• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Jednoznačným lákadlom 23. kola Slovenskej basketbalovej ligy bude tradičné banícke derby Handlovej s Prievidzou. Dôležité body budú v hre v súboji Žiliny s Lučencom. Spišská Nová Ves sa pokúsi zlomiť sériu prehier doma s Levicami. Zaujímavý basketbal sa očakáva aj v stretnutí Interu Bratislava s Komárnom.

SBL 2019/2020 - 23. kolo:

Inter Bratislava - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Eurovia aréna, streda 15. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Tomáš Doušek, Ján Kurpaš

"Žlto-čierni" aj naďalej pokračujú vo svojej suverénnej jazde za prvenstvom po základnej časti. Post tabuľkového lídra potvrdili v Prievidzi, kde zaknihovali jubilejné desiate víťazstvo po sebe a zároveň už dvadsiate proti družstvu z Hornej Nitry. Bratislavský celok mal pomalší rozbeh, ale v priebehu tretej štvrtiny zlomil odpor súpera a bez problémov dokráčal k výhre. Navyše počas víkendu vyplávala na povrch správa, že sa na Pasienky vracia skúsený rozohrávač Aleksandar Vlahovič. S jeho príchodom by sa ešte viac mala zvýšiť palebná sila Interu. "Máme teraz víťaznú šnúru, odohrali sme dobré zápasy, najmä posledné dva, keď sme vysoko zdolali Lučenec a jednoznačne vyhrali v Prievidzi. Chceme pokračovať ďalej v hre, ktorú predvádzame. Je to dosť účinné. Od zápasu k zápasu sa zlepšujeme. Komárno má viacerých nových hráčov, odohrali spolu len jeden zápas, ktorý im príliš nevyšiel, ale je to veľká neznáma. Pristupujeme k zápasu zodpovedne, aj keď Komárňania sú teraz poslední či predposlední. Podpísali však skúsených hráčov, s ktorými môžu prekvapiť. Pôjdeme do toho od začiatku naplno s cieľom natiahnuť našu sériu," vyjadril sa pred stretnutím pivot Michal Baťka. 

Komárno sa stále vyrovnáva s nevyhnutnou prestavbou mužstva, ktorá sa realizuje za pochodu. "Obuvníci" sa síce odlepili od posledného miesta v tabuľke, keď uspeli proti Spišskej Novej Vsi, ale do reality ich vrátila Prievidza, na jej palubovke prehrali o 36 bodov. Dobrou správou tak určite bolo, že počas víkendu bolo na programe zápasové voľno, čo znamenalo kvalitný tréningový proces a pokračovanie zakomponovania nových posíl do tímu. Podľa našich informácií však skončil v družstve pivot Austin Williams. Vytiahnu sa hráči Komárna na majstra a získajú prvé víťazstvo v tejto sezóne u súpera? "Čaká nás zápas proti najlepšiu mužstvu v lige. Sú lídrami tabuľky a hráme na ich palubovke, pred ich fanúšikmi. Nevešiame však bielu zástavu, ideme dať do zápasu všetko, budeme sa snažiť využiť naše šance a zabojujeme o víťazstvo," myslí si komárňanský Vladimir Djordjevič.

IMG 3434 

MBK Baník Handlová - BC Prievidza 

Mestská športová hala, streda 15. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Roman Lamoš

"Baník" ešte nezabalil boj o vyššie tabuľkové méty, o čom sa mohol presvedčiť Lučenec. Družstvo trénera Branka Maksimoviča si totiž len ako druhý celok v tomto ročníku uchmatlo z ARENY oba body. Zlepšenú formu sa pokúsia teraz potvrdiť v hornonitrianskom derby. "Po troch zápasoch na palubovkách súperov sa konečne postavíme pred domáce hľadisko. Na derby sa všetci veľmi tešíme a chceme si ho užiť. Očakávam búrlivú atmosféru a do stretnutia chceme dať úplne všetko. Naším hlavným cieľom je urobiť radosť svojim skvelým fanúšikom a verím, že body zostanú doma," vyhlásil pivot MBK Aleksandar Radukič. Pomôcť by mu už k tomu mala aj nová posila na poste rozohrávača Corey Allen jr. Prinesie aj on druhé víťazstvo po sebe proti tradičnému rivalovi z Prievidze? "Pred nami je veľký zápas, v ktorom sa postavíme proti Prievidzi. Musím vyjadriť veľkú úctu k trénerovi Bujanovi, ale aj k hráčom nášho súpera. Prievidza disponuje skúsenými individualistami, akými sú napríklad Gačeša, Delič, či Jovanovič. Dokážu odohrať výborné zápasy. Poznáme ich hru a vieme, čo bude nutné v defenzíve dodržiavať. Myslím si, že v stredajšom stretnutí sa bude bojovať o každý milimeter palubovky. Prievidza je najofenzívnejšie ladený tím súťaže, zaznamenala doposiaľ najviac bodov spomedzi všetkých celkov. Musíme byť absolútne koncentrovaní a nájsť cestu k víťazstvu," dodal kouč "Baníka" Branko Maksimovič.

