• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nový ročník Slovenskej basketbalovej ligy (SBL) už pozná svoje detaily. Súťaž začne v pôvodnom termíne - 26. septembra, základná časť sa bude hrať šesťkolovo a významnými zmenami prešiel aj systém play off.

Základná časť prejde výraznou zmenou, vzhľadom na počet účastníkov sa kluby dohodli, že sa bude hrať šesťkolovým systémom (3x doma, 3x vonku). Samozrejme, v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie sú pripravené záložné varianty s pokračovaním, respektíve nepokračovaním súťaže. "Pri počte účastníkov sedem, sa veľmi ťažko nastavuje systém súťaže. Basketbalových fanúšikov nechceme ukrátiť o žiadnu porciu zápasov. Štvorkolový systém sa nám nezdal najvhodnejší, preto sme rozhodli, že základná časť sa natiahne až na šesť kôl. V tejto chvíli je pre mňa najdôležitejšie a verím, že sa začne hrať v termíne, ktorý sme si stanovili. Samotný vývoj situácie s covidom a basketbalom na Slovensku nám ukáže, či zvolený model bude správny," povedal riaditeľ súťaže Peter Mičuda. 

Novinky prichádzajú aj do play off. Pre družstvo na siedmom mieste sa skončí sezóna po základnej časti. Tímy na prvom a druhom mieste automaticky postupujú do semifinále, ostatné celky čaká boj o zostávajúce miestenky. Toto kolo vyraďovacej časti sa bude hrať na dva víťazné zápasy. Semifinále a finále sa zhodne po novom budú hrať na tri víťazné zápasy. Meno víťaza SBL spoznáme najneskôr 29. mája 2021. "Zvolením modelu play off sa kluby snažili zatraktívniť celú sezónu, napriek tomu, že máme šesťkolovú základnú časť. Už len to, že prvé dva tímy budú priamo nasadené do semifinále, dáva náboj celej sezóne. Myslím si, že to, že štyri kluby zabojujú o zostávajúce dve miestenky, je veľká motivácia na vyhrávanie zápasov. Keďže pre siedmeho sa predčasne skončí sezóna, tak základná časť určite bude dramatická. Verím, že play off prinesie správne vyvrcholenie, ktoré možno očakávať," nadviazal šéf SBL na schválené zmeny. 

Zmeny sa dotkli aj systému Slovenského pohára, účastníci SBL budú hrať s celkami z nižších súťaží na ich palubovkách. Predbežne sa okrem tímov z SBL, prihlásilo ďalších jedenásť klubov - Banská Bystrica, Bánovce nad Bebravou, Holíč, Komárno, Kežmarok, Levoča, Nitra, Považská Bystrica, Rožňava, Žiar nad Hronom a Žilina. Pavúkovým systémom sa rozhodne o účastníkoch Final Four, ktoré by sa opäť malo odohrať na jednom mieste. "Formát Slovenského pohára zvýhodňoval v predchádzajúcich rokoch účastníkov SBL s tým, že ostatné kluby mohli zabojovať iba o jedno miesto. Basketbal sa snažíme spopularizovať po celom Slovensku, preto sme zvolili voľnejšiu formu. Viac klubov sa prihlási, môže sa hrať vo viacerých mestách, kde sa stretne účastník nižšej súťaže s klubom z NBL. To považujem za progresívnu myšlienku, chceme im tam priblížiť basketbal, pritiahnuť divákov a možno aj mladých hráčov. Je to šanca pre kluby, ktoré majú možnosť postaviť konkurencieschopné kádre a toto je pre nich správna forma, ako si môžu porovnať sily," vysvetlil Mičuda zmeny vo formáte. 

Úpravy sa týkajú aj hráčskych obmedzení. Zrušilo sa pravidlo o nevyhnutnosti slovenského hráča na palubovke počas celého priebehu zápasu, ku ktorému sa pridalo zníženie maximálneho počtu legionárov na súpiske zo 6 na 5. "Basketbalové hnutie si dlhodobo žiada, respektíve si pýta zmeny. Zníženie počtu zahraničných hráčov na 5 je cesta, ako otvoriť možnosť pre mladých slovenských hráčov dostať sa do SBL. Môžu dostať priestor, väčší počet minút a ukázať, že slovenskí hráči sú na tom tak, ako to o nich všetci hovoria. Berieme to ako pomoc slovenskej reprezentácii, ale aj samotným hráčom," vyhlásil šéf našej najvyššej súťaže. 

