• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S nožom na krku, respektíve postupovým mečbalom, pokračuje druhými zápasmi úvodné kolo play off Niké SBL. Lučenec a Prievidza budú bojovať o predĺženie svojej sezóny, Inter so Svitom o zabezpečenie miestenky do boja o medaily.

Niké SBL - 2. zápas 1. kola play off (sobota 17. apríla):

BKM Lučenec - Inter Bratislava (17.00 h)

/stav série - 0:1/

K zápasu: Úvodný zápas série Interu Bratislava s Lučencom ukázal, že pokojne sa môže hrať na plný počet stretnutí. Na Pasienkoch to bola v podstate 36 minút vyrovnaná partia, ktorú rozhodla záverečná štvorminútovka. V nej sa zastavila ofenzívna produkcia "Novohradčanov", bodovým úsekom 1:14 prišli o nádej na víťazstvo (75:85) a doma tak budú bojovať o to, aby sa ešte raz vrátili na Pasienky. Vo svojej ARENE už dokázali v tejto sezóne nájsť dvakrát recept na Inter, raz prehrali najtesnejším možným rozdielom. "Podľa mňa cesta k úspechu je tímový basketbal, ideme jednoznačne vyrovnať sériu a vrátiť sa do Bratislavy," vyhlásil Simeon Jackuliak. 

Tréner "žlto-čiernych" Oleg Meleščenko sa pred prvým duelom obával, ako zareaguje jeho družstvo na to, že play off je v podstate novou súťažou. Odozva po nie ideálnom závere základnej časti bola správna, štvrtý celok po základnej časti získal dôležitý prvý bod v sérii. Asi najdôležitejšie pre neho bola bojovnosť, nasadenie a chuť mladíkov, s ktorou sa prezentovali na palubovke. Aj vďaka tomu prehrávali v zápase maximálne o 4 body a ideálne ustáli koncovku vyrovnaného zápasu. "Víťazstvá motivujú viac ako prehry. Do ďalšieho zápasu potom nastupujete pokojnejší. Hráčom budem zdôrazňovať, aby si basketbal v každom prípade užívali. Všetko v našom živote je dočasné. Musia sa naučiť stotožniť s tým, že zodpovednosť a aj užívanie si môžu byť vzájomné spojené," povedal Oleg Meleščenko.

Kto píska: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Peter Karniš

Na čo sa zamerať: Obrana Lučenca dokázala uhrať produkciu Richarda Körnera a Michaela Fuseka na prijateľných hodnotách, ale duo Lautaro Lopez - Arnas Beručka sa postaralo o 43 z celkových 85 bodov svojho tímu. Úlohou pre "pelikánov" bude, buď okresať ich produktivitu na palubovke alebo sa jej minimálne bodovo rovnať. 

Kde sledovať:

 DSC 0025

BC Prievidza - Iskra Svit (19.00 h)

/stav série - 0:1/

K zápasu: Prievidza nebola ďaleko od toho, aby prekvapila vyššie nasadený tím. Doslova by sa dalo povedať, že rozhodla jedna lopta. A tú premenil v predĺžení súper, preto má prvý bod v sérii (107:110 pp). Zverenci trénera Maroša Helmecyho sa rozhodne nemajú za čo hanbiť, na prvý pohľad stratený zápas (prehrávali dvojciferným rozdielom) dokázali po neuveriteľnom obrate v závere poslať do predĺženia. V ňom bojovali o víťazstvo až do poslednej sekundy, na domácej palubovke by teda radi dotiahli svoju snahu do úspešného konca. "Myslím si, že sme vo Svite hrali viac ako vyrovnanú partiu a preto sme na domácej palubovke pripravení dať do tohto zápasu všetko. Verím, že sa nám podarí uspieť a rozhodujúci zápas sa bude hrať vo Svite," uviedol Patrik Lukáč. 

Svit si môže sypať popol na hlavu, v stredu večer mohol bez väčších problémov dokráčať k výhre, namiesto toho sa musel strachovať o úspešný vstup do série. Nebyť obvyklých ťahúňov (Saša Avramovič a De'Sean Parsons), tak mohol z toho byť pre Iskru problém. Parádne basketbalové predstavenie však doviedli do víťazného konca oni, a tak môžu ísť na hornú Nitru ukončiť túto sériu a prejsť do boja o medaily. Žiadna ľahká skúška to nebude, v Prievidzi majú v tejto sezóne bilanciu 1 výhry a 2 prehier. "Čaká nás druhý zápas prvého kola a po strede vieme, že to bude extra ťažký zápas. Prievidza má veľkú kvalitu, no my musíme hrať svoju hru, ale bez výpadkov koncentrácie a agresivity v obrane, inak budeme mať problém. Musíme hrať v plnom nasadení celý zápas a nie iba 30 minút, lebo to sa nám môže ľahko vypomstiť. Verím svojmu družstvu, ideme bojovať ako jeden tím," vyjadril sa Róbert Ištvánik.

Kto píska: Zdenko Zubák, Martin Margala, Tomáš Doušek

Na čo sa zamerať: Prievidzská defenzíva bude mať mimoriadne náročnú úlohu, utlmiť individuality na strane Svitu. Až trio hráčov - De'Sean Parsons, Saša Avramovič a Daquaise Andrews, sa totiž dostalo cez 20-bodovú hranicu. Ak chce celok z hornej Nitry uspieť, tak niektorí hráči musia zlepšiť svoju bodovú produkciu. 

Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza, Branislav Gúgľava