• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Iba nedávno oznámilo vedenie handlovského Baníka, že súpisku tímu opúšťa francúzsky rozohrávač Davy Baltus a na Hornú Nitru prichádzajú dve posily, Corey Allen a Darius Huggins. Neprešiel ani mesiac a z útrob handlovskej športovej haly prenikla ďalšia správa o zmene v hráčskom kádri. Pred zápasom 25. kola súťaže sa Handlovčania rozlúčili s českým krídelníkom Filipom Haladom. Ľavoruký, 27-ročný basketbalista sa po prvý raz predstavil v zeleno-čiernom drese v rozbehnutej sezóne 2018/2019.

Jeho príchod bol v tom čase reakciou na tri prehry v rade a Filip mal posilniť najmä hru spoza perimetra. Od novembra 2018 odohral v rámci uplynulej sezóny 27 zápasov, na palubovke trávil v priemere 30 minút a dosahoval 13,1 bodu a 4,6 doskoku na jedno stretnutie. Spomínanými hernými ukazovateľmi si vypýtal miestenku na súpiske MBK aj pred začiatkom sezóny 2019/2020. Pred ňou sa tento 195 centimetrov vysoký rodák z Karlových Varov nechal počuť, že o jeho zotrvaní na hornej Nitre rozhodol najmä vzťah k fanúšikom. „Páči sa mi, aký majú handlovskí fanúšikovia vzťah s hráčmi a ako sú s nimi prepojení. Žijú a bavia sa basketbalom. Ja sa vďaka ním cítim rovnako dobre na palubovke, ako mimo nej,“ skonštatoval pred začiatkom sezóny Halada.

V prebiehajúcom súťažnom ročníku odohral český krídelník za Handlovú 18 zápasov, v ktorých nastupoval na 22,3 minúty, zaznamenával 8,3 bodu a 3,3 doskoku na jedno stretnutie. V porovnaní s uplynulou sezónou jeho výkony klesali a postupne prichádzala nervozita a strata koncentrácie. „Z Handlovej odchádzam, pretože mi nesedela úloha, do akej som bol postavený. Moja výkonnosť išla dole, na ihrisku som sa necítil dobre a žiaľ, strácal som chuť hrať basketbal. Z mojej strany to bolo veľmi ťažké rozhodnutie, pretože jednou z vecí, ktorú nemám rád, je nedokončená práca. V Handlovej som mal vysoké ambície, o to viac ma to mrzí. Chalanom držím palce a stále verím, že majú na to, aby s týmto tímom niečo dosiahli. Chcel by som im odkázať, že ich mám veľmi rád a budem im držať palce v ďalších vystúpeniach. Možnože práve môj odchod im pomôže a bude to pre nich novým impulzom do ďalších bojov. Veľké ďakujem chcem adresovať aj fantastickým handlovským fanúšikom, ktorí už zostanú v mojom srdci navždy,“ týmito slovami zavŕšil pôsobenie na Hornej Nitre Filip Halada.

Vedenie handlovského basketbalu s Filipom počítalo aj do nastávajúceho obdobia, no k rozhodnutiu opustiť tím prišlo po obojstrannej dohode. Filip tak odchádza iba niekoľko dní pred domácim zápasom 25. kola proti „obuvníkom“ z Komárna. Podľa neoficiálnych informácií budú jeho ďalšie basketbalové kroky smerovať do najvyššej českej súťaže, kde sa vo zvyšku sezóny údajne predstaví po boku „ex-handlovčanov“ Djordjeho Tresača a Petra Sedmáka. „Vedenie klubu s Filipovými službami síce počítalo aj v nastávajúcom období, no z nášho pohľadu by nebolo pre mužstvo prospešné brániť niekomu v odchode. Filip sa už dlhšie trápil a po vzájomnej dohode sme dospeli k záveru, že sa budeme musieť rozlúčiť. Určite nebolo našim zámerom klásť mu pod nohy prekážky a pokiaľ cíti, že prišiel čas na zmenu, my mu nemáme najmenší dôvod nevyhovieť. V Handlovej zanechal kus práce, som rád že obliekal dres „baníka“ a mnohokrát nám pomohol na ceste k víťazstvám. V mene klubu mu prajem veľa basketbalových úspechov a ďakujem mu za odvedenú prácu v drese Handlovej,“ okomentoval odchod Haladu manažér Daniel Trangoš.

Handlovčania sa už v nastávajúcu sobotu predstavia pred svojimi fanúšikmi v zápase 25. kola proti Komárnu. V stretnutí pôjde o veľa. „Maksimovičovci“ si chcú napraviť reputáciu u svojich priaznivcov, no dôležitosť sobotného zápolenia je zobrazená aj ligovej tabuľke. Ak chcú “baníci” zostať v tesnom bodovom kontakte za šiestym Svitom, nesmú si dovoliť zaváhanie. V prípade prehry handlovských basketbalistov a víťazstva Svitu v piatkovej predohrávke nad Patriotmi z Levíc, môžu "Podtatranci" Handlovčanom odskočiť už na rozdiel troch bodov.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Lenka Molnárová