• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

O tom, že v handlovskej športovej hale pracujú na skladaní nového tímu pred blížiacou sa sezónou 2022/2023, sme Vás už niekoľkokrát informovali. Predstavili sme i mená kvarteta hráčov, ktorí budú obliekať zeleno-čierny dres. Napriek tomu, ale ešte donedávna omínala "baníkov" otázka trénera. Po dnešku je tento problém minulosťou a vedeniu hornonitrianskeho celku padol obrovský kameň zo srdca.

"Novopečeného" trénera Baníka Handlovčanom predstavovať netreba

Manažment handlovského Baníka mal niekoľko zaujímavých alternatív na obsadenie trénerského postu a rozhodovanie nebolo jednoduché. Podmienky, či okolnosti u jednotlivých kandidátov sa neustále menili a tak sa tento proces naťahoval. Po viacerých stretnutiach správnej rady, napokon dospeli jej členovia k záveru, že sa handlovského kormidla ujme 39-ročný, srbský kouč Nenad Miloševič. Napriek tomu, že "Neša" handlovskému hľadisku predstavovať netreba, predsa len sme sa v skratke pozreli na jeho pôsobenie na Slovensku. V našej najvyššej súťaži vystupoval ako hráč dlhých sedemnásť sezón a až do svojho ukončenia kariéry patril k tomu najlepšiemu, čo sme pod slovenskými deravými košmi mohli vídať.

Osud či náhoda?

A práve v Handlovej "Nešo" odštartoval svoju basketbalovú púť. Na hornú Nitru prišiel ako mladý, dvadsaťročný talent zo Srbska. V premiérovej sezóne 2003/2004 sa ho ujal jeho krajan, impulzívny a cieľavedomý lodivod Dragan Tomanovič, s ktorým sa Handlovčania prepracovali k zisku bronzových medailí. Bronz Handlová získala i dve sezóny na to, a aj v tomto prípade držal taktovku na strednej rozohrávke Nenad Miloševič. Lepší vstup do svojej profesionálnej kariéry si tak nemohol ani len predstaviť. Za handlovských "baníkov" odohral dovedna päť sezón, v ktorých získal tri medaily. "Začiatky na Slovensku by som označil za legendárne. Veď hneď po svojom príchode sme s Handlovou získali medailu. Preto je pochopiteľné, že mám na toto obdobie len krásne spomienky," zaspomínal si s úsmevom na tvári Nešo. Okrem spomínaných dvoch bronzových umiestnení sa tešil aj z vicemajstrovského titulu. Ten "zeleno-čierni" dosiahli v sezóne 2005/2006. Bolo to zároveň historicky najlepšie umiestnenie Handlovčanov v samostatnosti najvyššej slovenskej súťaže a jeho strojcom bol v tom čase handlovský tréner Karol Kučera.

DSC 4116

Preplnená vitrína úspechov

Okrem toho sa mu ale v rámci pôsobenia na Slovensku podarilo množstvo iných úspechov. Obliekal dresy Svitu, Levíc, Pezinka, bratislavského Interu, Komárna a naposledy Lučenca. Počas svojho pôsobenia na Slovensku si tri razy odskočil do zahraničia. V sezóne 2006/2007 sa upísal gréckemu tímu Xanthi BF Fashion, v sezóne 2011/2012 a 2012/2013 obliekal dres rakúskeho UBC St. Pölten a jeho posledným klubom mimo Slovenska bol Barsy Atyrau v Kazachstane, kam odišiel v sezóne 2017/2018. Bývalý slovenský reprezentant má vo svojej bohatej zbierke tri majstrovské tituly, štyri víťazstvá v Slovenskom pohári, dve strieborné a šesť bronzových medailí. "Myslím si, že moja kariéra mohla byť lepšia, ak by som urobil niektoré rozhodnutia inak. Samozrejme, dosiahol som niečo, o čom sa mi pred začiatkom kariéry ani len nesnívalo. Som ale typ človeka, ktorý sa nikdy neuspokojí a stále chce dosiahnuť viac. Môžem ale povedať, že za najväčší úspech považujem nomináciu do národného tímu Slovenska," zamyslel sa čerstvý kouč handlovského Baníka.

Do histórie slovenského basketbalu sa zapísal veľkými písmenami

Nenad Miloševič patrí k najlepším hráčom Slovenskej basketbalovej ligy v jej histórii vôbec a tenisky na zavesil na klinec po sezóne 2019/2020, ktorú strávil v Lučenci. Práve v tom čase sa rozhodol upriamiť svoju pozornosť na trénerstvo. S ním ale začal už počas aktívnej hráčskej kariéry, keď sa v sezóne 2018/2019 predstavil v pozícii hrajúceho asistenta trénera v Komárne. Skúsenosti zbieral popri koučovi Mijlanovi Čurovičovi. V ostatnom období sa venoval najmä mládeži a ženskému basketbalovému klubu Slovan Bratislava. S najmladším ženským celkom súťaže obsadil veľmi lichotivé siedme miesto.

DSC 0279

Návrat na miesto, kde sa to celé začalo

V úlohe hlavného trénera mužov sa na hornej Nitre ocitne po prvý raz. A práve tu sme našli symboliku a osudové prepojenie Neša s handlovským tímom. Veď práve ako hráč v ňom pred dvadsiatimi rokmi začínal. "Všetko sa to zomlelo veľmi rýchlo. Po tom, ako sa v bratislavskom Slovane rozhodli nepokračovať v najvyššej basketbalovej súťaži žien, ma oslovila práve Handlová. Myslím si, že tu určitá symbolika je, v Handlovej som v rámci Slovenska začínal, poznám tam mnoho ľudí, naopak oni poznajú mňa. Je to ale diametrálne odlišná situácia, prísť do klubu ako hráč a ako tréner. V každom prípade som vďačný za túto príležitosť a urobím všetko, aby sme hrali dobrý basketbal," vyhlásil Nešo Miloševič.

Na Handlovčanov čaká náročná a dlhá cesta

"Nešo" Miloševič sa od tejto chvíle môže naplno sústrediť na doskladanie kádra a príprave na nadchádzajúcu sezónu. Ako sám dobre vie, stojí pred ním náročná úloha a veľká drina. V útrobách handlovskej športovej haly dúfajú, že im toto meno prinesie šťastie, podobne ako pred dvadsiatimi rokmi. "Musím povedať, že som realista. Veľmi dobre viem, čo obnáša budovanie tímu. Je to náročný proces. Handlová zostala bez Čekovského, či Mrviša. Prichádzajú k nám mladí chlapci a ja verím, že budú mať v sebe chuť zlepšovať sa a vypracovať sa na lídrov. Budeme tvrdo a intenzívne pracovať, pretože veľmi dobre viem, čo nám kvalitný tréning môže priniesť. Označil by som sa za starú, srbskú, basketbalovú školu. Preto viem aj to, že mladý tím potrebuje veľa trénovať a iba to je cesta k zlepšovaniu sa. Za úlohu máme ešte zazmluvnenie zahraničných hráčov. Pri finančných mantineloch, ktoré nás limitujú, musíme dúfať aj v šťastnú ruku. Okrem basketbalového kumštu, bude pri týchto hráčoch dôležitý aj ich charakter. Preto nás v tomto smere čaká veľmi veľa práce," dodal na záver Nešo Miloševič.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Laco Duračka, Lukáš Droppan, Daniel Faix