• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Handlovčania rozšírili káder o ďalšieho Slováka. Na súpisku Baníka pribudol odchovanec žilinského basketbalu Richard Rožánek. Ambiciózny 22-ročný krídelník odštartoval svoju kariéru v rodnej Žiline.

Meno, ktoré rezonuje na slovenkej basketbalovej scéne desiatky rokov

Rišo pochádza z basketbalovej rodiny, ktorú ako prvý zviditeľnil jeho starý otec Milan. Práve on zasvätil basketbalu celý svoj život. V roku 1977 priviedol Žilinu do najvyššej česko-slovenskej súťaže, vychoval desiatky vynikajúcich basketbalistov a priaznivci slovenského basketbalu si ho môžu pamätať i z najvyššej súťaže, keď v sezóne 1997/1998 priviedol k majstrovskému titulu Slovakofarmu Pezinok. Pôsobil aj na lavičkách celkov Váhostav Žilina, BC Prievidza, či Chemosvit Svit. V súčasnosti aj napriek úctyhodnému veku 79 rokov, drží kormidlo prvoligového Academicu Žilina. Rišov brat Róbert je reprezentantom Slovenska a v uplynulej sezóne patril k rozohrávačskej špičke súťaže. Spoločne obliekali dres lučeneckého BKM.

V Handlovej chce basketbalovo napredovať

Žilinský krídelník debutoval v najvyššej súťaži vlani v drese Lučenca. V silnej konkurencii príliš veľa priestoru od trénera Jankoviča nedostával a nastúpil iba v dvanástich stretnutiach. V nich trávil na palubovke v priemere 6,7 minúty. Napriek tomu si skúsenosti spod ligových košov cení a verí, že na hornej Nitre by sa mohla jeho minutáž natiahnuť. "V Lučenci som absolvoval premiéru v najvyššej súťaži a musím povedať, že prvá skúsenosť s ligovým basketbalom mi dala veľa. V prvom rade som mal možnosť trénovať s kvalitnejšími hráčmi ako v predchádzajúcom období. Napriek tomu, že zápasovú minutáž som nemal príliš lichotivú, aj to málo beriem ako veľkú skúsenosť. Najmä samotný tréningový proces mi ukázal, na čom musím pracovať a čo je potrebné zlepšiť. V Handlovej sa budem snažiť urobiť všetko pre to, aby som čo najviac pomohol tímu a vypýtal si od trénera Rakočeviča viac priestoru na palubovke," vyhlásil po svojom príchode 193 cm vysoký krídelník.

Obliekať handlovský dres je pre mladého Žilinčana cťou a zároveň výzvou

Mladý basketbalista vníma Handlovú ako basketbalové mesto, ktoré medzi slovenskú basketbalovú elitu nesporne patrí. V čase, keď visel nad štartom "zeleno-čiernych" otáznik, ešte netušil, že raz bude súčasťou ich súpisky. Túto skutočnosť ale vnímal negatívne a s veľkým sklamaním. Podľa jeho slov, handlovský basketbal patrí k tradičným baštám, bez ktorých sa dá sezóna len veľmi ťažko predstaviť. "Handlová bez pochýb do najvyššej súťaže patrí a v prípade, že by zo slovenskej basketbalovej mapy zmizla, súťaž by prišla o veľkú stálicu. Preto ma teší, že sa tie najhoršie scenáre nenaplnili a veľmi si vážim, že budem súčasťou tohto tradičného celku. Cením si, že o mňa prejavil záujem klub, ktorý je známy vynikajúcou atmosférou a úžasným fanklubom. Verím, že si pôsobenie v Handlovej užijem. Mojimi prvoradými cieľmi ale zostáva zlepšovať sa, pomôcť Handlovej k dobrým výsledkom a vyčarovať fanúšikom úsmev na tvári. Verím, že na nás budú právom hrdí," doplnil s úsmevom na tvári handlovský debutant.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Branislav Gúgľava