• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Sobotné 36. kolo najvyššej súťaže basketbalistov bolo povestnou bodkou za základnou časťou ročníka 2014/15. V týchto dňoch sa už osmička mužstiev intenzívne pripravuje na blížiace sa play-off. Pre dva tímy sa však aktuálny ročník nadobro skončil.

Desiata Nitra a deviate Levice sa neprebojovali do vyraďovacej časti a čaká ich dlhočízna pauza. V oboch mestách si fanúšikovia na najbližší súťažný duel počkajú zhruba sedem mesiacov, až do začiatku sezóny 2015/16.

DOBRÝ ZAČIATOK, ZLÝ KONIEC

Levice skončili o jedno „poschodie“ nižšie ako vlani. Pritom tamojší klubový manažment sa cez leto snažil vyskladať mužstvo, ktoré opäť nakukne aspoň do prvého kola. Po nádejnom úvode, keď Patrioti vyhrali päť z úvodných šiestich duelov, prišiel útlm. Do veľkej miery za to mohli zranenia. Zvlášť odchod Američana Candona Rusina sa prejavil ako citeľné oslabenie. Levice, ktoré vedno s Komárnom krátko okupovali aj najvyššie poschodia tabuľky, pozvoľna padali nadol, no sporadicky dokázali aj víťaziť.

Ozajstná výsledková kríza prišla v decembri a trvala dlhé dva mesiace. V období od 20. decembra do 21. februára Patrioti nezvládli 12 z 13 ligových duelov. To im zlomilo väz. Viackrát prehrali len tesne – v dvoch prípadoch rozdielom jediného (dvojbodového) koša.

Nie vždy sa darilo zladiť solídne individuálne výkony legionárov do kvalitného tímového prejavu, navyše forma niektorých opôr postupne klesala. Pred dôležitými bojmi Levičania stratili Patricka Agha, ktorý si pre administratívne prieťahy nestihol včas vybaviť pracovné povolenie. Môžeme len špekulovať, či by jeho prítomnosť niečo zmenila na konečnom výsledku. Tým je bilancia 11 víťazstiev - 25 prehier a strata dvoch víťazstiev na ôsmu Spišskú Novú Ves.

Kde vidí hlavný problém manažér Ladislav Garaj? „Asi len štvrtinu zápasov sme odohrali v kompletnej zostave. Veľmi sme trpeli, ak sme prišli o niektorého z hráčov základnej zostavy. Dlho sme nemali naplno vykrytý rozpočet, takže sme si nemohli dovoliť zháňať adekvátnu náhradu. Druhá vec je nedostatok skúseností. V kľúčových zápasoch, keď sme hrali o postup, sme koncovky duelov riešili zbrklo. Chýbal skúsený hráč, ktorý by na seba vzal zodpovednosť.“

Aj napriek kolísavým výkonom si Levice udržiavajú stabilnú fanúšikovskú základňu. Na 18 domácich zápasov prišlo dovedna 19-tisíc divákov, teda priemerne 1 056 na jeden duel. Vyššou návštevnosťou sa môže pochváliť iba Prievidza. Je na škodu veci, ak pre nahustený program základnej časti, ktorá sa u nás končí nie celkom štandardne už na prelome februára a marca, si títo priaznivci na najbližší „ostrý“ zápas musia počkať viac než pol roka.

MLADÍ SLOVÁCI NEPRESVEDČILI

Po tom, čo sa vlani v lete zmenili pomery v klube, rozhodli sa Nitrania postaviť svoj koncept na mladých slovenských basketbalistoch, prevažne študentoch tamojších vysokých škôl. Skúsili teda čosi podobné ako dlhodobo forsíruje Karlovka.

Tu sa však podobnosť končí. Kým bratislavský nováčik len krátko platil pomyseľnú nováčikovskú daň, než sa rozohral k dobrým výkonom, ktoré mu napokon vyniesli šiestu pozíciu (krátko bojoval aj o štvrtú priečku), Nitrania sa nezbavili nálepky outsiderov. Vyhrali len 3 z 36 duelov. Čo je ešte horšie, z mladých slovenských basketbalistov, ktorým dával tréner Ľubomír Urban dostatok priestoru, výraznejšie zaujal len Jakub Novysedlák. Ostatní mladíci spravidla striedali dobré momenty s podpriemernými výkonmi. „Káru“ tak ťahali najmä skúsený Roman Vido a Američan Justin Ward.

Preto neprekvapuje, keď generálny manažér Peter Seman na klubovej webstránke hodnotí sezónu slovami: „Bola taká, aká je úroveň mladých slovenských hráčov. Keď si zoberieme, že sme mali v kádri samých mládežníckych majstrov Slovenska a reprezentantov, každý si môže urobiť obraz o blízkej budúcnosti slovenského basketbalu. Týmto ich nechcem uraziť, len konštatujem, že nie sú v mladom veku schopní niesť ťažobu zodpovednosti.“

Manažér Seman však naznačil, že v Nitre to nemienia zabaliť, hoci rovnako veľkorysú minutáž už možno mladíci v ďalšej sezóne nedostanú, ak si ju nezaslúžia svojimi výkonmi. Nasledujúce „hluché“ mesiace bez zápasovej konfrontácie chce MBK SPU využiť zmysluplne. „Príprava bude zameraná komplexne od fyzickej až po mentálnu stránku. Máme luxusných šesť mesiacov, môžeme sa venovať všetkému,“ povedal manažér Seman.

 

NEVYPADNÚ Z SBL

Dobrou správou pre Nitru je, že aj keď skončila posledná, zo súťaže po sezóne 2014/15 nik nevypadáva. Kluby sa tak dohodli ešte pred začiatkom ročníka. Keďže víťaz I. ligy si vybojuje právo štartu v Eurovia SBL, je možné, že v budúcej sezóne bude mať najvyššia súťaž basketbalistov opäť nepárny počet účastníkov. Podľa našich informácií je však teoreticky možné, že kluby udelia právo štartu aj ďalšiemu záujemcovi (ak sa taký nájde) a potom by SBL dokonca mohla mať tucet účastníkov, čo sme zažili naposledy v sezóne 2008/09.

Pravda, stať sa môže čokoľvek, teda aj pravý opak. Spomeňme si, že viaceré kluby v uplynulých rokoch museli pre ekonomické ťažkosti zviesť zápas o ďalšiu existenciu, a ani teraz nie je celkom vylúčené, že z ligovej mapy sa vytratí niektorý účastníkov. To však ukážu až nadchádzajúce mesiace.

 

Článok pôvodne vyšiel v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas s ďalším šírením.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK