• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

21. kolom sa uzatvorí tretia štvrtina základnej časti Niké SBL. Ťahákom je súboj Svitu s Interom o tretie miesto v tabuľke a priblíženie sa najlepšej dvojici súťaže. Spišskí Rytieri majú šancu na 9. víťazstvo v rade, ale Lučenec by sa po 2 prehrách rád vrátil k získavaniu väčšieho počtu bodov. Handlová už vyše mesiaca neuspela, dokáže to zlomiť proti rozbehnutému Komárnu?

Niké SBL 2022/2023 - 21. kolo (sobota 28. januára):

Spišskí Rytieri - BKM Lučenec (17.00 h)

K zápasu: Debut Aarona Thomasa v drese Rytierov sa napokon udial cez týždeň vo štvrťfinále Alpsko-jadranského pohára, v ktorom nenašli Spišiaci účinný recept na Pardubice a do domácej odvety idú až s 13-bodovým mankom. Po dlhej ceste sa rýchlo musia preladiť na Niké SBL, pretože v hre je najmä ich víťazná 8-zápasová séria. Už počas uplynulého víkendu sa otriasala v Prievidzi (75:71). Každé zaváhanie alebo úspech môže byť preto kľúčové, "Novovešťania" tak musia opäť raz v nabitom programe zabrať. "Skalp prvého je vždy extra motiváciou naviac a aj neustále zlepšujúci sa Lučenec pôjde po nás s maximálnou intenzitou. Na to sa musíme pripraviť, z prehry v Pardubiciach si vziať ponaučenie a zostať na víťaznej ligovej vlne. Platí to, čo vždy - maximálna koncentrácia 40 minút, vyzerať na palubovke ako tím a bojovať do poslednej lopty. V pohári sme vybuchli v útoku, čo sa nám v tejto sezóne príliš často nestalo, rozobrali sme si príčiny, vieme o nich a urobíme maximum pre to, aby sme odišli z tohto zápasu ako víťazi," uviedol asistent trénera Erich Korfanta. 

Forma a výsledky Lučenca sa v uplynulom období opäť ochladili. Najmä nešťastná prehra so Svitom (86:89) v záverečných sekundách zosunula vicemajstra na 6. priečku, s čím teda nemôže byť spokojnosť vo vlastných radoch. "Pelikáni" sa musia rýchlo vratiť na správnu cestu, pretože tímy nad nimi majú lepšiu formu a ak chcú hrať v prvom kole play off na úvod doma, tak povinnosť velí opätovne začať víťaziť.   

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Lukáš Životský
Kde sledovať:

12 

Iskra Svit - Inter Bratislava (18.00 h)

K zápasu: Pre Iskru môže mať víkendové víťazstvo v Lučenci (89:86) pokojne aj cenu zlata. Nielenže potvrdila, že sa jej v aktuálnom ročníku darí u súperov, ale zároveň sa usadila v tabuľke na tretej pozícii a to nemusí byť pre družstvo trénera Olega Meleščenka konečná. Ďalší krok k tomu musia splniť pred domácim publikom, kde budú hájiť práve toto umiestnenie pred svojim najbližším súperom. "Dôležitý zápas pre oba tímy, pretože hráme o tretie miesto. Naše zápasy s Interom boli náročné a fyzické, vždy sa rozhodovali v posledných štvrtinách. Inter hrá agresívne v obrane a v útoku si dobre posúva loptu. Máme za sebou dobrý týždeň z pohľadu tréningov a prípravy na nášho súpera. Ak však chceme vyhrať, musí mať 40 minút konzistentne a veľmi dobre v obrane," myslí si Hayden Koval. 

Január v podaní Interu bol zatiaľ výsledkovo kolísavý. Najskôr sa konečne vyhrabal z negatívnej šnúry prehier, ale na úspechy z prvej štvrtiny základnej časti nadviazať nedokázal. "Žlto-čiernym" ako keby niečo chýba, čo sa ukázaol aj v domácom zápase s Komárnom (72:84). Nádejne rozohraný duel napokon v koncovke nezvládli. Pod Tatrami to môžu napraviť, už raz v tejto sezóne tam predviedli obrat s víťaznou bodkou. "Čaká nás veľmi ťažký zápas na horúcej palubovke vo Svite. Pred každým stretnutím opakujeme takmer to isté, že počas celých štyridsať minút musíme hrať náš basketbal, zastaviť silné zbrane súpera, využívať naše vlastné zbrane a dať všetko do toho, aby sme odohrali dobrý zápas. Každý zápas sa snažíme vyhrať, ani vo Svite to nebude iné, ale dúfam, že náš výkon bude konštantnejší ako naposledy doma s Komárnom. Jedine tá konštanta v obrane aj útoku nám môže pomôcť k tomu, aby sme vo Svite mohli zabojovať o víťazstvo," vyjadril sa tréner Danilo Rakočevič

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Pavel Fuska, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

 H0I5086 

BC Komárno - MBK Baník Handlová (19.00 h)

K zápasu: "Diablom" sa momentálne v Niké SBL darí tak, ako by si všetci fanúšikovia a realizačný tím priali. Z tohto pohľadu bol dôležitý úspech nad Interom Bratislava (84:72), ktorý ich dostal nielen na piate miesto v tabuľke, ale hádam aj definitívne odpútal od celkov z hornej Nitry. Komárno sa tak môže naplniť zapojiť do bojov o tretiu pozíciu, momentálne sa na nej strieda Svit s Interom Bratislava. K tomu je potrebné najskôr uspieť proti Handlovej. "S Handlovou sme naposledy doma prehrali, čiže na tento zápas sa riadne pripravíme, aby sme to tentokrát zvládli a zvíťazili. Určite nás nečaká nič jednoduché, pretože Handlová vie hrať basketbal, čo už viackrát ukázala," myslí si Michal Dolník. 

Čakanie Handlovej na víťazstvo už trvá viac ako mesiac, čo sa však nemení je jej odstup na siedmu Prievidzu. To je momentálne asi jediná potešujúca správa pre "baníkov". "Do Komárna musíme vycestovať dobre pripravení. Preto celý týždeň poctivo trénujeme. Náš najväčší problém je obrana a práve na nej najviac pracujeme. Musíme byť agresívni a na každej lopte rýchlejší. V útoku nám nesmie chýbať energia. Iba s týmito dispozíciami budeme mať šancu na dobré výsledky. Pokiaľ si neuvedomíme, kde zápasy prehrávame, hernú krízu nezaženieme," vyhlásil tréner Karol Kučera. Na juhu Slovenska sa im už v tejto sezóne podarilo vyspieť, vtedy bol čerstvo na lavičke Toni Radič. Odvtedy sa veci zmenili, problémom tímu zostáva defenzíva, čo sa ukázalo aj pri stretnutí s Levicami (78:110). "V sobotu nás čaká veľmi dôležitý zápas v Komárne, v ktorom potrebujeme zvíťaziť. V súčasnosti je už každý jeden zápas pre nás existenčný, keďže túžime postúpiť do play off. Verím, že v Komárne vydá každý z nás maximum, aby sme konečne pretrhli dlhú šnúru prehier," dodal Richard Rožánek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Veronika Obertová, Jakub Izák 
Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Barbora Klorusová, Karol Scholtz