• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Spišská Nová Ves napokon splnila svoju misiu a po vlaňajšej odmlke sa znova prebojovala do play-off. Nemalú zásluhu na tom má čiernohorský rozohrávač Goran Bulatovič. V závere základnej časti však tento 27-ročný basketbalista upútal aj čímsi nezvyčajným. Dosiahol cenné a v našej najvyššej súťaži ojedinelé triple-double. Ba čo viac, podarilo sa mu to hneď dvakrát za desať dní!

ZRIEDKAVÝ ÚKAZ

Basketbalovým fanúšikom azda ani netreba pripomínať, že triple-double dosiahne hráč, ktorý si pripíše dvojciferné hodnoty v troch z piatich hlavných štatistických ukazovateľov: bodoch, doskokoch, asistenciách, blokoch alebo získaných loptách. Ak nás pohľad do štatistík neklame, v aktuálnom ročníku Eurovia SBL sa to nepošťastilo nikomu, iba Bulatovičovi.

Aj v medzinárodnom basketbale ide o pomerne zriedkavý „úkaz“, o čosi častejšie ho vídame v zámorí. V slovenskej najvyššej súťaži sa spravidla zrodí tak jeden za sezónu. Dva za desať dní – zvlášť, ak ich autorom je jeden a ten istý hráč – sú skutočnou raritou. Treba pripomenúť, že ide o určitý indikátor všestrannosti.

Bulatovičovi sa najprv 18. februára v derby proti Svitu (88:76) podarilo nazbierať 26 bodov, 10 doskokov a 11 asistencií. O desať dní neskôr proti Banskej Bystrici (91:71) si na konto pripísal 17 bodov, 10 doskokov a 12 asistencií. Že dosiahol triple-double, sa v oboch prípadoch dozvedel až po záverečnom klaksóne: „Prvý aj druhý raz som sa to dopočul až po zápase. Kým som hral, vôbec som na to nemyslel. Vedel som, že mám aj nejaké doskoky, ale že mám triple-double som zistil vždy až po,“ hovorí 186-centimetrov vysoký tvorca hry, ktorý odohral predchádzajúce dva ročníky v drese bratislavského Interu, s ktorým v oboch prípadoch získal majstrovský titul. „Buli,“ ako ho dôverne volajú spoluhráči i fanúšikovia, prezrádza: „Počas profesionálnej kariéry sa mi to nikdy nepodarilo. Teraz to bolo po prvýkrát. A v poslednom kole sa to stalo opäť.“

DOPOMOHOL K POSTUPU

Ako sme uviedli už v úvode, aj vďaka Bulatovičovým konštantne solídnym výkonom si Spišská Nová Ves zahrá v play-off. Pritom uprostred základnej časti to s ňou nevyzeralo práve najlepšie, strata na postupovú ôsmu pozíciu síce nebola tragická, ale na optimizme vtedy Spišiakom nepridávala. „Na začiatku sezóny to išlo ťažko. Mali sme veľa zranených. Chýbali nám možno piati či šiesti hráči. Po Novom roku však prišiel Aco Mandič, začali sme hrať lepšie a dokonca aj vyhrávať niektoré ťažké zápasy. To už som videl, že budeme mať aj na play-off,“ popisuje Goran Bulatovič zlomové momenty.

Postup medzi najlepších osem teda BK 04 AC LB neunikol. Zverenci trénera Ivana Kurillu napokon nazbierali 13 víťazstiev. Presne o desať viac ako vlani, keď skončili poslední. Teraz ich však čaká súper z kategórie najťažších. Od sobotu totiž vo štvrťfinále play-off narazia na BC Prievidza, víťaza základnej časti. Favorit je jasný a experti sa zhodujú, že pre Spišiakov bude úspechom, ak dokážu natiahnuť sériu prvého kola na viac ako „povinné“ tri stretnutia. Goran Bulatovič ale hovorí: „Chceme odohrať ešte nejaké dobré zápasy. Musíme ísť nie na sto ale aspoň na stodesať percent. Musíme hrať kolektívne v útoku a čo najlepšie v obrane, pretože vieme, kto nás čaká. Prievidza v tejto sezóne hrá možno najlepší basketbal. Musíme sa snažiť ešte viac ako sme sa snažili doteraz.“

 

Článok pôvodne vyšiel v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas s ďalším šírením.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK