• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Handlovskí basketbalisti nevstúpia do novej sezóny podľa svojich predstáv. Tesne pred štartom nového ligového ročníka sa im doslova smola lepí na päty.

V poslednú septembrovú sobotu mali zavŕšiť predsezónnu prípravu zápasom pod košmi celku Unger Steel Gunners Oberwart. Účastník rakúskej Österreichische Basketball Bundesligy mal byť posledným tímom, ktorý by preveril zverencov trénera Tihomira Bujana pred vstupom do sezóny 2022/2023. Mužstvo, ktoré v uplynulej sezóne odohralo baráž o udržanie medzi rakúskou basketbalovou elitou, sa napokon s "baníkmi", na ktorých súpiske šarapatila maródka, nestretlo. "Zeleno-čierni" ukončili sériu prípravných zápolení ešte 17. septembra vystúpením na Spiši, v stretnutí Federálneho pohára proti domácim Rytierom. Do hlavnej súťaže tak vstúpia po dvojtýždňovej hernej odmlke a po prekonaní značných zdravotných problémov. A aby toho nebolo málo, súpisku opúšťa grécky center Ioannis Dimakopoulos.

Podkošová rošáda tesne pred začiatkom sezóny

Okrem zrušenia plánovaného zápasu v Rakúsku sa v útrobách handlovskej športovej haly udiala ďalšia pozornosťpútajúca zmena. Tesne pred začiatkom nového ligového ročníka opustil tím grécky center Ioannis Dimakopoulos. Robustný, 218 cm vysoký pivot nenaplnil očakávania vedenia klubu. ”Po sérii prípravných zápasov sme dospeli k záveru, že musíme pristúpiť k prvej zmene na hráčskej súpiske. Ňou bolo uvoľnenie Ioannisa Dimakopoulosa z našich služieb. Basketbalový životopis gréckeho centra nás inšpiroval k jeho zazmluvneniu a verili sme, že bude patriť k slovenskej podkošovej elite. Do herného systému trénera Bujana ale absolútne nezapadol. Napriek tomu, že má pozoruhodné basketbalové myslenie a svoju kvalitu, do agresívneho, dynamického a rýchleho basketbalu ho nebolo možné zapájať. V postupných útokoch sa prejavoval ako platný hráč, no pri zrýchlenej hre sme s ním na palubovke počítať nemohli. Preto prišlo rýchle rozhodnutie,” vysvetlil člen správnej rady Pavel Procner.

Náhrada prišla okamžite

Tréner Tihomir Bujan mal za gréckeho centra okamžitú náhradu. Ponuku z hornej Nitry prijal absolvent univerzity Loyola Marymount Lions men’s basketball, vystupujúcej v prestížnej West Coast Conference v zámorskej NCAA, Eli Scott. V spomínanom tíme patril k najväčším oporám, čo dokumentujú jeho štatistiky. Za ”levov” odohral 29 duelov, na palubovke trávil 35,4 minúty, v priemere zaznamenával 17,4 bodu, 6,4 doskoku a 3 asistencie na jeden zápas. Svoju univerzitnú kariéru ukončil so ziskom 2002 bodov, čo je šieste miesto v celej histórii školy. 198 centimetrov vysoký, 23-ročný rodák z Californie sa prakticky do dvoch dní od oslovenia ocitol na handlovskej palubovke. V tomto prípade bolo konanie manažmentu handlovského klubu rýchle a pohotové. ”Takzvané rošády na našej súpiske začali ešte pred štartom novej sezóny. Myslím si ale, že radšej skôr ako v polovici, či na konci dlhodobej časti. V podstate nejde o nič neobvyklé, v tomto období sa tímy ešte stále ladia. V piatok nás čaká stretnutie prvého kola pod košmi nášho najväčšieho ligového rivala z Prievidze a táto výmena prišla doslova v hodine dvanástej. Napokon sme to ale stihli a veríme, že to bolo správne rozhodnutie. Uvedomujeme si fakt, že naša nová posila nie je plnohodnotne do herného systému zapracovaná, navyše štart Eliho v piatkovom zápolení istý nie je. Aj to sú dôvody, ktoré pred piatkovým zápasom stavajú do výhody domácu Prievidzu,” doplnil Procner. 

Highlighty novej posily Handlovej:

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: lmulions.com