Print
Category: Preview

Posledné januárové kolo Slovenskej basketbalovej ligy sľubuje zaujímavé kvarteto zápasov. Pred televíznymi obrazovkami sa odohrá duel Lučenca so Svitom. Na juhu Slovenska bude tradičné derby Komárna s Levicami. Handlová sa pokúsiť zastaviť rozbehnutú Žilinu. Inter Bratislava chce naštartovať proti Spišskej Novej Vsi novú víťaznú sériu.

SBL 2019/2020 - 26. kolo:

MBK Rieker COM-Therm Komárno - Patrioti Levice

Mestská športová hala, streda 29. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Zverenci trénera Józsefa Molnára prekonali počas víkendu niekoľko prekážok, ktoré ich v poslednom období trápili. V Handlovej zaznamenali premiérové tohtosezónne víťazstvo vonku, zároveň ukončili sériu prehier a tiež sa im podarilo odlepiť z dna tabuľky. Pre "obuvníkov" toto všetko znamená dôležitú psychologickú vzpruhu do zostávajúcich kôl základnej časti. Nielenže ich čaká boj o ôsme miesto, stále môžu pomýšľať aj na siedmu priečku. K tomu je však potrebné pravidelne bodovať, pokračovať v tom môžu už pred domácim publikom. "Čaká nás ďalšie derby proti Leviciam. Očakávam vyrovnaný súboj na ihrisku a takisto aj v hľadisku, verím, že príde čo najviac fanúšikov oboch strán a uvidia kvalitný basketbal. Sobotňajšia výhra proti Handlovej nás nakopla a chceli by sme pokračovať v tímovom a bojovnom nasadení aj v domácom zápase proti Leviciam," uviedol hráč Komárna Ladislav Stojanov.

Pre Levice sa začal náročný dvojtýždňový cyklus, počas ktorého budú hrať v podstate každý druhý deň súťažný zápas. V aktuálnom týždni odštartovali Patrioti úvodnou konfrontáciou v rámci štvrťfinále Alpsko-jadranského pohára, domáci duel s českými Pardubicami sa skončil nečakane remízou 81:81. "V utorok ráno sme si trochu oddýchli, potom sme si pozreli video a snažíme sa byť čo najčerstvejší po psychickej a fyzickej stránke. Máme pred sebou veľa zápasov, treba urobiť čo sa dá," zamyslel sa levický pivot Viktor Juríček. Hneď po zápase opustil káder estónsky krídelník Mihkel Kirves, ktorý zamieril do českého Brna na dvojtýždňovú skúšku. Už bez neho sa pokúsia "žlto-zelení" natiahnuť víťaznú ligovú sériu na päť zápasov a poistiť si priebežné druhé miesto v tabuľke. "Za jeden deň si oddýchnuť a dať sa dokopy je veľmi ťažké. Chceme urobiť maximum za ten čas. Je trochu nepríjemné, že Komárno prinieslo nových hráčov a trénera. Budeme totiž hrať s družstvom, s ktorým sme sa kvázi ešte nestretli. Komárno sa síce volá Komárno, ale bude hrať úplne inak ako doteraz. Museli sme v rámci jedného čas urobiť dosť roboty, ale máme svoje zásady a tými sa chceme riadiť aj v zápase," dodal kouč Michal Madzin.

 DSC 9645

BKM Lučenec - Iskra Svit

Športová hala ARENA, streda 29. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: RTVS, Huste.sk, Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Peter Karniš, Vladimír Karnay

V priebehu jedného mesiaca čaká "Novohradčanov" druhý televízny zápas, v tomto prípade sa predstavia pred domácim publikom. Lučenec mal počas víkendu voľno, počas krátkej súťažnej prestávky prišlo k miernym zmenám v družstve trénera Petra Jankoviča. Do druhej rakúskej ligy odišiel Roman Skvašik, vedenie klubu sa navyše predčasne rozhodlo rozviazať kontrakt s Melsahnom Basabem, ktorý napokon zamieril do Žiliny. Premiéru v drese BKM absolvuje americký pivot Russell Woods. Aj s jeho pomocou chcú pokračovať Lučenčania v boji o druhé miesto. "Ďalší veľmi náročný zápas na domácej palubovke. Svit disponuje veľmi kvalitným tímom a hrajú rýchly a agresívny basketbal. Mali sme dlhšiu pauzu, ale pripravovali sme sa zodpovedne. Verím, že sa to ukáže aj na palubovke. So Svitom sme odohrali dva vyrovnané zápasy, takže určite sa budeme spoliehať aj na našich fantastických fanúšikov, ktorí nám dodávaju extra energiu," prezradil kormidelník BKM Peter Jankovič.

Svit hral v sobotu večer vyrovnanú partiu s Levicami až do 37. minúty, no potom skúsenejší súper začal úradovať a možno aj príliš kruto pripravil Iskre prehru o 13 bodov. "Podtatranci" si teraz môžu užiť premiérovo televízne kamery, ktoré by ich mohli motivovať k lepšiemu výkonu. Zverenci trénera Rudolfa Juga sú totiž v tabuľke na šiestom mieste, s čím určite nie sú momentálne spokojní. V doterajších prípadoch hrali s Lučencom vyrovnanú partiu, v ktorej rozhodovali detaily. To sa dá očakávať aj od tejto konfrontácie, v poradí tretej v tejto sezóne. "Čaká nás ďalší náročný zápas. Po domácej prehre s Levicami si chceme napraviť chuť a v Lučenci sa budeme biť o víťazstvo. Vieme, že majú kvalitný tím a budú určite nepríjemným súperom, no my sme odhodlaní bojovať a verím, že na konci zápasu budeme so svojím výkonom spokojní," zamyslel sa asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

