• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V predchádzajúcom ročníku pobrali všetko, čo sa pobrať dalo. Počas leta prešli výraznou obmenou, ale na Tipsport Federálnom pohári sa ukázalo, že sú momentálne najlepším tímom Niké SBL. Spišskí Rytieri obsadili druhú priečku, keď vo finále nestačili na suveréna tejto súťaže, českú Opavu. S trénerom Štefanom Svitekom sme prebrali dva víkendy, počas ktorých tešili svojich priaznivcov.

A to „Novovešťania“ nenastúpili ani zďaleka v najsilnejšom zložení, ani do jedného stretnutia nezasiahol jeden z ťahúňov majstrovskej zostavy, Marko Stevanovič. Na Final Four navyše nebol k dispozícii Raheem Johnson, Adam Antoni a dvojica mladíkov - Alex Javorský a Tomáš Hasaj. Takže boj o víťaznú trofej odkrútila sedmička hráčov.

„My sme hrali s úzkou rotáciou, mali sme k dispozícii len 7 hráčov. Dvaja hráči z rotácie sú zranení, Marko Stevanovič a Adam Antoni s nami neboli, lebo nemohli hrať pre zranenie. Čiže preto sme hrali s takým počtom hráčov a tí, čo hrali, tak odovzdali na ihrisku maximum. Zomkli sa a hrali dobrý basketbal,“ vysvetlil tréner Spišiakov Štefan Svitek.

Jeho zverenci boli v česko-slovenskej konfrontácii majstrami tesných koncoviek, Olomoucko a Lučenec zdolali o dva body, Pardubice o tri body. Stopku im vystavila až vo finále Opava. „Všetko hodnotím veľmi pozitívne, náš výsledok a naše vystúpenie. Na jednej strane, stále môžeme hovoriť o tom, že sme v štádiu prípravy, ale to, že sa hral Federálny pohár, tak dalo to tomu náboj. Slovenské a české tímy išli zhodne za víťazstvami, nielen za tým, aby si tréner niečo chcel vyskúšať alebo dal príležitosť mladším hráčom. Z tohto pohľadu to bolo dôležitejšie, keďže sa k zápasom pridal náboj a dôležitosť,“ uviedol skúsený kouč.

DSC 4590

Aj keď išlo stále len o prípravu a každý tím je v podstate v inej fáze príprav na nový ročník, tak mnohé stretnutia potešili oko basketbalového fanúšika už na začiatku septembra. „To, že sa hral pohár, tak dalo to tomu vážnosť. Bolo to vidieť na prístupe Opavy, Pardubíc alebo Olomoucka. To, že Děčín prišiel napríklad oslabený, tak to bolo kvôli zraneniam. Aj pre nich je to pred začiatkom ligy dobrá možnosť konfrontácie a prípravy,“ myslí si Svitek.

Po 18 rokoch sa oživila tradícia Federálneho pohára (vtedy pod názvom Česko-slovenský pohár). Z Niké SBL sa pri reštarte „nedostalo“ na dvojicu Handlová a Komárna. Na českej strane je však priestor na ešte väčšie skvalitnenie, stačí spomenúť Brno, Ústí nad Labem, Jindřichův Hradec a samozrejme hegemóna tamojšej scény - Nymburk. Tohtoročná edícia ukázala, na čom sa dá popracovať a vylepšiť, preto zostáva dúfať, že táto súťaž priláka divákov do hál aj o rok.

„Myslím si, že treba to udržať aj naďalej, keď sa dá. Tí, ktorí to dali dokopy, tak urobili zatiaľ dobrú prácu a nech sa to ďalej rozvíja. Dúfajme, že to bolo dobré aj pre českú stranu. Pre nás je konfrontácia s českými tímami veľmi užitočná, ale musia to vidieť tak aj oni. Myslím si, že tým, že sme sa my a Lučenec prebojovali medzi najlepšiu štvorku, tak aj oni mohli vidieť, že hrať proti slovenským tímom im niečo dá,“ zakončil hodnotenie tréner Rytierov.

Foto: Lukáš Droppan