• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V 4. kole Slovenskej basketbalovej lige sa odohrala repríza vlaňajšieho finále medzi našim tímom a družstvom úradujúceho majstra Interom Bratislava. Diváci boli svedkami vyrovnaného a dramatického zápasu, ktorý svojou kvalitou prevýšil aj minuloročnú finálovú sériu. Po dlhej dobe (od apríla 2017) a prehraných 17 vzájomných dueloch v rade sme tak všetci cítili šancu na zdolanie nášho súpera.

Na zápas medzi dvomi top družstvami ligy a veľkými historickými rivalmi prišlo 1 850 divákov, čo je momentálne najvyššia návšteva aktuálneho ročníka SBL. Náš klub je už niekoľko rokov lídrom v diváckej návštevnosti medzi všetkými halovými športmi na Slovensku. V súvislosti s vysokým záujmom divákov o naše domáce zápasy si dávame záležať aj na ich organizácii v zmysle zákona 1/2014 Z.z. o organizovaní verejných športových podujatí. Sme jeden z mála klubov v basketbalovej lige, ktorý má profesionálneho bezpečnostného manažéra s platnou licenciou a všetkými školeniami. O to viac nás mrzí incident, ktorý sa udial v tretej štvrtine včerajšieho zápasu, kedy náš fanúšik sa dostal do kontaktu s rozhodcom stretnutia. Jedná sa o 84-ročného pána, ktorý už niekoľko rokov sedáva v 3.rade nad stolíkom časomeračov a je dlhoročným športovým fanúšikom. Nikdy by nám nenapadlo, že práve z tohto sektoru, v ktorom sedávajú rodinní príslušníci, legendy prievidzského basketbalu, sponzori a hostia príde k vniknutiu diváka do priestorov ihriska. Bohužiaľ, tento fanúšik nezvládol svoje zápasové emócie a neuvedomujúc si závažnosť svojho konania, impulzívne prejavil svoj názor rozhodcovi stretnutia, pri ktorom sa dopustil aj fyzického kontaktu. Podľa platných pravidiel basketbalu FIBA a disciplinárneho poriadku SBA je akýkoľvek kontakt medzi divákom a chránenou osobou (rozhodcovia, hráči, tréneri) inzultáciou a v takomto prípade je prvý rozhodca povinný ukončiť stretnutie.

Basketbalový klub BC Prievidza by sa chcel touto cestou ospravedlniť rozhodcom včerajšieho stretnutia a najmä p. Marekovi Kúkelčíkovi za tento incident.

Zároveň by sme sa chceli ospravedlniť aj všetkým basketbalovým fanúšikom, ktorí si nemohli  vychutnať tento vynikajúci zápas až do konca riadneho hracieho času. Mrzí nás to o to viac, že na basketbalové stretnutia nášho klubu chodia slušní diváci, a to v najväčšom počte na Slovensku v rámci halových športov. Aj napriek našej snahe o maximálne bezpečnostné zabezpečenie podujatia sme tomuto individuálnemu zlyhaniu nedokázali zabrániť. Možno aj preto, že sa nejednalo o nejakého chuligána, ale slušného staršieho pána, u ktorého nebol predpoklad bezpečnostného rizika. Tento pán bol ihneď po incidente zadržaný usporiadateľkou službou a v zmysle predmetného zákona odovzdaný príslušníkom PZ SR. Najväčším trestom pre neho je už samotný pocit viny, že kvôli nemu bolo predčasne ukončené stretnutie ako aj to, že už nebude môcť navštíviť domáce zápasy BC Prievidza.

Preto budeme radi, ak sa aj napriek tomuto nášmu zlyhaniu nebude uplatňovať kolektívna vina. Na naše domáce zápasy chodia aj rodiny s malými deťmi, vytvárame tu krásnu športovo – kultúrnu atmosféru, ktorá je ozdobou všetkých zápasov v rámci ligy. Nikdy sa v Prievidzi nestalo, že by divák napadol rozhodcu stretnutia. Aj napriek tomu, že niektoré média hádžu túto udalosť do jedného vreca s incidentom z mája 2014. Vtedy ako všetci vieme došlo k nešťastnej náhode, kedy papierová rolka ako súčasť predzápasovej choreografie fanklubu náhodou trafila rozhodcu stretnutia, a zápas tak bol ukončený ešte skôr než začal. Od tohto dňa sa v Prievidzi nehádzali na palubovku žiadne papierové rolky ani iné predmety. Neudial sa tu ani žiaden závažný divácky incident a to sme odohrali počas týchto 5 rokov aj tri finálové série (2015 a 2016 proti Komárnu a v máji tohto roka dokonca s Interom Bratislava). Aj včerajší incident je ponaučením pre náš klub. Zvýšime ešte viac zabezpečenie domácich zápasov a nebude už viac možné ani prechádzať popred sektor B, čiže poza stolík pomocných rozhodcov (časomiery) zo strany divákov.

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Ladislav Szibilla