 13

Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Eurovia aréna, streda 29. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martina Margala, Roman Lamoš, Veronika Obertová

Dvanásť zápasov a dosť, tak dlho trvala víťazná séria Interu Bratislava. Stopku im vystavila až Žilina, ktorá si vo svojej hale zapísala tak najvýznamnejšie víťazstvo v priebehajúcom ročníku. Pre "žlto-čiernych" to však nie je žiaden problém, na čele majú totiž pohodlný náskok piatich triumfov pred druhými Levicami. Teraz ich čaká duel v domovskej Eurovia aréne, kde ich čaká nevyspytateľná Spišská Nová Ves. Cieľ pre majstra je jasný - odštartovať novú kroniku výhier. "Po prehre sa chceme vrátiť do víťaznej série. Príde k nám Spišská, čo nie je ľahký súper na skautovanie, ktorý hrá rád 1 na 1, často skúša aj nekontrolovanú streľbu. My musíme byť koncentrovaní viac ako v Žiline a zápas kontrolovať," vyhlásil kormidelník Interu Aramis Naglič.

"Novovešťania" neprekazili počas víkendu premiéru Krunoslava Krajnoviča na lavičke Prievidze a nič na tom nezmenila ani nová posila Derick Newton. Pre Spišskú Novú Ves bola domáca prehra komplikáciou, keďže ich rival o ôsme miesto Komárno v rovnakom kole uspelo. Teraz ich čaká cesta do hlavného mesta, kde sa pokúsia uchmatnúť premiérový triumf u súpera v aktuálnom ročníku. Ten by mohol mať významnú hodnotu, do konca základnej časti už nie je veľa zápasov. "Určite nejdeme k lídrovi v porazeneckej nálade, i keď uspieť na Interi sa rovná malému zázraku. Ale aj tie sa v basketbale dejú, ich hráči majú tiež len dve ruky, hrá sa na rovnaké koše a aj v basketbale môže niekedy Dávid poraziť Goliáša. Bude to však o to ťažšie, že Inter naposledy prehral v Žiline, čo budú určite chcieť domáci odčiniť. Pokúsime sa však udržať čo najdlhšie v hre, pôjdeme si zápas užiť a možno aj zistiť naše limity," povedal kouč Spišiakov Erich Korfanta.

IMG 0349

MBK Baník Handlová - BK Slávia Žilina

Mestská športová hala, streda 29. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Jakub Izák

Baník pokračuje v nevýrazných výkonoch a sám si sťažuje cestu za lepším umiestnením po základnej časti. V domácom prostredí len potvrdil, že má najhoršiu bilanciu spomedzi všetkých tímov SBL, keď Handlovčania nečakane zaváhali s Komárnom. "Žilina je z každej pozície veľmi nebezpečná. V predchádzajúcich dvoch zápasoch dosiahla dve veľké víťazstvá nad Prievidzou a Interom Bratislava. Náš súper z tohto dôvodu pricestuje do Handlovej s veľkým sebavedomím. My sa budeme musieť zamerať aj na tie najmenšie detaily ako v obrane, tak v útoku, aby sme minimalizovali šance súpera na úspech. Pokiaľ budeme vystupovať ako tím a dodržíme všetko na čom sme pracovali, vyjdeme z tohto zápolenia víťazne," prehlásil rozohrávač MBK Corey Allen jr. Ku koncu zápasu sa ozývali už aj kritické hlasy na adresu trénera Branka Maksimoviča, ktoré dokonca volali po jeho odvolaní. Družstvo je pod tlakom správnej rady, aj pod vplyvom aktuálneho tabuľkového postavenia a vývoja. O to dôležitejší bude duel so Žilinou. "Čo sa týka zápasu proti Žiline treba povedať, že nás čaká ďalšia neľahká skúška pred domácim hľadiskom. Náš súper je vo vynikajúcom tempe, čo potvrdil svojim posledným víťazstvom nad bratislavským Interom. Jeho tempo umocňuje aj príchod novej posily z Lučenca, Melsahna Basabeho. Nás žiaľ začali prenasledovať zranenia a maródky, ale musíme sa s tým popasovať, bojovať a biť sa za každý centimeter palubovky," nadviazal kouč Handlovej Branko Maksimovič.

Žilina oslavovala počas víkendu významný triumf, keď vo svojom domovskom stánku dokázala ukončiť víťaznú sériu Interu Bratislava. Pre "šošonov" mali dva body veľmi dôležitú cenu, keďže znamenali potvrdenie piateho miesta. Teraz na to môžu nadviazať aj vonku, keďže vyššie pozície nie sú veľmi vzdialené. Vo výbornom svetle sa prezentovala nová tvár v drese Slávie Melsahn Basabe, aj s jeho pomocou si budú chcieť odviesť dva body z Hornej Nitry. "Víťazstvá, ktoré sme dosiahli, nás veľmi tešia, no zároveň musíme zostať nohami pevne na zemi. Čakajú nás ťažké zápasy. Ak v nich chceme byť úspešní, tak musíme pokračovať v našej práci. Najbližšie nás čaká Handlová, ktorá bude doma pod veľkým tlakom, keďže ich ambície na výsledok sú úplne iné. V Handlovej sme už v tejto sezóne vyhrali a vieme, čo pre to musíme spraviť. Na zápas sa pripravujeme a verím, že ak splníme taktické pokyny tak ako proti Interu, máme šancu znova uspieť. Na zápas sa tešíme," myslí si kormidelník Žiliny Ivan Kurilla.

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan, Ján Šnúrik, Lenka Molnárová