• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štyri výhry a žiadne zaváhanie. Slovenskí basketbalisti predvádzajú v príprave na kľúčovú predkvalifikáciu ME 2021 dobré výkony, tentoraz ich počas víkendu preverila reprezentácia Kosova.

Pre zverencov trénera Žana Tabaka to bol úplne odlišný súper, ako pred týždňom Írsko. Kosovo má svoju basketbalovú kvalitu, v oboch prípadoch dôkladne preverilo naše družstvo. „Čakali sme, že v prvom zápase nastúpi aj Šoši. Druhé stretnutie bolo tiež iné, nehral Beriša, najlepší hráč súpera, ale zase hral hráč, ktorý nehral predchádzajúci deň. Ako aj tréner povedal po zápase, urobili sme veľký pokrok po predchádzajúcich dvoch dueloch,“ povedal po dvojzápase asistent trénera Peter Torda.

K družstvu sa pripojila už aj dvojica uzdravených hráčov, ktorá by mala patriť k oporám tímu. Rozohrávač Mário Ihring a skúsený pivot Michal Baťka vzniesli opäť nové prvky do našej hry. „Určite nám pomohol fakt, Michal Baťka a Mário Ihring sa vrátili naspäť do rotácie. Tým pádom, mali sme väčšiu rotáciu, viac oddychu a lepšie sa nám hralo,“ zamyslel sa reprezentačný pivot Viktor Juríček.

V prvom zápase s Kosovom (85:79) sa slovenský výber dostal do novej situácie, keď musel adekvátne reagovať na obrat súpera. To sa mu napokon podarilo, keď hlavne v koncovke preukázali Slováci pevné nervy. „Toto povedal aj tréner, že klobúk dole. Aj napriek tomu, že koniec tretej a začiatok štvrtej štvrtiny nebol pre nás príliš dobrý, tak všetka česť, že sme dokázali zabojovať a vrátiť sa späť do zápasu. Ukázal sa veľký charakter, aj keď sme veľmi unavení, mali sme ťažký týždeň, ale bojovali hráči,“ vyhlásil Torda.

kosovo navrat 2

Druhý duel už mal viac jednoznačnejší priebeh (82:65). Rozhodla v ňom väčšia energia, nasadenie, ale aj koncentrácia nášho výberu. Ukázalo sa tiež, že tréner Žan Tabak má viac herných variantov, keďže v tomto stretnutí sa mohol opierať o solídnu produkciu podkošových hráčov. „Hrali sme tvrdo, bojovali sme. Tréner nám prizvukoval, že to nemôže byť ako v druhom zápase s Írskom. Pre nás je skvelé, že každý zápas môže skórovať niekto iný a potiahnuť tím. Máme lepšiu chémiu, tréningy sa do toho započítavajú, zlepšujeme sa ako tím,“ myslí si pivot Vladimír Brodziansky.

Aktuálne číta slovenský výber dvanásť mien, zatiaľ sa do prípravy nezapojil stále absentujúci Tomáš Mrviš. „Momentálne nás trénuje dvanásť, mal by sa ku nám pripojiť asi Juraj Páleník po príchode výberu do 20 rokov. Je to mladý a perspektívny hráč, treba mu dať príležitosť a ako sa aj pracuje v tejto vyššej kategórii pod kvalitným trénerom. Čo sa týka Tomáša Mrviša, viac povie vedúci družstva Miroslav Páleník,“ ozrejmil Torda momentálnu situáciu.

Reprezentáciu teraz čaká neúplný týždeň trénovania v Bratislave, keďže sa následne presúvajú na medzinárodný turnaj do Portugalska. Od piatku do nedele si postupne zmerajú sily s domácou reprezentáciou, Iránom a Dánskom. „Budeme pracovať ďalej na obrane, to musí byť náš základ. V útoku by sme problém mať nemali, zatiaľ sme dali vždy minimálne 82 bodov. Nastúpime proti účastníkovi majstrovstiev sveta - Iránu, hneď v prvom zápase. Sami sme zvedaví, čo prinesie táto konfrontácia, predsa len, je to družstvo v príprave na svetový šampionát. Ďalší dvaja súperi rovnako ako my, aj Kosovo, sa pripravujú na predkvalifikáciu ME 2021. Čakáme, že družstvá budú vo forme a tým, že už je to krátko do začiatku predkvalifikácie, tak tie zápasy budú mať úroveň, kvalitu a náboj. Dúfam, že sa budeme zlepšovať v každom jednom zápase tak, ako tomu bolo doteraz,“ povedal asistent trénera ciele v najbližších dňoch.

Foto: Lukáš Droppan