• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zloženie MBK Rieker Com-Therm Komárno do ďalšej sezóny Slovenskej basketbalovej ligy zostávalo dlhšiu dobu utajené, ale vedenie vicemajstra pracovalo na skompletizovaní súpisky. V pondelok zverejnili väčšinu družstva, do tímu zatiaľ prišla až šestica nových hráčov.

Najdôležitejšou správou pre „obuvníkov“ je, že aj do sezóny 2017/2018 povedie tím z trénerskej stoličky Richard Ďuriš. Reprezentačný kormidelník chlapčenského tímu do 18 rokov sa bude môcť spoliehať aj o viaceré opory z prechádzajúcej striebornej sezóny. V tíme zostáva jedna z najvýraznejších postáv – slovinský rozohrávač Boban Tomič. Dvadsaťdeväťročný basketbalista patril po návrate zo zranenia k najlepším hráčom súťaže, jeho zápasový priemer predstavoval 14,5 bodu, 3,0 doskoku, 6,2 asistencie a 1,3 zisku. Sekundovať mu bude Srb Vuk Djordjevič, v predchádzajúcom ročníku mal v priemere 9,8 bodu, 2,5 doskoku a 1,8 asistencie na zápas. V družstve zostáva aj štvorica slovenských hráčov - Matej Marchyn, Matúš Jurčina, Igor Kürthy a Patrik Petrovský.

Po dvoch sezónach sa do tímu vracia 29-ročný krídelník Ladislav Stojanov. Počas tohto obdobia hral za MBK SPU Nitra a MBK Handlová. V sezóne 2016/2017 zasiahol do 40 duelov s priemerom 5,9 bodu, 2,5 doskoku a 1,1 asistencie. Po rovnakej dobe je späť aj 32-ročný chorvátsky krídelník Saša Jankovič. „Počas môjho prvého pôsobenia v Komárne sme vyhrali titul a hrali sme finále Slovenského pohára. Ja osobne, som mal veľmi úspešnú sezónu, keď ma pán Paulik oslovil s ponukou, tak sme sa dohodli doslova za minútu. Z Komárna mám iba krásne spomienky, veľa kamarátov. Moja priateľka a jej rodina je tiež z Komárna, nemal som prečo váhať. Čo sa týka tímu, s niektorými hráčmi som už hral, niektorí boli mojimi súpermi. Očakávam, že bude z toho výborný kolektív, ako na ihrisku, tak aj mimo neho. Každý, kto sleduje SBL, tak vie, aké výsledky má Komárno z predchádzajúcich rokov. Nik by nebol šťastnejší, ak by sa niečo také znovu zopakovalo. Teším sa na výbornú atmosféru, akú vedia naši fanúšikovia vytvoriť. Dúfam, že im bojovnosťou a atraktívnymi zápasmi urobíme veľkú radosť v novej sezóne,“ uviedol Jankovič. Chorvát si zahral počas dvoch sezón za BK Inter Bratislava, KB Košice a Iskra Svit. Za „podtatrancov“ dával priemerne 11,0 bodu, 4,6 doskoku, 1,8 asistencie a 1,0 zisku.

V jednom tíme sa Jankovič opäť stretne aj so svojim spoluhráčom z Iskry Borisom Belavým. Dvadsaťdvaročný reprezentačný pivot mení dres po dvoch sezónach, v predchádzajúcom ročníku si zapísal v každom stretnutí 4,3 bodu a 2,2 doskoku. „Komárno je klub s vysokými ambíciami. V sezóne ukázali, že sú právom na vrchu tabuľky. Aj v budúcej sezóne sa chce klub zúčastniť v Alpsko-jadranskom pohári, ich snahou bude obhájiť titul. Keď prišla ponuka, tak som neváhal. Atmosféra na zápasoch je vďaka silnej fanúšikovskej základni úžasná, tréner vystaval silný a konkurencieschopný tím. Na svoje pôsobenie v Komárne sa teším,“ vyjadril sa Belavý.

„Obuvníkom“ sa podarilo získať pod kôš aj 28-ročného Lukáša Hofericu. O bývalého hráča Interu Bratislava a slovenského reprezentanta v 3x3 basketbale bol veľký záujem spomedzi klubov SBL, napokon sa však rozhodol vyskúšať pôsobenie v komárňanskom tíme. „Komárno je kvalitný klub na Slovensku, čo sezóna, to medaila. To je veľmi dobrá vizitka pre klub a komárňanských fanúšikov. Myslím si, že ani táto sezóna nebude iná,“ povedala nová posila. Hoferica si zahral v 40 zápasoch, v žlto-čiernych farbách predstavoval jeho zápasový priemer 4,4 bodu a 2,4 doskoku.

Premiérovo si v Komárne zahrá aj 32-ročný pivot Jozef Vojtek. Pre skúseného basketbalistu bude pôsobenie na juhu Slovenska už siedmou zastávkou v rámci klubov najvyššej súťaže. Vojtek sa v ostatnej sezóne vrátil do Levíc, kde odohral 42 stretnutí s priemerom 3,1 bodu a 1,8 doskoku. "Komárno hralo v predchádzajúcich troch rokoch finále, tým patrí k družstvám, ktoré majú každý rok vysoké ciele. Taktiež diváci v Komárne sú vášniví a chodia povzbudzovať doma, aj na ihriská súperov. Mal som aj iné ponuky, ale keďže som v Komárne ešte nehral, tak ma takáto možnosť lákala. Už sa veľmi teším na nové pôsobisko a dúfam, že to bude vydarená sezóna," vyjadril sa skúsený pivot.

Zatiaľ jedinou zahraničnou posilou je 27-ročný chorvátsky pivot Miše Diminič. Nová komárňanská posila strávila väčšinu kariéry v domácej súťaži, ale hrala aj v Španielsku, Bosne a Hercegovine či vo Švajčiarsku. Sezónu 2016/2017 začínal Diminič v kosovskom KB Trepca Mitrovice, ale napokon ju dokončila v talianskom klube Polisportiva Basket Lierna. V ich drese mal priemerne 15,1 bodu a 9,2 doskoku na zápas.

Highlighty Mišeho Diminiča:

Foto: jakuba.tv, Karol Scholtz, Daniel Faix