• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ďalším zaujímavým menom v novotvoriacom sa tíme Spišiakov je dlhoročná opora Interu Bratislava, bývalý slovenský reprezentant Michal Baťka. Ten s „veľkým“ basketbalom začínal práve na Spiši, modro-biely dres obliekal v sezónach 2011/12 a 2012/13. Po rokoch pôsobenia v špičkových slovenských kluboch, sa teda kruh uzatvára a 32-ročný, 102 kíl vážiaci a 204 cm vysoký pivot hlási svoj návrat na Spiš.

„Základom všetkého bola priateľská, ba priam až rodinná komunikácia medzi mnou, športovým manažérom Mišom Búzom, predsedom klubu Rasťom Javorským a trénerom Teom Hojčom. Doma následne zasadla rodinná rada a po zvážení všetkých pre a proti som sa rozhodol, že sa po rokoch vraciam do Spišskej Novej Vsi,“ skonštatoval trojnásobný majster Slovenska. Ten prichádza do tímu, ktorý má pred sezónou smelšie ambície a k ich naplneniu je pripravený pomôcť všetkým svojim basketbalovým umením. „Určite nechcem skončiť sezónu v apríli. Na Spiši sa črtá zaujímavý tím, našou ambíciou musí byť play-off a určite všetci zabojujeme o to, aby sme prešli cez prvé kolo a hrali o medaily. Tam sa už môže stať čokoľvek, podstatné je, aby sme boli všetci zdraví a bavili basketbalom fanúšikov a seba samých. Ak to dokážeme, verím že budeme úspešní.“

Spišiaci, zdá sa, sa pustili po zaujímavej a určite nie ľahkej „slovenskej“ ceste. Aj táto skutočnosť zohrala veľkú úlohu v tom, že Baťka bude v sezóne 2020/21 obliekať spišskonovoveský dres. „Tréner Hojč už v Leviciach ukázal, že to so slovenskými hráčmi vie a verím, že v Spišskej Novej Vsi na to nadviažeme. Teším sa, že Slováci budú hrať v tíme prim, bude to určite zaujímavé. Podstatné je, aby sme všetci ostali zdraví a určite dôveru trénerovi vrátime.“

Baťka si aj s nostalgiou zaspomínal na časy, keď v modro-bielom drese bojoval a hájil česť spišskonovoveského klubu. „Ja som sa vždy tešil na atmosféru, ktorú tunajší fanúšikovia vedeli v hale urobiť. Spomínam si na play-off, bolo to až šialené, kde všade diváci sedeli, obsadili každý kút haly, a to prostredie bolo priam magické. Verím, že toto sa nám podarí obnoviť a že ľudia začnú chodiť na basketbal v čo najväčšom počte. Ja nerád prehrávam a hoci sa tím ešte len skladá a my ešte nepoznáme silu súpisiek našich súperov, môžem našim fanúšikom sľúbiť, že urobíme všetko pre to, aby sme neprehrali dva zápasy po sebe. Mne sa tá vízia veľmi páči, určite príchod do Spišskej nevnímam ako krok späť, verím, že spolu s trénerom, spoluhráčmi, vedením klubu a fanúšikmi urobíme pekné veci,“ dodal Baťka.

IMG 0413

Z novej posily, ktorá sa klubu upísala na jednu sezónu s opciou na tú ďalšiu má radosť aj tréner Spišakov, Teo Hojč. „Michal je hráč, ktorého veľmi rešpektujem. Nášmu klubu prináša 'tvrdosť' a skúsenosti. Som si istý, že s Čekovským budú hrať dobrý basket, vzájomne sa budú na palubovke dopĺňať a vytvoria silné duo pod košom,“ skonštatoval úspešný slovinský kouč. Ten reagoval aj na „zaručené fámy“ o tom, ako Spišiaci „vykopali“ zlatý poklad. „Počul som ako ľudia hovoria, že máme veľmi vysoký budget a podobné, nie pravdivé veci. Predseda klubu pán Javorský verejne povedal, že budget pre hráčov v Spišskej vzrástol okolo 10%, v porovnaní s poslednou sezónou a všetci dobre vieme, že 'Nová Ves' mala za posledné roky jeden z najnižších rozpočtov v lige. Každý klub sa môže rozhodnúť sám, či väčšiu časť peňazí investuje do slovenských hráčov alebo do zahraničných. My sme sa rozhodli, že väčšiu časť rozpočtu minieme na tých slovenských. Práve preto musíme pracovať s menšími číslami a peniazmi pre legionárov. Štatistiky hovoria, že v poslednej sezóne väčšina zahraničných hráčov bola na top pozíciách v lige. Napriek tomu veríme, že špeciálne v týchto časoch je z rôznych dôvodov viac než dôležité mať silný základ lokálnych hráčov. Za prvé, poznáme ich silné a slabé stránky, rovnako ich charakter, takže riskujeme menej než s novými hráčmi v lige. Ďalšia vec je, že dúfame, že naši fanúšikovia sa jednoduchšie a lepšie stotožnia s domácimi hráčmi a deti v nich budú vidieť vzor. Jeden z dôvodov je samozrejme aj príležitosť ušetriť nejaké peniaze, nakoľko netreba platiť letenky, poplatky sú menšie atď, atď. Samozrejme, dúfame, že týmto krokom robíme správnu vec, a že nás Slováci nesklamú. Čas ukáže, či robíme dobre alebo nie,“ skonštatoval Hojč.

A spokojnosť neskrýva ani spoluautor slovenskej cesty v BK 04 AC LB SNV, športový manažér Michal Búza. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo dotiahnuť do Spišskej jedného z najlepších slovenských basketbalistov posledných rokov. S Mišom, ktorý v podstate začínal v Spišskej s veľkým basketbalom ako mladý hráč, sme sa dohodli na zmluve na 1 rok, plus rok opcia, ak budú obidve strany spokojné. Verím, že Baťka nám pomôže v obrane aj v útoku a svojimi správnymi rozhodnutiami v kľúčových okamihoch rozhodne zápasy v náš prospech. Mišo vítaj v Spišskej Novej Vsi."

Zdroj: basketsnv.sk

Foto: Vladimír Dorňák