• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Celé týždne dominuje všetkým debatám, nielen na Spiši, fenomén zvaný koronavírus. Zdá sa však, že minimálne v športovej spišskonovoveskej obci sa bude reč v najbližších dňoch točiť hlavne okolo basketbalu. Spišiaci totiž ulovili veľkú rybu, koučovať "modro-bielych" bude úspešný slovinský tréner Teo Hojč.

- Ako sa zrodila spolupráca – BK 04 AC LB SNV a Teo Hojč?

"V prvom rade, som rád, že som tu. Predstavitelia klubu ma oslovili už v priebehu minulej sezóny. Dlho sme sa bavili o podrobnostiach, veľmi sa mi páči projekt, ktorý mi predstavili a hlavne ambície, s akými idú do toho. Majú chuť sa zlepšovať, to je pre mňa veľká výzva, prísť niekam a snažiť sa pomôcť tieto ambície naplniť. Ďalším dôvodom je to, že sa mi na Slovensku veľmi páči, poznám basketbalové prostredie, poznám ligu a aj to zavážilo, prečo som si napokon vybral slovenský klub."

- S akým projektom vás teda Spišiaci presvedčili?

"Spišiaci chcú vrátiť basketbalu jeho slávu. Túžia sa zlepšovať, majú ambíciu, aby sa stal tento šport v meste fenoménom, aby sa o ňom bavili ľudia v uliciach, aby na zápasy chodila plná hala. Ďalším cieľom je jednoznačne posun v tabuľke. To určite nebude jednoduché, keďže nepatríme medzi najbohatšie kluby v lige, máme však cestu ako to dosiahnuť. Aj klub, aj ja ako tréner. Teší ma, že sme sa so Spišiakmi dohodli na dvojročnom kontrakte, chcem v prvej sezóne nastaviť nejaké pravidlá a mechanizmy a v tej ďalšej ísť jednoznačne vyššie. Samozrejme, veľa bude záležať na tom, ako sa vyvinie koronakríza a ako sa s ňou popasujú ostatné tímy, to však uvidíme neskôr."

- Zvažovali ste aj iné ponuky?

"Ešte v priebehu minulej sezóny som mal ponuky aj zo slovenských klubov, no to som nechcel riešiť, navyše pôsobil som v Kosove a chcel som tam dokončiť prácu. Vo finále som sa rozhodoval z dvoch ponúk, ponuka na stole bola zo silnej poľskej ligy, ktorá je svojou kvalitou veľkým lákadlom. Napokon som sa rozhodol pre Spišskú Novú Ves, čo čiastočne trochu súvisí aj s touto šialenou situáciou, ktorá tu vládne.. Som tu, teším sa na prácu a ideme na to!"

DSC 9545

- Spišiaci mali hlavne v minulej sezóne problém so slovenskými hráčmi. Hovorili ste s manažmentom aj o príleve posíl?

"Samozrejme, prešli sme si nejaké mená, ak to však nemáme na papieri, o konkrétnostiach sa ešte vyjadrovať nebudem. Už počas môjho pôsobenia v Leviciach som zapojil do ligy slovenských hráčov, ktorí teraz patria medzi špičku v lige a všetci si uvedomujeme, ako dôležití sú práve slovenskí hráči pri takto nastavenom systéme. Niektorých sme už oslovili, jednáme s nimi, klub verí, že aj moje meno pomôže tomu, že hráči si napokon zvolia Spišskú za svoje pôsobisko."

- Situácia okolo koronavírusu je stále nejasná. Čo si myslíte ako bude vyzerať ročník 2020/21?

"Veľmi ťažká otázka, na ktorú dá odpoveď až čas. Osobne si myslím, že sa situácia upokojí, no musíme byť pripravení aj na alternatívu, že sa bude hrať bez zámorských hráčov, i keď si myslím, že takáto situácia nenastane. Vždy, keď tvorím súpisku, snažím sa poskladať kvalitný tím, hráčsky aj ľudsky. Ja nemám problém so žiadnymi národnosťami, pravdou je, že Američania sú lacnejší, zatiaľ čo balkánski hráči si pýtajú viac. Uvidíme, čo táto situácia urobí s trhom, bude to zaujímavé sledovať."

- Aký môže mať táto situácia dopad na ligu?

"Ďalšia hypotetická otázka. Vývoj sa však sledovať dá a viaceré kluby hlásia finančné problémy. Ak by to malo ísť v týchto medziach, tak sa možno dočkáme slabšej úrovne ligy. Možno dostanú Slováci viac príležitostí, čo má svoje plusy aj mínusy. Slovenskí mladí hráči si musia uvedomiť, že si miesto na palubovke musia zaslúžiť. Musia mať pracovnú morálku, musia vedieť kolektívne pracovať. Ja som tak naučený, že mladý hráč si musí prístupom na tréningoch vybojovať to miesto na palubovke a ak dostane priestor, tak ho musí využiť. Je možné, že táto situácia nás donúti k tomu, aby sme zapájali do väčšej miery do akcií mladých slovenských basketbalistov a samozrejme môže z nich niekto 'vyskočiť'. Uvidíme, ako to napokon dopadne, som však optimista, myslím si, že kluby nakoniec pomocou regionálnych sponzorov, miest, či fanúšikov nájdu zdroje a liga bude na požadovanej úrovni."

Zdroj: basketsnv.sk

Foto: Lukáš Droppan