• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dlhodobá časť Slovenskej basketbalovej ligy finišuje a v jej prestávke sa všetkých deväť tímov pripravovalo na záverečnú štvrtinu súťaže. Na priaznivcov slovenského basketbalu tak čaká ešte osem kôl a vyraďovacie boje odštartujú začiatkom apríla. Prestupové obdobie, v ktorom sa môžu celky posilniť, potrvá iba do 28. februára. Handlovčania neprežívajú najlichotivejšie obdobie a pokiaľ chcú naplniť predsezónne ambície, musia v závere základnej časti zabojovať o udržanie siedmeho miesta.

Manažment Baníka nenechal nič na náhodu

Vedenie „Baníka“ nenechalo nič na náhodu a v poslednom februárovom týždni povolalo do svojich služieb skúseného 33-ročného amerického rozohrávača Eugenea Harrisa. Ten by mal na palubovke zastať úlohu lídra a v dôležitých pasážach hry prevziať zodpovednosť na svoje ramená. Či sa svojej úlohy zmocní, ukážu nastávajúce dni, no skúsenosti k dosiahnutiu vyššie spomínaných očakávaní bez pochýb má.

Bohatá basketbalová kariéra

Rodák z Washingtonu odštartoval basketbalovú kariéru na profesionálnej úrovni na High Point University, pôsobiacej v zámorskej univerzitnej súťaži NCAA. V drese "panterov" pôsobil počas svojho štúdia, ktoré ukončil v roku 2010. Po získaní vysokoškolského diplomu si to namieril rovno do Európy, kde podpísal prvý klubový angažmán. V sezóne 2010/2011 obliekal dres tímu Naglis Adarkis Palangos, v tom čase pôsobiaceho v najvyššej litovskej LKL lige. Sezónu na to sa jeho ďalšou zastávkou stal cyperský celok Papa Johns Omonia Nikózia. Aj v cyperskej A Division strávil len jednu sezónu a v súťažnom ročníku 2013/2014 sa stal hráčom macedónskeho Feni Indistrija Kavadarci. V sezóne 2014/2015 vymenil Macedónsko za Ukrajinu, kde sa v rámci Superligy dohodol s klubom SK Dnipro Azot Dniprodzeržynsk. Po tejto sezóne prijal ponuku z druhej najvyššej súťaže, konkrétne od tímu Hebeisen White Wings Hanau. Počas rozbehnutej sezóny 2017/2018 prejavil o amerického rozohrávača záujem švédsky Norrkoping Dolphins, na ktorého súpiske figuroval od 17. decembra 2017.

V drese úradujúceho bulharského majstra získal cenné skúsenosti

Posledným pôsobiskom novopečeného handlovského „playmakera“ bol bulharský tím Rilski Sportist Samokov, ktorý bol v čase podpisu jeho zmluvy úradujúcim bulharským majstrom. V uplynulej sezóne sa v drese tohto mužstva umiestnil na štvrtom mieste v domácej súťaži, keď jeho Sportist podľahol v sérií o bronz 0:2 na zápasy konkurenčnému BC Beroe. V službách svojho posledného zamestnávateľa odohral 25 zápasov, v priebehu ktorých si vytvoril priemerné štatistiky 11 bodov, 2,2 doskoku a 3,8 asistencie na jedno stretnutie. Svoje skúsenosti rozšíril aj o pôsobenie v prestížnom Európskom pohári FIBA, v ktorom sa bulharský majster predstavil v skupinovej fáze. Tá bola zároveň konečnou zastávkou v rámci tejto súťaže. Sportist odohral v skupine F šesť zápasov, z ktorých zvíťazil iba jediný a do vyraďovacích bojov medzi elitnú šestnásku sa neprebojoval. Eugene Harris nastúpil v Európskom pohári FIBA na štyri zápasy a v priemere zaznamenal 6,5 bodu a 3 asistencie na jeden duel.

Eugene Harris: “Som si istý, že sa dostavia lepšie výsledky”

Handlová bude pre Harrisa už desiatym klubom v kariére a práve jeho skúsenosti by mali “baníkom” priniesť ovocie. Rozohrávka Handlovej po jeho príchode nabrala na sile a to by sa mohlo odraziť už v najbližšom zápase proti Svitu. “Vzhľadom na to, že jednotlivé európske súťaže sú v plnom prúde a nemal som dostatok času na rozhodovanie, musel som jednať veľmi rýchlo. Handlová sa mi zdala ako najlepšia voľba a to aj napriek tomu, že o SBL som toho príliš veľa nevedel. Handlová je malé mestečko, v ktorom sa mi páči a mne takéto prostredie prináša veľké pohodlie. Verím, že sa so svojimi spoluhráčmi rýchlo zohrám a som si istý, že sa dostavia lepšie výsledky,” zhodnotil po svojom príchode skúsený Američan.

Highlighty novej posily Handlovej:

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Fiba.basketball