Print
Category: Správy

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivan Husár ráta s troma schémami finančnej pomoci, ktoré majú vykryť straty v kluboch, respektíve zväzoch. S týmto záverom sa uskutočnilo stretnutie so zástupcami vybraných športov.

Aktuálne však nie je jasné, s akou finančnou čiastkou môžu kluby, respektíve zväzy počítať. Už samotný progres v tejto téme je však podľa Husára pozitívny: „Mám dobrý pocit z toho, že sa to pohlo. My sme dva-tri mesiace hľadali riešenia. Napríklad na ministerstve sociálnych vecí sme narazili na nedostatky v Zákone o športe. Tam je to dosť tragédia pre hráčov, zamestnancov, pretože kluby to spravili tak, ako ich o to žiadal štát. Zamestnali profesionálnych športovcov a teraz prepadli sitom.“

Oblasť športu bola situáciou s koronavírusom výrazne zasiahnutá. Viaceré zväzy, vrátane Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) boli nútené predčasne ukončiť mnohé súťaže. Aj keď sa nové súťažné ročníky už začali, tak momentálne nemôžu rátať s takou návštevnosťou, na akú boli pred začiatkom marca zvyknuté. Športové podujatia v interiéri zostávajú aktuálne na limite 500 ľudí. Do týchto počtov sa počítajú len diváci, nie hráči, tímy a organizátori. Ak sa bude hrať v tzv. „zelenej oblasti“, tak sedenie bude možné v každom druhom rade. Oranžové a červené regióny budú znamenať sedenie v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené.

Podľa Husára je však jasné, že žiadna z troch navrhovaných schém neprinesie stopercentné vykrytie strát. Sanačné schémy poskytujú subjektom tri možnosti - refundáciu strát zo vstupného, o ktoré kluby prišli v dôsledku opatrení, minimálnu pomoc a náhradu ušlých tržieb. "Prvá možnosť je o refundovaní vstupeniek. Vo futbale i hokeji dokážu na cent zdokumentovať predchádzajúcu sezónu a povedať, aká bola návštevnosť, určiť priemernú cenu vstupenky a definovať stratu. Hokej či futbal to majú jasné, ale aj zástupcovia basketbalu, volejbalu a hádzanej tvrdili, že to vedia spočítať. Teraz dostali formulár, ktorý vyplnia a uvedú čísla," vysvetlil Husár prvú schému.

Nevýhodou druhého opatrenia je maximálna možná suma 200-tisíc eur. Preto je určená najmä pre zväzy, ktoré nie sú odkázané na predaj vstupeniek: "Druhá možnosť je tzv. štátna pomoc v schéme de minimis, ktorá má limit, myslím 200-tisíc eur. Tá bude smerovaná na menšie kluby v závislosti na tom, aké náklady museli vynaložiť v období covidu a v dôsledku pandémie prišli o príjmy. Budeme však dôsledne sledovať rozdiel medzi nákladmi a príjmami."

Tretiu možnosť považuje štátny tajomník za najmenej schodnú. "Tretia možnosť vyzerá byť nereálna, tá hovorí o strate tržieb, ale od tej nás odhovárali aj na ministerstve sociálnych vecí," povedal Husár, ktorý pripomenul, že pomoc sa bude smieť kombinovať aj v rámci individuálnych žiadostí: "Pomoc pôjde ruka v ruke. Môže sa stať, že niektoré zväzy budú hľadať riešenia cez jednu aj druhú schému.“

Doriešiť treba praktickú aplikáciu pomoci a vyriešiť legislatívne náležitosti spojené so štátnou podporou. Podľa Husára by bolo najideálnejšia distribúcia zdrojov cez zväzy, ktoré by ich prerozdelili priamo klubom: "Ideálne by bolo, ak by peniaze išli na zväzy a tam by sa dohodli. V tomto je však problém, pretože prijímateľ štátnej dotácie musí byť jasný a v tomto prípade by nebol. Budeme hľadať spôsob, ako by sa to dalo. Ak nie, bude to zložitejšie na čas, pretože prídu požiadavky od dvoch tisícov subjektov a tie budeme musieť riešiť."

Foto: Lukáš Droppan