• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Článok bol doplnený o vyjadrenia Rastislava Javorského, disciplinárneho riaditeľa SBL

Netrvalo to dlho a Krunoslav Krajnovič so Sinišom Biličom, dvaja hlavní aktéri sobotného incidentu, ktorý bol spúšťačom „nebasketbalovej“ dohry piateho finálového stretnutia Eurovia SBL, poznajú svoje tresty.

ČO SA STALO?

Prievidza si v sobotu na vlastnej pôde počínala suverénne, Komárno zdolala 96:70, znížila stav finálovej série (hrá sa na štyri víťazstvá) na 2:3 a vynútila si pokračovanie, ktoré je na programe v stredu na juhu Slovenska.

Stretnutie však malo trápne pokračovanie. Už počas záverečnej periódy si Krunoslav Krajnovič, tréner domácich, vymenil pár nelichotivých slov s hosťujúcim basketbalistom Sinišom Biličom. Nevedno, prečo rozhodcovia neudelili technickú chybu, no oboch aspoň napomenuli.

Niekoľko minút po skončení zápasu Siniša Bilič zavítal k prievidzskej lavičke a aj keď v prvom momente sa mohlo zdať, že sa s Krajnovičom ide uzmieriť, opak sa stal pravdou: Krajnovič sa rozčertil, vraj sa mu Bilič vyhrážal. Trénera držali jeho zverenec Miloš Miljkovič i hosťujúci Marek Kozlík, postupne sa k trme-vrme pridávali ďalší ľudia, aj z radov divákov, ktorí bránili prípadnému fyzickému stretu.

K strkanici, respektíve k viacerým strkaniciam, sa priplietali aj ďalší basketbalisti. Čo je však horšie, aj fanúšikovia oboch klubov. A strkanice sa zakrátko zmenili na drobné šarvátky aj krátke pästné výmeny (nebili sa však hráči Komárna a Prievidze, či realizačné tímy medzi sebou). Prítomná bezpečnostná služba v tom čase zabezpečovala plynulý odchod divákov z haly, preto jej trvalo, kým ako-tak zvládla situáciu. Upokojiť naštvaného kouča, ktorý sa rozčúlil ešte väčšmi po tom, čo ho údajne opľul hosťujúci kapitán Jan Kratochvíl, museli domáci činovníci. Vchody do šatní oboch mužstiev potom strážili SBS-kári.

POKUTA A (PODMIENEČNÝ) DIŠTANC

Za odštartovanie incidentu, ktorý sa mohol skončiť aj podstatne horšie, boli disciplinárnym riaditeľom Eurovia SBL Rastislavom Javorským potrestaní Kruno Krajnovič aj Siniša Bilič.

Krajnovič, chorvátsky tréner v službách Prievidze, dostal za to, že „krátko po ukončení zápasu slovne a fyzicky napadol (opätoval napadnutie) hráča MBK Rieker Com Therm Komárno č.11 Sinišu Biliča“ pokutu 800 eur a podmienečný zákaz výkonu funkcie na osem stretnutí.

Bilič, slovinský krídelník obliekajúci dres Komárna za to, že „krátko po ukončení zápasu slovne a fyzicky napadol (opätoval napadnutie) trénera družstva BC Prievidza Krunoslava Krajnoviča“ dostal pokutu 300 eur a podmienečný dištanc na osem stretnutí. Pravda, voči týmto rozhodnutiam je prípustné odvolanie v zmysle príslušných predpisov.

Rozdiel v pokute je daný aj tým, že prehrešky trénerov sú posudzované prísnejšie a podľa iného ustanovenia disciplinárneho poriadku než previnenia hráčov. Okrem toho disciplinárny riaditeľ Rastislav Javorský vysvetľuje: „Pozrel som si zverejnené videá, prečítal vyjadrenia klubov a vyjadrenia komisára. Na základe toho som zhodnotil, z môjho pohľadu, mieru ich previnenia." Nad Biličom aj Krajnovičom navyše teraz visí hrozba, že v prípade ďalšieho previnenia by sa im podmienečný zákaz činnosti mohol zmeniť na tvrdý dištanc. Za akých podmienok by to prichádzalo do úvahy, vysvetľuje opäť disciplinárny riaditeľ Javorský: „Urobia akékoľvek previnenie voči disciplinárnemu poriadku v tých bodoch, za ktoré dostali trest. To znamená - je tam podľa disciplinárneho poriadku napadnutie, vulgarizmy, provokácia, nadávanie, národnostné urážky aj fyzické napadnutie." 

Len pre úplnosť uvádzame, že prievidzskému klubu nebola uložená sankcia a rovnako by za incident nemal byť potrestaný už žiadny ďalší hráč, či basketbalový činovník. A to ani komárňanský kapitán Jan Kratochvil, obvinený Krajnovičom, že ho opľul. „Je veľmi ťažké preukázať, že prišlo k tomu incidentu," vysvetľuje disciplinárny riaditeľ a pokračuje: Nikto, okrem pána Krajnoviča, ho nevidel. Ak sa niečo také stalo, je to poľutovaniahodné, ale neviem to dokázať a tým pádom nemôžem udeliť trest."

BEZPEČNOSŤ NA PRVOM MIESTE

Vzhľadom na sobotné udalosti neprekvapí, že organizátori šiesteho zápasu v Komárne a aj prípadného siedmeho v Prievidzi plánujú prijať prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Záujem, aby sa neopakoval podobný incident, ktorý by mohol skompromitovať celú sériu, či nebodaj viesť k jej predčasnému koncu, podobne ako sa to udialo vlani, sa odráža aj v usmernení vrchného riaditeľa Eurovia SBL Martina Boška, ktorý nariadil:

a) Posilniť a výrazne označiť usporiadateľskú službu

b) Oddeliť fanúšikov domácich od fanúšikov hostí

c) Zamedziť kontaktu medzi fanúšikmi a aktérmi podujatia (hráči, tréneri, rozhodcovia)

d) Zamedziť preniknutiu fanúšikov na palubovku počas a po skončení stretnutia

e) Odprevadiť arbitrov stretnutia z palubovky po polčase/zápase ako aj na ihrisko po polčase

f) Zabrániť vnášaniu nebezpečných predmetov do hľadiska = osobné prehliadky na vstupe do haly

Zostáva len veriť, že do stredy negatívne emócie vyprchajú, bezpečnostné opatrenia budú fungovať a sobotné udalosti zostanú jedinou čiernou škvrnou inak atraktívneho a kvalitného vyvrcholenia ročníka 2014/15.

 

FOTO: P3GUE.SK