• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V pondelok 10. augusta sa po dlhých piatich mesiacoch znova rozsvietia svetlá v handlovskej športovej hale a na jej palububovke odštartuje príprava na sezónu 2020/2021. Káder “baníkov” je takmer kompletný, manažment hornonitrianského celku oznámil jedenáste meno, ktoré bude figurovať na súpiske v nastávajúcom ligovom ročníku.

Handlová vystužila podkošový priestor

V uplynulých týždňoch sa fanúšikovia Handlovej tešili z úlovkov, akými sú Goran Bulatovič, Dalibor Hlivák, či zostávajúci Marek Jašš a Saša Jankovič. Zo spomínaných mien je zrejmé, že perimeter budú mať “zeleno-čierni” na slušnej úrovni. Do posledných chvíl ale priaznivcov handlovského Baníka trápila otázka postu pivota. A práve na ňu im vedenie klubu prináša odpoveď. Handlovský dres si v sezóne 2020/2021 oblečie 23-ročný srbský center Aleksandar Zečevič.

Mladý center prichádza zo zámoria

Odchovanec basketbalu v Novom Sade prichádza spoza "veľkej mláky", kde popri štúdiu pôsobil v tíme Florida Atlantic University, v rámci vysokoškolskej súťaže NCAA. V uplynulej sezóne nastúpil za “floridské sovy” v 32 zápasoch. Na palubovke trávil v priemere 16,8 minúty, zaznamenával 6,2 bodu a pripisoval si 4,5 doskoku na jeden duel. Jeho tím figuroval v konferencii pod názvom USA Conference a spomedzi 14-tich celkov skončil na ôsmom mieste. Súťaž bola ešte pred začiatkom populárneho March Madness predčasne ukončená. Zečevič sa na návrat do Európy teší a nad ponukou od Handlovej dlho nepremýšľal.

“Popri svojej kariére som sa vždy zaujímal aj o iné súťaže. V mladom veku hráč nikdy nevie, kam budú smerovať jeho ďalšie kroky a akým smerom sa uberie jeho basketbalová budúcnosť. Preto som zvedavý a často som si robil vlastný prieskum. Slovenská liga je v Srbsku veľmi známa, veď mnoho mojich krajanov v nej strávilo krásne roky. Len nedávno som sa rozprával s jedným mojim priateľom, ktorý na Slovensku taktiež pôsobil a informácie som čerpal aj v USA od svojich spoluhráčov, ktorí prišli práve z tejto súťaže. Všetci sa nezáväzne od seba zhodli, že ide o súťaž, v ktorej nazbierali cenné skúsenosti,” vysvetlil 208 cm vysoký center.

Na európsky basketbal si bude zvykať

Dobre stavaný Srb sa do tréningového procesu ešte nezapojí, pretože musí prejsť päťdňovou karanténou a následným testovaním na COVID 19. K tímu by sa tak mal pridať približne v polovici augusta. Jeho prvotnou ambíciou bude aklimatizácia a transformácia z amerického na európsky basketbal.

“Uvedomujem si, že medzi americkým a slovenským basketbalom je veľký rozdiel. Prechod na európsky štýl hry preto nebýva po príchode spoza veľkej mláky jednoduchý. Ja som ale začínal s basketbalom v rodnom Srbsku, a to už vo svojich siedmych rokoch. Preto si myslím, že to budem mať jednoduhšie ako americkí debutanti. Verím, že s pomocou trénera Rakočeviča, s ktorým som už mal rozhovor o svojej úlohe v tíme, to s prehľadom zvládnem. Samozrejme, že sa budem opierať aj o svojich nových spoluhráčov,” skonštatoval Zečevič.

Handlová uzatvára káder

"Baníci" sú na začiatku prípravy takmer kompletní, na súpiske zostalo prázdne už iba jediné miesto. To sa ale zaplní už zajtra, keď do šatne pribudne ďalší srbský center. Jeho meno vám prinesieme v zajtrajšom článku.

“Som rád, že sa nám podarilo obsadiť post klasického pivota. Aleksandar Zečevič je dobre stavaný center, ktorý je na svoju výšku pomerne pohyblivý. Vyniká najmä v hre vo vymedzenom priestore. Verím, že jeho angažovanie sa ukáže ako dobrá voľba. K nemu pribudne pod kôš ďalší srbský center, ktorý bude atletickejší a ktorý by mal alternovať na pozíciach 4 a 5,” uzavrel športový manažér MBK Karol Kučera.

Highlighty novej posily Handlovej:

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: fausports.com