• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Interu obhájili minuloročný pohárový triumf, vo finálovom zápase Budiš Slovenského pohára dokázali ako prvý tím poraziť Prievidzu na domácej palubovke po výsledku 100:93.

Do finále Budiš Slovenského poháru sa dokázali prebojovať momentálne dva najlepšie tímy na Slovensku, Inter a domáci organizátor z Prievidze. Ich tradičná rivalita tak mohla napísať ďalšiu kapitolu pred zaplnenou Niké Arénou. Nehralo sa len o finančnú odmenu a možnosť práva štartovať v nasledujúcej sezóne v európskom pohári, ale hlavne o to, kto bude víťazom a kto porazeným v tejto dlhoročnej rivalite. „Bol to veľmi kvalitný duel. Myslím si, že obidve družstvá podali fakt výborný výkon. Tretí zápas za tri dni, všetci išli na hranicu svojich možností,“ pochválil úroveň duelu domáci tréner Miljan Čurovič.

Diváci sa dočkali od začiatku kvalitného basketbalu, s lepším nástupom domácich. Tí doslova na žlto-čiernych vybehli, hlavne Wisseha bolo náročné zastaviť. Inter vôbec nezachytil úvod a po prvej štvrtine prievidzskej ofenzívnej smršti prehrával 21:34. „Dnes sme mali od začiatku dočinenia s motivovaným a euforicky naladeným domácim tímom, ktorý vstúpil do zápasu geniálne. Z každej pozície strieľal koše a v prvej štvrtine to s nami vyzeralo všelijako. Sme však príliš skúsení, aby sme takéto vedenie nevedeli preglgnúť,“ vyjadril sa tréner hosťujúceho celku Ľubomír Urban.

Baníkom vychádzalo všetko, až to miestami vyzeralo, že finálový duel bude mať jednoznačný priebeh. V druhej štvrtine však tím z hlavného mesta začal výraznejšie bojovať a bod po bode znižovať vysoký náskok Prievidze. Druhý dych dodal Interu Martin Rančík, ktorý v závere upravoval na polčasových 55:45 z pohľadu domácich. „Nehrali sme dobre v obrane, z čoho oni v prvom polčase dokázali ťažiť. Prievidza je veľmi dobrá, ale my sme ukázali srdce a silu tohto tímu. Nespanikárili sme pri ich vysokom vedení, keďže na nás v úvode doslova vybehli. Držali sme sa však plánu, toho čo vieme dobre a časom prichádzali aj dôležité akcie v náš prospech,“ skonštatoval Ronnie Taylor. Čo skúsený tréner Urban povedal svojim zverencom počas prestávky? „Do šatne neprišiel ustráchaný, s každý si tľapol a povedal, že sme hrali zle, ale prehrávali sme len o desať. Bolo to určite pozitívne, že takto tréner prišiel, za čo sme sa mu na konci odvďačili,“ pochválil trénera Taylor.

Kým prvý polčas bol záležitosťou Prievidze, tak druhé dejstvo zápasu prinieslo skvelú bitku o každú loptu. Nechýbalo hecovanie, pekné momenty a hlavne interistický obrat. V tretej minúte sa minuloročný víťaz dostal prvýkrát na jednociferné manko, aby nakoniec 43 sekúnd pred koncom tretej periódy dostal Martin Rančík zápas do vyrovnaného stavu. „Sme síce trochu starší a hrať tri zápasy za tri dni nebolo ľahké, ale držať si našu hru, premieňať dôležité strely nám pomohli. V druhom polčase sme zlepšili našu defenzívu. Bratia Rančíkovci ukázali srdce a tiež prečo sú takí hráči, akí sú. Miloševič premenil veľké strely, Subotič bol dnes skvelý, dával rad za radom. Tiež som svoju trochou mohol prispieť k víťazstvu,“ pokračoval v hodnotení zápasu rozohrávač Interu. K dianiu počas druhého polčasu pridal svoj pohľad aj tréner Urban: „Hlavne v druhom polčase zvýšenou aktivitou, tak ako to vždy býva v obrane, sa nám začalo dariť aj v útočnej fáze. V závere sme si ukontrolovali strelecké pokusy domácich a vedeli sme sa presadiť. Zápas sme zvrátili, za čo sme veľmi šťastní a sme radi, že sa nám podarilo obhájiť Slovenský pohár. Verím, že to bude povzbudenie pred ďalšou časťou.“

Hneď v úvode poslednej štvrtiny sa Inter dostal na krátko do vedenia, ale zverencov Miljana Čuroviča to nijako nezlomilo, naopak stále držali tesný náskok. Lenže v šiestej minúte trojkou Miloševiča šiel Inter do vedenia 87:83, o ktoré už do konca zápasu neprišiel. „Sklamanie...hrali sme doma pred veľkým množstvom fanúšikov. Prvý polčas sme hrali veľmi dobre, agresívne, no v druhom polčase sme im dovolili hrať ľahko a dostali sme 100 bodov. Dali veľa ľahkých bodov pod košom, začali im padať aj strely z diaľky, v tomto majú viacero kvalitných hráčov. Druhý polčas sme nehrali tak, ako prvý polčas. Ani pod košom, ani vonku sme toho veľa nedali. Pri takomto počte bodov sa len ťažko pomýšľa na výhru,“ len ťažko hľadal slová Igor Marič, autor 16 bodov.

