• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V minulej sezóne vstúpila VŠEMvs Karlovka Bratislava do SBL ako čerstvý vietor. Nováčikovská sezóna okorenená šiestym miestom je už však minulosťou, v novej sezóne by radi toto umiestnenie ešte vylepšili.

„Z viacerých pohľadov bol minulý rok zlomový, spravili sme veľký krok vpred, keď sme prihlásili tím do SBL-ky. Som presvedčený, že išlo o správne rozhodnutie, keďže sa nám podarilo naplniť koncepciu výhradne slovenského tímu, fungujúceho na báze vysokoškolského družstva. Dokázali sme všetkým, že to ide so slovenskými hráčmi, že dokážeme fungovať v najvyššej súťaži a v tejto filozofii plánujeme pokračovať aj naďalej. So šiestym miestom vládne spokojnosť,“ hodnotí uplynulú sezónu generálny manažér A tímu František Kubala. Práve Karlovka je družstvom, pre ktoré pravidlo o počte Slovákov v tíme nehrá žiadnu rolu, keďže celý tím je výhradne zložený zo slovenských tímov. Ako však priznáva Kubala, možno dal klub inšpiráciu, vďaka ktorej stačí mať trpezlivosť so slovenskými hráčmi a ukázať im svoje miesto, čím neskôr môžu ukázať, že majú na to, aby hrali v najvyššej súťaži. Na strane druhej, je tu hráčsky trh a tímy budú potrebovať čoraz viac slovenských hráčov, situácia so získavaním do tímu bude čoraz náročnejšia. „V rámci našich možností sa snažíme s tým vysporiadať a myslím si, že náš káder do náročnejšej druhej sezóny bude výrazne stabilnejší na všetkých postoch,“ dodáva manažér Karlovky. Dobrou správou pre fanúšikov je, že káder ako aj realizačný tím neprešiel výraznými zmenami. Jediná viditeľná zmena je na zmene asistenta, kde odišiel Richard Kucsa, ten si to namieril do Piešťanských Čajok. Plnohodnotnou náhradou v tomto smere je skúsený Branislav Brliť, ktorý bude zastávať pozíciu hrajúceho asistenta.

Káder okrem Kucsu nezaznamenal žiaden odchod, naopak vedenie klubu zapracovalo na viacerých posilách. „Snahou bolo, aby sme sa dokázali posilniť na užších miestach v našom kolektíve. Na každú pozíciu máme troch hráčov, spolu to dáva 15 stabilných mien schopných hrať najvyššiu súťaž,“ objasňuje hráčsku otázku Kubala. Karlovke sa podarilo posilniť najmä na ich achillovej päte – pod košom. Po krátkej odmlke sa vracia na palubovky skúsený Branislav Brliť, od vicemajstra z Prievidze prišiel Juraj Hašan. Novými menami na krídlach sú Andrej Galád a Michal Podhorský. Posledná posila prišla na rozohrávku, kde sa im podarilo získať Matúša Jurčinu z Komárna. „Vybrali sme si takých hráčov, ktorým vyhovuje naša klubová filozofia a oni nám za to ukážu, že každý jeden z nich dokáže byť prínosom pre náš tím a klub,“ vyjadruje sa na margo posíl generálny manažér A tímu. Káder ešte nie je definitívne uzavretý, čo len zvyšuje atraktivitu boja o miestenku na súpiske hlavného trénera Milana Černického.

Bude preto snahou klubu o väčšie prepojenie medzi A a B tímom? Kubala odpovedá: „Snaha je jednoznačne naznačená zložením kádra, počtom hráčov, ako aj Petrom Ivanovičom, ktorý je asistentom pri áčku a zároveň hlavným trénerom béčka. Bude mať priamy dohľad na to, aby tieto družstvá fungovali a navzájom medzi sebou spolupracovali. Verím, že viacerí hráči B tímu si svoju miestenku na extraligovej palubovke čoskoro vydobyjú. Musia len pochopiť, že si nomináciu do áčka si treba zaslúžiť svojimi kvalitnými výkonmi v prvej lige a v tréningovom procese, čo sa im bohužiaľ v uplynulej sezóne nedarilo. “ Karlovčania majú zatiaľ za sebou päticu prípravných stretnutí, po ktorých zatiaľ čakajú na premiérové víťazstvo. Ťažkú hlavu si však z toho nerobia, pretože proti majstrovi, vicemajstrovi a bronzovému tímu z uplynulej sezóny dokázali hrať vyrovnané partie, čo je pozitívnym signálom pred nadchádzajúcim ročníkom. S akými cieľmi vstupuje klub do druhej sezóny v SBL-ke? „Prvá eufória je za nami. Myslím si, že sme skúsenejší na všetkých postoch. Bude to diametrálne ťažšia sezóna, kde budeme musieť dokázať, že si najvyššiu súťaž zaslúžime, že do nej patríme. Chceme urobiť všetko pre to, aby sme sa pokúsili posunúť o krôčik vyššie oproti minulej sezóne tabuľkovo i našim herným prejavom ,“ vyhodnocuje ciele Kubala. Na záver dodal, že pre fanúšikov klubu je pripravených niekoľkých zaujímavých noviniek, či už na klubovom webe alebo priamo v hale.

Foto: Martin Šopinec