• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ťarchu dôležitého zápasu zvládli slovenskí basketbalisti na jednotku. Proti Kosovu dokráčali k cennému víťazstvu systémom štart-cieľ, bonusom bol najvyšší triumf v rámci celej B-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 a poskočenie na prvé miesto tabuľky. Súpera z Balkánu zdolali celkom jednoznačne - 91:67.

Základy úspechu možno nájsť už v prvej štvrtine, do ktorej mali zverenci trénera Žana Tabaka vynikajúci vstup. Vedenie 11:0 po štyroch minútach, kvalitná defenzíva a vysoká efektivita v útoku. Slovenským hráčom to dodalo sebavedomie, počas ďalšieho priebehu z neho ťažili.

„Bol to náš hlavný cieľ. Dva zápasy dozadu sme úvod nezvládli a potom sme sa doťahovali. Teraz sme to s prehľadom zvládli. Myslím si, že to naštartovalo celú našu víťaznú vlnu. Aj keď boli nejaké chyby, ale napravili sme ich. Samozrejme, nesmieme sa s týmto uspokojiť a potvrdiť to v ďalšom zápase,“ prezradil po zápase rozohrávač Mário Ihring. Podobne to videl aj jeho tímový kolega Šimon Krajčovič: „Myslím si, že začiatok bol najdôležitejší. Vedeli sme to, preto sme museli vybehnúť s energiou. Podarilo sa nám to, šliapali sme v obrane, spravili sme si náskok.“

Z našej strany síce prišli v ostatných štvrtinách občasné poľavenia a slabšie pasáže, no nikdy to nestačilo na výraznejší nápor Kosova. Slováci si celkom bezpečne kontrolovali dvojciferné vedenie a neskôr ho dokonca navyšovali. Malou výstrahou bol zvýšený počet stratených lôpt, ktorý však vyplýval z agresívnej obrany súpera.

image (29)

„Boli tam zlé riešenia, občas som stratil koncentráciu. To sa nemôže stávať v ďalších zápasoch, nebudem to opakovať,“ vyhlásil Krajčovič. Jeho spoluhráči však jasne dominovali pod košom, na doskoky vyhrali o 18 lôpt a z druhých a ďalších šancí zaznamenali o 19 bodov viac, ako ich rival. „Našim cieľom je dať do toho 100 percent, to sa podľa všetkého podarilo. Bojovali sme a získavali sme útočné doskoky. Kosovo je tvrdý tím, tak sme sa nastavili,“ uviedol Ihring.

Už tradičným ťahúňom bol Vladimír Brodziansky, autor 26 bodov a 12 doskokov. Skvelý debut v národných farbách má za sebou Tomáš Pavelka, pri svojej premiére sa prezentoval 13 bodmi a 10 doskokmi. Každý z družstva priniesol tímu to svoje, čo bolo v danej fáze potrebné. Jasným príkladom bol napríklad Jaroslav Musil: „Keď som prišiel do reprezentácie, tak som sa trénerovi Tabakovi snažil čo najlepšie ukázať. Stále robím to, čo viem robiť - brániť a robiť špinavú robotu. To je moja práca, nesnažíme sa vymýšľať niečo nové.“

image (11)

Asi málokto čakal, že by konečný rozdiel mohol byť 24-bodový. Kosovo však výrazne doplatilo na absenciu dvoch kľúčových hráčov - Dardana Berišu a Shawna Jonesa. Jednoznačný úspech Slovákov sa premietol aj do tabuľky, „tabakovci“ sú na prvom mieste a po štvrtku majú tri družstva zhodne bilanciu dvoch výhier a jednej prehry. Prípadný úspech v sobotu proti Luxembursku môže ešte viac posilniť slovenské šance na postup do kvalifikácie MS 2023.

„Pre nás je to dôležité víťazstvo, ale pokiaľ to nepotvrdíme, tak to možno nebude nič znamenať. Nie je čas na radosť a oslavu, ideme sa sústrediť na ďalšie stretnutie,“ dodal na záver Krajčovič.

Foto: Vladimír Dorňák