Prievidzi prestalo v kritických momentoch padať a Inter mohol po víťazstve 100:93 oslavovať nielen obhajobu Slovenského pohára, ale aj prvú výhru hosťujúceho tímu v Niké Arény počas tejto sezóny. „Bohužiaľ pre nás, Inter lepšie zvládol druhý polčas. Musím pogratulovať družstvu Interu, zaslúžene vyhrali. Rozhodla individuálna kvalita hráčov a v závere, keď sa zápas rozhodoval, tak premenili niekoľko fakt ťažkých striel. Myslím si, že v tomto môžeme hľadať kľúč tohto zápasu. Mrzí ma to, že sme nedokázali zvládnuť tento zápas, pretože hľadisko bolo vynikajúce. Budem však mať nejakú inú príležitosť v inej súťaži,“ povedal k zápasu Miljan Čurovič. Vyšla teda príprava Interu na trojdňové zápolenie dokonale? „Vždy sa tak hovorí, keď sa výhra. Za tým však netreba hľadať senzáciu, ale len poctivý prístup našich hráčov, ktorí ho majú. Niekedy aj vôľa pri drobných zraneniach, chorobách nám pomáha vždy s návratom do zápasu. Ide o dôležitý medzičlánok ako sa stať lepším tímom,“ myslí si Urban.

Víťazstvo v pohári je cenné, ale oveľa cennejšie je dokázať obhájiť triumf. Inter ako štvrtý tím novodobej histórie dokázal získať dva roky po sebe Slovenský pohár. „Kedykoľvek máte možnosť vyhrať pohár alebo titul, tak vždy ide o zvýšenie sebadôvery. Určite nám to pomôže pred play-off, vyhrať pohár bolo totiž našim cieľom. O týždeň sa vraciame do Prievidze a chceme vyhrať, pretože pôjde o kľúčový duel o prvé miesto. Každé víťazstvo je rovnocenne dôležité. V správny čas sme im dokázali pripraviť prvú prehru. Nie som v tíme dlho, ale proti Prievidzi to mám zatiaľ 2-0. Bolo skvelé vyhrať pohár v ich prostredí,“ zamyslel sa americký rozohrávač v službách Interu.

Pre skúseného trénera Ľubomíra Urbana ide o prvú trofej po štyroch rokoch, keď ešte ako tréner Nitry vyhral na domácej palubovke v sezóne 2011/12 Slovenský pohár. Akú váhu má pre neho tento triumf? „S Interom je to pre mňa asi tretí pohárový triumf, ale vôbec to nerátam, keďže to len dávame do šuplíka a deti sa s tým hrajú. Mňa teší, že mám dva dni voľna a potom od stredy pokračujeme v príprave na extraligové zápasy,“ glosoval s humorom po zápase „Mexo“. Diváci videli nielen prvú porážku Prievidze, ale aj jeden z predčasných vrcholov sezóny, keďže oba tímy predviedli skvelý basketbalový duel, kedy sa o víťazovi rozhodovalo až v záverečných sekundách.

„Vždy je šanca byť lepším, ísť o stupienok vyššie. O včerajšom zápase Prievidze hovorili všetci prievidzskí diváci, že to bol najlepší zápas sezóny. Samozrejme, vždy sa tak hovorí po víťaznom zápase, po prehre ťažšie. Myslím si, že to bolo dôstojné finále, čo sa týka úrovne a kvality týchto dvoch tímov,“ povedal Urban, ktorý sa tiež pristavil ešte pri víťaznom ťažení Prievidze doma: „Bolo to veľmi dôležité a myslím si, že mali výhodu v tom, že bol na nich tlak naháňať sériu víťazstiev a chrániť si domácu palubovku. Vždy je to určitá pomoc družstvu, ktoré prehrá a verím, že aj pre domácich to je povzbudenie do ďalšej práce.“

BC Prievidza - BK Inter Bratislava 93:100 (34:21, 21:24, 16:26, 22:29)

Prievidza: Wisseh 25, Marič 16, Stamenkovič 14, Körner 13, Batina 7 (Stanojevič 12, Vojtek 4, Jašš 2, Rostampour 0)

Inter: Rančík R. 22, Rančík M., Subotič a Taylor po 19, Miloševič 16 (Bulatovič 5, Bílik a Páleník 0)

TH: 26/22 - 23/21, Trojky: 9 - 9, Fauly: 26 - 25, Rozhodovali: Gabara, Tomašovič, Ženiš, 2200 divákov

Pozápasové rozhovory zo zápasu Prievidza - Inter:

FOTO: PETER PENIAŠKO