• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Handlovčania vstúpili do sezóny dobre a po odohraní šiestich kôl majú na svojom konte tri víťazstvá. Jedno z nich uchmatli dokonca na palubovke súpera, keď sa im po veľkej dráme podarilo zvíťaziť v Prievidzi. Úvod ligového ročníka 2021/2022 naznačil, že manažment MBK mal šťastnú ruku pri výbere rozohrávača.

Dá sa povedať, že americký "playmaker" Jordon Talley je do týchto chvíľ hlavným strojcom handlovských víťazstiev. Na palubovke ale trávi takmer štyridsať minút v každom zápase, ktoré ho oberajú o sily a energiu. Vedenie Baníka v žiadnom prípade nechce riskovať, aby u 26-ročného tvorcu hry došlo k únavovému zraneniu. Z tohto dôvodu sa Handlovčania rozhodli povolať do tímu ďalšieho rozohrávača, ktorý by mal plnohodnotne Talleyho dopĺňať.

Do SBL sa vracia po dvoch rokoch

Hráč, ktorý doplní handlovskú súpisku, nie je v najvyššej slovenskej basketbalovej súťaži žiadnym novicom. Na handlovskej palubovke odohral nejedno stretnutie, aj keď nie v zeleno-čiernom drese, ale v drese konkurenčného tímu. V sezónach 2016/2017 a 2018/2019 patril k rozohrávačskej špičke súťaže a po oboch sezónach si zavesil na krk zlatú medailu. Reč je o skúsenom, 31-ročnom hráčovi spoza veľkej mláky, ktorý posilní Handlovčanov na pozíciách jeden a dva. Na hornú Nitru prichádza James Kinney.

“James a Mrvo” opäť spolu

V spomínaných sezónach obliekal James Kinney dres bratislavského Interu spolu so súčasným kapitánom Baníka, Tomášom Mrvišom a v oboch prípadoch sa spoločne tešili z majstrovského titulu. Vo vtedajšom “nabitom” tíme majstra sa mu podarilo dosiahnuť veľmi solídne čísla. V ligovom ročníku 2016/2017 naskočil na rozbehnutý interistický vlak až v druhej polovici súťaže a odohral zaň spolu 20 zápasov. V sezóne 2018/2019 odohral v žlto-čiernom drese 41 zápasov, počas ktorých trávil na palubovke 21 minút, zaznamenával v priemere 9,3 bodu a rozdával 4,9 asistencie na jeden duel. “Myslím si, že zazmluvnenie Jamesa je veľmi dobrý krok. Odohral som s ním dve sezóny v Interi a v oboch sme to spolu dotiahli na majstrovský titul. Ide o veľmi dobrého človeka a som si istý, že do šatne v momente zapadne. Má charakter a chuť víťaziť. Je to skúsený hráč, ktorý dôverne pozná slovenskú ligu. Po dvoch sezónach pôsobenia v SBL, zanechal na Slovensku meno a rešpekt. Je logické, že po príchode ktoréhokoľvek hráča v rozbehnutej sezóne si jeho zapracovanie do tímu vyžaduje určité obdobie. Ja Jamesovi verím, že to zvládne v krátkom čase a som si istý, že jeho príchod bude pre Handlovú viac ako citeľný,” vyhlásil kapitán Baníka Tomáš Mrviš.

Odskočil si do Maďarska, na návrat sa ale teší

Posledným pôsobiskom amerického rozohrávača bol maďarský celok Jászberényi KSE, v ktorom dosahoval v priemere 9,3 bodu a 4 asistencie na zápas. Na Slovensko sa vráti po dvoch rokoch a jeho ciele sú podobne ako v predošlom pôsobení v našej najvyššej súťaži jasné. Okrem toho sa teší na stretnutie s bývalými spoluhráčmi a priateľmi. “Po niekoľkých šialených dňoch cestovania sa v Handlovej zatiaľ iba rozhliadam a zoznamujem s novým prostredím. Z návratu na Slovensko sa ale teším a som pripravený bojovať za nový klub. Chcel by som ponúknutú príležitosť Handlovej oplatiť dobrými výkonmi. Moje predsezónne ciele sú rovnaké ako v každom jednom klube, do ktorého som prišiel. Bez ohľadu na to aký dres obliekam, prvoradé je vždy zdravie počas celej sezóny a samozrejme čo najviac víťazstiev. Som rád, že mám možnosť zapadnúť do skvelej handlovskej partie. Myslím si, že môžem každému jednému hráčovi Handlovej pomôcť hrať na vyššej úrovni. Ďalším dôležitým faktom, vďaka ktorému som do Handlovej prišiel je pôsobenie Tomáša Mrviša v tomto tíme. Mrvo je jedným z mojich najobľúbenejších spoluhráčov v celej kariére. Dostal som ďalšiu šancu bojovať po jeho boku o titul. A na to sa najviac teším. Handlovú zrejme málokto v tomto ligovom ročníku favorizuje na úspech, no ja si myslím, že mnohých ľudíprekvapíme,” zhodnotil novopečený handlovský tvorca hry.

 Manažment nenecháva nič na náhodu

Vedenie handlovského Baníka reaguje na potreby mužstva už v úvode sezóny a s dosiahnutím vysokých cieľov to myslí vážne. Práve skúsený Američan by mal Handlovčanom výrazne dopomôcť k postupu do vyraďovacích bojov. Slabšia rotácia na lavičke zeleno-čiernych ale je problémom, ktorý Handlovčanov najviac trápi. K tomuto problému sa pridalo vážne zranenie Petra Vojteka a situácia v šatni Hornonitranov nemohla zostať bez odozvy. Práve z tohto dôvodu vyšla z útrob handlovskej športovej haly informácia o prvej neplánovanej posile. “V aktuálnej sezóne sa na poste číslo jeden opierame o výkony Jordona Talleyho, ktorý na rozohrávke odvádza vynikajúcu prácu. Nedá sa ale postaviť úspech na jedinom pkaymakerovi. Jordon trávi na palubovke príliš veľa času a my nechceme následkom vysokej minutáže riskovať jeho zranenie. Preto sme sa rozhodli doplniť tento post o hráča, vďaka ktorému dostane priestor na oddych. Vsadili sme na skúsenosti a osvedčenú kvalitu. Z tohto dôvodu prichádza do Handlovej James Kinney, ktorého v našom tíme vítam. Verím, že sa tu bude cítiť dobre a čoskoro zapadne do zostavy. Očakávame od neho výkony, na ktoré sme boli zvyknutí, keď obliekal dres bratislavského Interu,” zavŕšil prezident MBK Ján Spevár.

Highlighty novej posily Handlovej:

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Lukáš Droppan