Prievidza pokračuje vo výsledkových výkyvoch, proti tabuľkovo nižšie postaveným družstvám sa jej darí, ale proti ostatným zbiera výhry len sporadicky. Počas víkendu sa jej nepodarilo pretrhnúť čiernu sériu s Interom Bratislava, aj keď v prvom polčase držali s favorizovaným celkom krok. Prišiel však výpadok v tretej štvrtine, ktorý znamenal v konečnom meraní prehru. Podobné zaváhanie sa v neďalekej Handlovej nemôže opakovať, v hre je totiž aj prestíž a udržanie aktuálneho štvrtého miesta v tabuľke. "Máme stále určité zdravotné problémy, ktoré môžu obmedziť našu rotáciu. Handlová má dvoch nových hráčov, no aj bez nich, sa jej podarilo vyhrať v Lučenci, v Bratislave a aj u nás. V tíme sa nachádza veľa skúsených hráčov a veľmi kvalitný tréner. V derby sa pokúsime zopakovať našu bojovnosť z posledných dvoch zápasov," uviedol kouč Prievidze Tihomir Bujan.

IMG 5973 

BK Slávia Žilina - BKM Lučenec

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 15. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Eduard Uhrin

Žilinčania prišli v sobotu o víťaznú sériu, keď neuspeli v Leviciach. Bol to divoký duel, v ktorom boli hráči Slávie v jednej chvíli veľmi ďaleko od zisku dvoch bodov, aby ich napokon delil len malý kúsok od veľkého obratu. To je už však minulosť, "šošoni" sa opäť predstavia doma, kde sú už tradične silní. V hre je totiž možný postup na štvrté miesto v tabuľke a zároveň aj poistenie aktuálnej pozície. Naštartuje sa nová víťazná séria hráčov spod Dubňa? "Lučenec momentálne okupuje druhú pozíciu. Vieme o jeho kvalitách. My sme počas tréningov pracovali na veciach, čo potrebujeme skvalitniť. Verím, že v stredu do haly príde veľa fanúšikov, ktorí nám pomôžu v tomto zápase," povedal tréner Slávie Ivan Kurilla.

Dve zaváhania po sebe, možno pred začiatkom sezóny by z toho v Lučenci nerobili veľkú vedu, ale pre momentálne druhý tím SBL je to určite výstražný prst. Zatiaľ čo prehra na Pasienkoch sa možno očakávala, tak strata bodov doma s Handlovou bola určite vnímaná ako prekvapenie. Z tohto pohľadu bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým vysporiadajú "Novohradčania". Na ich pozíciu už totiž číhajú Levice, preto ďalšia strata bodov by už mohla znamenať menšiu krízu BKM. "Čaká nás opäť veľmi náročný zápas na palubovke Žiliny. Žilina dokázala skoro zvrátiť priebeh zápasu v predošlom kole a tam ukázala svoju kvalitu. Tím má širokú rotáciu a každý hráč je veľmi nebezpečný. My sa ale musíme sústrediť na seba a pokúsiť sa odstrániť chyby, ktorých sme sa dopúšťali v posledných zápasoch. Ťažký zápas, ale určite sa ideme pobiť o dobrý výsledok," uviedol tréner Lučenca Peter Jankovič.

14 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Patrioti Levice

Mestská športová hala, streda 15. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Kiss

Spišiaci zatiaľ nezastavili výsledkovú krízu, aj keď vo východniarskom derby so Svitom neboli ďaleko k jej ukončeniu. Napokon z toho bola tesná prehra 73:81, no viac asi zaujala pozápasová kritika trénera Ericha Korfantu smerom k rozhodcom. Možno práve toto bude ten správny impulz pre "Novovešťanov", ktorých ešte čaká urputný boj o poslednú play off miestenku. "Po dlhšom čase hráme doma a samozrejme, že chceme byť proti favoritovi úspešní. Musíme nadviazať na dobré veci, ktoré sme v nešťastne prehratom zápase vo Svite ukázali. Hrali sme tvrdšie a boli sme tímoví a húževnatí, tieto vlastnosti musíme preniesť aj do zápasu s Levicami. Hostia majú na pozícii 3-4 nového hráča, aj s týmto faktom sa musíme vyrovnať a pripraviť sa na to. Dúfam, že prídu aj fanúšikovia, chceme vyhrať aj pre nich," prezradil kouč Spišiakov Erich Korfanta.

Patrioti majú za sebou mimoriadne dôležitý a hlavne úspešný týždeň. Dve výhry v rade (s Handlovou a Žilinou) dodali družstvu trénera Michala Madzina potrebnú istotu a zároveň aj pevnú pôdu pod nohami. "Žlto-zelení" si poistili tretie miesto a s menším náskokom môžu pomýšľať aj na preskočenie Lučenca. K tomu je však potrebné uspieť na Spiši a prelomiť trojzápasovú šnúru prehier u súperov. Potvrdia Levičania zlepšujúcu sa formu? "Vieme čo nás čaká v Spišskej Novej Vsi a že domáci vedia byť hlavne doma veľmi nepríjemní. Hrajú rýchly basketbal. Pripravení sme, musíme to však ukázať na ihrisku v Spišskej Novej Vsi," okomentoval najbližšieho súpera pivot Levíc Viktor Juríček.

Foto: Lenka Molnárová, Vladimír Dorňák, Jakub Ruman, Michal Búza