Pripomeňme si, že Komárno vtedy začalo katastrofálne (2:16), no práve rodák z floridského Melbourne zavelil k obratu a nakoniec bol aj tzv. rozdielovým hráčom.

V hlasovaní ho na prvú priečku tento raz dosadilo šesť hlasujúcich, celkovo sa na hlasovacích lístkoch ocitol deväťkrát. Na triumf mu stačilo 22 bodov, čo je síce menej ako polovica hlasov oproti predošlému mesiacu (50), no je to dané aj tým, že tento raz neboli výsledky ani zďaleka také jednoznačné, veď na lístkoch sa ocitlo až štrnásť rôznych mien, z toho sedem sa aspoň raz objavilo aj na prvej pozícii (za ktorú sú tri body).

Výsledky:

1. T. J. Bannister (Komárno) – 22 bodov (zo 60 možných)

2. Marko Batina (Prievidza) – 17

3. Luka Drezga (Handlová) – 14

3. Justin Ward (Nitra) – 14

Slovenský hráč mesiaca

Lukáš Hoferica (Karlovka). Nováčik síce odštartoval mesiac prehrou v bratislavskom derby s majstrovským Interom a zakončil ďalšou v Prievidzi, ale medzi to vtesnal tri dôležité víťazstvá nad Nitrou, Svitom a Spišskou Novou Vsou. Aj vďaka tomu sa pevne etabloval v strede tabuľky a utvoril si dobrú východiskovú pozíciu, aby mohol ohrozovať aj Svit a Handlovú. Čisto slovenský tím si získava sympatie aj preto, lebo dokazuje, že systematická práca sa vypláca. Karlovke chýbajú hviezdy, zato má však v kádri viacero šikovných pracantov. Jedným z nich je aj Lukáš Hoferica. V decembri sa výrazne podpísal pod nečakané víťazstvo vysokoškolákov nad Svitom (90:86), ku ktorému prispel 22 bodmi a 12 doskokmi, predtým Nitre nastrieľal ešte o bod viac.

Päť hlasujúcich ho zaradilo na prvé miesto, celkovo sa jeho meno objavilo na 12 hlasovacích lístkoch. Dodajme ešte, že Peter Sedmák, najlepší slovenský basketbalista mesiacov október a november vynechal celý december pre zranenie slabín.

Výsledky:

1. Lukáš Hoferica (Karlovka) – 29 (zo 60 možných)

2. Martin Rančík (Inter) – 24

3. Richard Körner (Banská Bystrica) – 20

Najlepšia päťka mesiaca

G: T. J. Bannister (Komárno)

G/F: Luka Drezga (Handlová)

F: Marko Batina (Prievidza)

F/C: Martin Rančík (Inter)

C: Lukáš Hoferica (Karlovka)

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK