Print
Category: Ocenenia

V piatom kole Slovenskej basketbalovej ligy sa roztrhlo vrece s parádnymi individuálnymi výkonmi. Ktoré boli najlepšie? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Najlepší zahraničný hráč kola 

Nenápadný a nie taký viditeľný na palubovke, ako ukazujú štatistiky. Ústrednou postavou súboja o prvé miesto v tabuľke, ktorým bol duel Lučenca so Spišskými Rytiermi, bol Milan Nikolič. Srbský krídelník zažiaril v tomto stretnutí, keď si pripísal na svoje konto 30 bodov, 3 doskoky, 3 asistencie, 2 zisky a 7 plusových faulov. Spolu mu to vydalo v indexe užitočnosti na hodnotu 33, čo bola najvyššia v rámci 5. kola. Na post rozohrávača Svitu sa po krátkej absencii vrátil Daquaise Andrews a hneď z toho bola výhra pre svoj tím. Pri domácej premiére, v ktorej zdolali Prievidzu, sa americký playmaker prezentoval výkonom, ktorý by sa dal skôr čakať u vyšších hráčov. Andrewsovi totiž svietilo v štatistikách 22 bodov, 10 doskokov, 5 asistencií a 4 zisky.  

 

Najlepší slovenský hráč kola

Rovnaká hala, ale odlišný tím. Duel o prvé miesto bol prehliadkou skvelých výkonov, na domácej strane predviedol strelecký a hlavne trojkový koncert Róbert Rožánek. Rozohrávač Lučenca sa rýchlo usadil vo svojom novom pôsobisku, dôkazom sú čoraz zlepšujúce sa výkony slovenského reprezentanta. Proti Spišiakom to síce na úspech nestačilo, ale 32 bodov (z toho 8 úspešných trojok), 3 doskoky a 4 asistencie, sú pre trénera Petra Jankoviča dostatočnou zárukou v útoku. Na hornej Nitre sa konečne dočkala aj Handlová, premiérové víťazstvo v sezóne prišlo proti Interu Bratislava. Aj tam to bol presne rovnaký scenár - strelecký a trojkový koncert. Postaral oň veterán našej ligy a najstarší hráč súťaže - Saša Jankovič, ktorý ukázal, že ešte nepatrí do starého železa. Na výhre svojho tímu mal podiel v podobe 30 bodov (7 úspešných pokusov za tri body) a 2 asistencií. 

 

Najlepší striedajúci hráč kola 

Po návrate na slovenské palubovky sa v dobrom svetle ukazuje krídelník Maurizio Galata. Vo farbách Interu Bratislava evidentne našiel svoju rolu a hernú pohodu, v Handlovej z toho bolo v jeho podaní 14 bodov a 8 doskokov. Na Spiši sa s novým prostredím dobre zžíva Tomáš Mrviš, v Lučenci mu svietilo v štatistikách 7 bodov, 2 doskoky, 5 asistencií a jasne najvyšší index plus/mínus bodov zápasu - +25. 

 

Ideálna päťka kola 

Do ideálnej päťky 5. kola SBL sa dopracovali zástupcovia troch klubov. Zo Svitu je to rozohrávač Daquaise Andrews, za Lučenec ďalší playmaker - Róbert Rožánek. Handlovú reprezentuje ruka Sašu Jankoviča a pod košom by úradovalo duo Spišských Rytierov - Milan Nikolič a Michal Baťka

Foto: Lukáš Droppan