• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nový ročník Slovenskej basketbalovej ligy úspešne odštartovala predohrávka Prievidza - Levice. Teraz sú na rade zostávajúce stretnutia prvého kola. V ďalšej semifinálovej repríze si zmerá sily úradujúci majster Inter Bratislava a bronzová Iskra Svit. Zaujímavá konfrontácia sa črtá v Lučenci, kam pricestujú basketbalisti Komárna. Vynovená Žilina privíta omladený kolektív Spišskej Novej Vsi.

1. kolo SBL 2019/2020:

Inter Bratislava - Iskra Svit

Eurovia aréna, sobota 5. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Tomáš Doušek, Marek Turčin, Jakub Izák

Prvé kolo prináša fanúšikom reprízu oboch semifinálových sérií z predchádzajúceho ročníka. Pre Inter to však bude už tretí ostrý zápas v novom súťažnom ročníku. "Žlto-čierni" už majú totiž za sebou vystúpenie v prvom predkole Ligy majstrov, kde dobre rozohraný dvojzápas so švajčiarskym majstrom Fribourg Olympic nedotiahli do úspešného konca. Na Pasienkoch bolo v posledných dňoch rušno, okrem tréningov boli na programe na dňa rošády v kádri. Všetko odštartoval odchod amerického rozohrávača Sterlinga Gibbsa, ku ktorému sa prekvapivo pridala aj stálica v interistickom drese Nemanja Barač. V reakcii na zranenia pivotov prišiel Nik Slavica, chorvátsky basketbalista sa však v Bratislave ohrial doslova len niekoľko hodín. V hektickom období príde pre Inter prvá ligová skúška. „V sobotu nás čaká prvý zápas v sezóne, v ktorom sa musíme predstaviť v najlepšom svetle. Po vypadnutí z Ligy majstrov sme mali dva týždne, aby sme sa dobre pripravili a zohrali, lebo sme to veľmi potrebovali. Takže v sobotu je správny čas, aby sme ukázali progres,“ uviedol kapitán Goran Bulatovič.

Pre omladený kolektív Svitu to bude hneď na úvod vážna previerka. Zverenci trénera Igora Prtoriča zaujali v príprave ofenzívnym herným prejavom, keď v drvivej väčšine prípadov dali viac ako 80 bodov. Treba však poznamenať, že vo väčšine prípravných zápasov neboli v kompletnom zložení. Iskra tak nemá čo na Pasienkoch stratiť, prípadný skalp aktuálneho majstra by bol pre ňu ideálnym štartom do nového ročníka. „Ideme do Bratislavy na zápas, kde je Inter veľkým favoritom. Pre nás začína liga až od prvého stretnutia proti Handlovej na domácej palubovke. My na Interi nemáme čo stratiť, ale určite sa ich nebudeme báť a ideme hrať svoju hru,“ vyjadril sa tréner Svitu Igor Prtorič. 

71397565 2364786700256623 812621238470967296 o 

BKM Lučenec - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Športová hala ARENA, sobota 5. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Lukáč, Tomáš Kiss

"Americká úderka" vs. "starí mazáci", aj tak možno charakterizovať konfrontáciu Lučenca a Komárna. Po hektickom lete plnom hráčskych a trénerských zmien stojí pred BKM náročná úloha - nadviazať na koncovku predchádzajúcej sezóny, v ktorej trápili favoritov a v istom momente dokonca oživili svoje nádeje na účasť v play off. Zaujímavé bude tiež sledovať návrat trénera Petra Jankoviča na lavičku mužského kolektívu, keďže dlhé roky bolo jeho meno späté so ženským basketbalom. V Lučenci dostal k dispozícii zaujímavý káder, ktorý má oveľa väčšie ambície ako v nováčikovskom roku. „Čaká nás ťažký zápas pred domácim publikom. Ide však o prvý duel v novej sezóne a všetci sme v očakávaní. Komárno vyskladalo veľmi kvalitný káder a bude patriť medzi tímy s najvyššími cieľmi. Verím, že na domácej palubovke budeme silní a nepredáme svoju kožu lacno. Urobíme všetko preto, aby sme boli úspešní a mali dobrý vstup do sezóny. Komárno bude favoritom zápasu, ale určite sa nevzdáme. Všetci sa už tešíme na ostrý štart do sezóny,“ vyjadril sa kouč Lučenca Peter Jankovič.