schodza 2

Nemenej dôležitou témou sú opatrenia pre športovcov a športové podujatia v aktuálnej epidemiologickej situácii. Po pondelkovom stretnutí športových zväzov so splnomocnencom pre mládež a šport Karolom Kučerom, hlavným hygienikom Jánom Mikasom, štátnym tajomníkom MŠVVŠ Ivanom Husárom a poslancom NR SR Richardom Nemcom sa stanovili opatrenia, ktoré by mali byť prerokované na Ústrednom krízovom štábe: 50 % obsadenosť kapacity štadiónov, možná špeciálna dĺžka karantény pre vrcholových športovcov, opatrenia pre pozitívne testovaných športovcov zo zahraničia, opatrenia pre športovcov pri cestovaní do zahraničia, prístup pre športovcov do telocviční a bazénov, najmä pri školách po 15:00 hod, presnejšia definícia hromadných podujatí. Účastníci tohto stretnutia by tiež privítali pomoc od štátu pri úhrade nákladov na testovanie športovcov, ako aj pri podpore športu v televíznom vysielaní.

SBL bude mať v sezóne 2020/2021 historicky najnižší počet účastníkov - sedem. Oproti predchádzajúcej edícii nebudú hrať najvyššiu súťaž Komárno a Žilina. Peter Mičuda ozrejmil situáciu z predchádzajúcich týždňov: „Rokovania boli dlhšie, v spolupráci so Slovenskou basketbalovou asociáciou a jej prezidentom Milošom Drgoňom sme urobili všetko, čo bolo v našich silách. Vycestovali sme do Žiliny, aby sme komunikovali s predstaviteľmi klubu, ktorí pôsobili v klube v minulom období a s tými, ktorí mali tendencie to prebrať. Mali sme informácie, že je tam vôľa v pokračovanie, ale klub nenašiel dostatok finančných prostriedkov, aby mohol na slušnej úrovni odohrať SBL-ku. Pri tak stabilnom klube, ktorý má vyrovnané všetky podlžnosti voči SBA a SBL, hráčom a trénerom, tak je veľká škoda, že takýto klub odstúpil. Opačná situácia bola v Komárne, kde sú dlhodobé problémy. Majú na arbitráži hráčov a trénerov, sú tam nevyrovnané pohľadávky voči SBA a SBL. Toto neprihlásenie sa už dlhšiu dobu dalo očakávať. Je mi ľúto, že končia po úspešných rokoch s veľkými nezrovnalosťami. Nový subjekt v Komárne by sa po ročnej prestávke a vybojovaní prípadnej účasti v SBL, chcel do súťaže prihlásiť.“

schodza 3

Aj keď dlhodobou snahou basketbalového hnutia bolo, aby mala liga párny počet účastníkov, tak snahy o rozšírenie o niekoho z nižšej ligy napokon nevyšli. „Snažili sme sa osloviť a obvolať aj niektorých účastníkov z prvej ligy, nik však nie je v takom stave, aby vedel odohrať najvyššiu súťaž aspoň na takej úrovni, ako to liga vyžaduje. Do budúceho ročníka by však mohli byť dvaja - traja kandidáti na postup,“ oznámil Mičuda pozitívne správy smerom do budúcna.

Otázniky visia nad reprezentačnými zápasmi mužov a tiež Alpsko-jadranským pohárom (zúčastnia sa ho Inter Bratislava, Levice, Lučenec a Spišská Nová Ves). V prvom prípade sa hovorí o posunutí novembrového okna na február 2021. V prípade nadnárodnej súťaže zatiaľ nie je stanovený začiatok, celkový počet tímov a aj samotný systém ligy. O všetkom sa rozhodne v najbližších dňoch.

 

Žreb 1. kola SBL 2020/2021:

  • Inter Bratislava - Spišskí Rytieri
  • Patrioti Levice - BC Prievidza
  • BKM Lučenec - Iskra Svit
  • MBK Baník Handlová má voľno

 

Dôležité termíny v sezóne 2020/2021:

  • 26. septembra 2020: úvodné kolo základnej časti
  • 16. januára 2021: štvrťfinále Slovenského pohára
  • 22. - 23. januára 2021: Final Four Slovenského pohára
  • 13. februára 2021: All Star Game (Levice)
  • 10. apríla 2021: záverečné kolo základnej časti
  • 14. apríla - 21. apríla 2021: 1. kolo play off
  • 24. apríla - 8. mája 2021: semifinále play off
  • 15. mája - 29. mája 2021: finále play off

Foto: Lukáš Droppan