• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najlepší basketbalista za rok 2019 Vladimír Brodziansky sa naplno etabloval v španielskej najvyššej súťaži, ktorá je považovaná za najlepšiu ligovú súťaž Európy. Svojimi výkonmi jednoznačne a premiérovo triumfoval v kategórii mužov v ankete Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

Rodák z Bojníc sa medzi najlepšiu desiatku slovenských basketbalistov dostal prvýkrát a hneď sa mu podarilo vystúpiť na najvyšší stupienok. „Je to veľká česť sa dostať do spoločnosti hráčov, ktorí v minulosti vyhrali ako bratia Rančíkovci alebo Anton Gavel. Sú to veľkí hráči. Dokázali toho veľa, či už v reprezentácii alebo v kluboch. Som veľmi poctený. Takmer celý rok som bol v Španielsku, v lete som prišiel reprezentovať. Bol to dobrý rok, trochu ma mrzí, že sme nedokázali postúpiť cez Rumunov. Poučíme sa z toho do budúcnosti a bude dobre,“ ohliadol sa Brodziansky za rokom 2019.

Pre 25-ročného pivota bol predošlý rok zároveň debutovým v reprezentácii mužom. Pod taktovkou trénera Žana Tabaka sa však nepodarilo splniť základný cieľ, ktorým bolo postup z predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. Brodziansky sa však okamžite etabloval medzi lídrov reprezentačného tímu. „Myslím si, že to bola pre mňa skvelá skúsenosť. Tréner Žan Tabak je skvelým koučom a som toho názoru, že mi to dalo dosť veľa,“ prezradil najlepší basketbalista za rok 2019.

Na klubovej scéne to nebolo pre neho ideálne, s Obradoirom musel zachraňovať účasť medzi španielskou elitou. „Mali sme na konci sezóny celkom problémy. Osem - deväť zápasov pred koncom sezóny sme boli na tom dosť dobre, ale potom sme všetko rad za radom prehrali. Bolo to celkom stresujúce, ale napokon sme sa zachránili, za čo som veľmi rád,“ uviedol 25-ročný basketbalista.

brodziansky clanok

Brodziansky ešte nevzdal sen o mieste v najlepšej lige sveta - NBA. V zámorí už v minulosti skúšal šťastie, v rámci minikempu si ho prizval aktuálny šampión Toronto Raptors a v roku 2018 si zahral v Summer League za Cleveland Cavaliers. „Určite sa chcem o to ešte stále pokúšať. Stále je to sen, možno niekedy v budúcnosti, keď sa zadarí. Ak by prišla ešte možnosť, tak určite by som si zahral v Summer League. Išlo by o dobrú príležitosť,“ myslí si Brodziansky.

V roku 2020 čaká reprezentačného pivota viacero výziev. S Obradoirom by sa chcel vyhnúť záchranárskym prácam, aktuálne nie sú dokonca ďaleko ani od miestenky do play off. „Je to viac-menej podobné ako tomu bolo pred rokom. Musíme sa však sústrediť na koniec sezóny, aby sme to dobre uhrali. Keď sa podarí, tak by nám mohlo podariť play off. Bolo by to príjemné prekvapenie. Cieľom je dávať do každého zápasu všetko a snažiť sa vyhrať čo najviac zápasov. S reprezentáciou by som chcel postúpiť z predkvalifikácie majstrovstiev sveta,“ prezradil Brodziansky o cieľoch v roku 2020.

Foto: Lukáš Droppan