Komárno počas leta nezaujalo len zmenami v štruktúrach klubu, ale hlavne pri skladaní družstva. Na juhu Slovenska stavili na skúsenosti, ktoré doplnila mladícka dravosť. V podaní nového kormidelníka Aleksandara Vržinu majú za sebou "obuvníci" tvrdú a náročnú prípravu, v ktorej naznačili svoj potenciál. V premiérovom dueli nového ročníka by nemal podľa našich informácií zasiahnuť do hry slovinský playmaker Boban Tomič, no i tak vzbudzuje ich súpiska rešpekt. Bude zaujímavé sledovať, či hneď na úvod Komárno uspeje na palubovke súpera, s čím ma už dlhšiu dobu výraznejší problém. „To, že chceme ísť tento vyššie, chceme potvrdiť hneď v prvom zápase. Máme za sebou dobrú prípravu, veríme si a pomýšľame len na víťazstvo,“ vyhlási domáci Simeon Jackuliak.

71169293 10157554326069233 101571737417678848 o

BK Slávia Žilina - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 5. októbra o 19.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Martin Margala, Eduard Uhrin

Nový názov, nové farby, nové logo a nové družstvo. To všetko je nové v meste pod Dubňom. Žilina vstupuje do ďalšej etapy svojho basketbalového fungovania, v ktorej sa spomína útok na medailu. Sláviu čaká veľký štart do nového súťažného ročníka, pred domácim publikom chcú odprezentovať všetky novinky a samozrejme, zaznamenať aj víťazný vstup. Vedeniu klubu sa podarilo konečne vyriešiť problém pod košom, "last minute" posilou je dobre známy DeAndre Dickson. „Všetci sú plní očakávaní. Začína nový ročník SBL a tým aj prvé meranie síl. Na začiatok nás čaká Spišská Nová Ves. O súperovi a jeho skladbe tímu máme dostatok informácií. Na poslednom prípravnom zápase som sa bol pozrieť aj osobne. Myslím si, že Spišská vsadila na skúsených rozohrávačov, doplnených o ďalších zahraničných hráčov. Prvé zápasy sú vždy, povedal by som také oťukávacie. Verím, že doma nastúpime s veľkou energiou a predvedieme kvalitný výkon. Pre tieto zápasy sme v lete v hale zaberali. Liga je už tu,“ vyhlásil žilinský tréner Ivan Kurilla.

V podaní Spišiakov to bolo zaujímavé leto, dlhú dobu totiž panovalo ticho ohľadne zloženia družstva. Veci sa však pohli správnym smerom, postupne sa priaznivci zoznamovali s novými menami. "Novovešťania" prešli omladením, výraznejšie zásahy prišli hlavne do slovenskej časti tímu. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá tak, že kolektív je menej skúsený, tak generálka ukázala, že to môže aj byť výhoda. Spišiaci sa totiž naladili na novú sezónu cenným triumfom nad ligovým rivalom z Handlovej. Otázna je účasť pivota Milana Vaga, ostatní hráči by mali byť hosťom k dispozícii. „Na úvod nás čaká ťažký súper a náročný zápas. Nastúpime proti Žiline, ktorá sa výrazne pred sezónou posilnila, jej sezónne ambície sú vysoké a určite bude v tomto zápase favoritom. Chlapci sa však po siedmich týždňoch prípravy už tešia, a verím, že sú pripravení dobre. Zdravotne sme v poriadku, musíme sa pripraviť na to, že odohráme zápas v úzkej rotácii, čomu sme však v príprave venovali pozornosť,“ prezradil tréner tímu Erich Korfanta.

Foto: Vladimír Dorňák, Facebook