• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vo štvrtok 12. augusta sa v handlovskej športovej hale stretol nový tím Baníka, aby odštartoval predsezónnu prípravu na súťažný ročník 2021/2022. Na palubovke sa objavila aj posledná posila "zeleno-čiernych", Michal Čekovský.

Pozreli sme sa na basketbalové kroky "Čeka"

Michal Čekovský začínal s basketbalom v rodných Košiciach, odkiaľ ešte v žiackom veku odišiel do Považskej Bystrice. Košický center patril k najväčším mládežníckym talentom, aké si Slovensko v histórii samostatnosti pamätá. Už vo svojich 16-tich rokoch prejavil o vtedajšieho mladíka záujem európsky veľkoklub Partizan Belehrad. Do Srbska odcestoval v roku 2011 a zotrval tam dve sezóny. Obliekal dres juniorského tímu a mal našliapnuté na sľubnú kariéru.

Zo španielskej akadémie do zámorskej NCAA

V sezóne 2013/2014 sa rozhodol odísť do Španielska. Tam sa dohodol s klubom Cannarias Basketball Academy. V tejto populárnej akadémii, ktorá je účastníkom rôznych turnajov po území USA, kde pre mladých basketbalistov vzniká šanca ukázať sa pred skautmi zo zámorských súťaží, dostal pozvánku z univerzity Maryland Terrapins, ktorá v rámci súťaže NCAA spadá do známej konferencie Big Ten. Na univerzitu nastúpil v roku 2014 a štúdium ukončil v roku 2018. Nasledoval návrat do Európy a jeho kroky opäť smerovali do Belehradu, tentoraz ale do konkurenčného FMP. Nie je žiadnym tajomstvom, že realita sa od prísľubov poriadne líšila a Michalova pozícia v srbskom klube istá nebola. Nemohol si dovoliť strácať čas a tak sa rozhodol reagovať na ponuku z Handlovej, s ktorou sa dohodol na ročnom kontrakte. "Na príchod do Handlovej nikdy nezabudnem, pretože to bolo pre mňa veľmi špecifické obdobie. Išlo o prechod zo zámorského basketbalu na európsky. Bola to pre mňa veľká zmena. Na pôsobenie v Handlovej ale spomínam vždy veľmi rád. Či už po basketbalovej stránke, ale aj na stretnutia s ľuďmi mimo ihriska. Na sezónu, v ktorej som prvýkrát obliekal dres Handlovej mám iba pozitívne spomienky," zamyslel sa 27-ročný pivot.

V Handlovej sa mu darilo

V sezóne 2018/2019 odohral v handlovskom drese 29 stretnutí. V nich nastupoval na 30,1 minúty, zaznamenával 12,8 bodu, 8,6 doskoku a 1,6 bloku na jeden duel. Svojimi výkonmi na hornej Nitre si vypýtal ponuku z bratislavského Interu. Tú síce prijal, no v žlto-čiernom drese odohral iba tri zápasy a sezóna 2019/2020 sa pre neho skončila. Kvôli zraneniu si musel od basketbalu na dlhšiu dobu oddýchnuť. Pred súťažným ročníkom 2020/2021 už bol opäť fit a po neželanej pauze prijal ponuku zo Spiša. Rytieri mali od úvodu tie najvyššie ambície a Michal sa dnes môže pýšiť ziskom majstrovského titulu. Znova ale prišiel čas návratu na hornú Nitru. "Pred začiatkom prípravy som dostal niekoľko zaujímavých ponúk. Pri mojom rozhodovaní určite zavážil aj fakt, že v Handlovej som sa v minulosti cítil dobre a bol som v nej vždy vítaný. Nad možnosťami som premýšľal takmer dva mesiace. Napokon prišlo rozhodnutie, že ponuka z Handlovej je pre mňa tá najlepšia," zhodnotil Čekovský.

Prvé okamihy v Handlovej hodnotí pozitívne

Staronový handlovský center nechýbal v handlovskej športovej hale na prvom stretnutí a k svojmu tímu sa pridal hneď na úvodnom tréningu. Ako sám tvrdí, trénovalo sa mu veľmi dobre a v novej partii sa cítil pohodlne. V súvislosti s predsezónnymi ambíciami mu do reči nebolo, pretože nechce veci zakríknuť a podľa jeho slov treba zostať stáť nohami pevne na zemi. "Na vyjadrenia o predsezónnych cieľoch a ambíciách je priskoro, absolvovali sme len prvý tréningový deň. Samozrejme, že chcem víťaziť a s tým pôjdem do každého jedného zápasu. Ak by som mal ale hodnotiť prvé dojmy zo svojich spoluhráčov, tie sú určite kladné a v tejto chvíli som spokojný. Veľmi sa teším na povestné banícke derby, v ktorom to bude určite vrieť. Teším sa ale aj na každý domáci zápas, pretože z pôsobenia v Handlovej si živo pamätám vynikajúcu atmosféru, ktorú Handlovskí fanatici vytvárali. Verme, že situácia dovolí, aby sme si tieto veci užili," zavŕšil posledný podpísaný hráč Handlovej Michal Čekovský.

Vedenie Baníka vsadilo na istotu

Manažment handlovského klubu vsadil na istotu a o Košičana mal záujem už dávnejšie. Ten sa na hornej Nitre zapísal v sezóne 2018/2019 v dobrom svetle a aj v tomto prípade sa očakáva, že by mu staronové prostredie mohlo sadnúť. Od jeho posledného pôsobenia v Handlovej prešli dve sezóny, preto by sa mal vrátiť posilnený o skúsenosti. S Tomášom Mrvišom by sa na palubovke mohol presadiť ľahšie. Obaja prišli zo Spiša a sú zohranou dvojicou. Úradujúci majstri Slovenska budú patriť k lídrom tímu. "Dúfam, že podpisom zmluvy s “Čekom” sme potešili svojich priaznivcov. V tomto prípade sme presne vedeli do čoho ideme, veď Mišo u nás už pôsobil. V Handlovej sa zapísal nielen dobrými výkonmi, ale aj svojou nekonfliktnou a kamarátskou povahou. V nastávajúcej sezóne by mal patriť k našim oporám a ja verím, že jeho kvality budeme cítiť. Príchodom Miša považujem handlovskú súpisku za uzavretú. Teraz je pred nami drina, bez ktorej na úspech pomýšľať nemôžeme. Preto držím trénerovi Rakočevičovi a jeho zverencom palce, aby náš tím vstúpil do nového ligového ročníka pripravený," dodal v závere handlovský prezident Ján Spevár. 

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Lukáš Droppan