• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V basketbalových kruhoch sa o hovorilo o sérii Levíc s Handlovou ako o jednoznačnej záležitosti úradujúceho majstra a víťaza Slovenského pohára. Skok o štyri zápasy neskôr, stav je vyrovnaný 2:2 a všetko je pred rozhodujúcim duelom otvorené. „Baník“ totiž opäť uhájil domáce prostredie, keď zvíťazil 98:87.

 

 

Ak by sme to mali zjednodušiť, tak Handlovú potiahlo k triumfu duo Filip Halada a K.C. Ross-Miller. Obaja predviedli skvelú streleckú fazónu, na ktorú Levičania nenašli adekvátnu odpoveď. Hlavne americký playmaker bol na nezastavenie, veď už v úvode zaznamenal prvých 8 bodov svojho tímu. Hostia mali opäť deravú obranu, čo súper nekompromisne trestal zo smrtiacich rýchlych protiútokov a všeobecne dobrej streľby. „Tento duel bol pre nás tým, že to bude rozhodujúci zápas alebo koniec sezóny. Motivácia preto nechýbala a som veľmi hrdý na každého z nášho tímu a aj na našich fanúšikov, ktorí nás ťahali dopredu. Do zápasu sme dali všetko, bojovali sme o každú loptu. Rýchlosť, energia a bojovnosť nám priniesla víťazstvo,“ zveril sa po zápase hráč Handlovej Filip Halada.

Patrioti sa dlho hľadali, nevedeli nájsť správnu zostavu a rytmus. K tomu sa pridala nevýrazná strelecká fazóna niektorých hráčov a zbytočne veľké množstvo individuálnych chýb. Až na mierne a krátke náznaky nevedeli na „Baník“ výraznejšie zatlačiť. „Zápas sa nevyvíjal tak, ako by sme chceli my. Handlovej sme až priľahko dovolili, aby dala mnoho bodov. Ich strelci odohrali fantastický zápas. Veľmi ľahko sa dostali do svojho rytmu, špeciálne Ross-Miller, ktorý dokázal potom nájsť aj svojich spoluhráčov. Musíme nájsť spôsob, ako ich zastaviť v obrane. Útok nie je problém, obrana je problémom,“ zamyslel sa hosťujúci krídelník Dino Pita.

Po polčase vyhrávali domáci 12-bodovým rozdielom, po prestávke sa rozdiel ešte viac prehĺbil. Handlová mala taktovku jasne vo svojich rukách, svedčal o tom 20-bodový náskok pred záverečnou štvrtinou. „V druhom polčase sme až príliš skoro v útokoch strieľali, oni následne išli z toho do brejkov. To je jeden z problémov, ktoré nás trápili. Hrali rýchlo a my sme ich nevedeli zastaviť. Mali sme sa asi vracať do obrany viacerí,“ uviedol švédsky basketbalista.

 DSC 9633

Zápas však mal miernu zápletku v štvrtej časti, keď Levice výrazne herne a strelecky ožili. Vyšší rýchlostný stupeň a energia z lavičky priniesla v niektorých momentoch okresanie manka na jednociferný rozdiel. Lenže vtedy opäť úradoval Halada s Ross-Millerom. „Rýchlosť, energia a bojovnosť nám priniesla víťazstvo. Naša obrana a dobrá streľba nám pomohla k víťazstvu, ktoré si veľmi vážim. Hrali sme kolektívne,“ vyhlásil Halada.

Nič nezmenil ani emotívny záver, v ktorom sa iskrilo na oboch stranách. Odniesli si to hlavne hostia, pod sprchy sa porúčala predčasne dvojica Steven Davis a Šimon Krajčovič. To už však nezmenilo nič na osude stretnutia a fakte, že o všetkom sa rozhodne v Leviciach. „Musíme si pozrieť video a roznalyzovať, čo robili inak v porovnaní s predchádzajúcim zápasom. Musíme hrať v obrane tak, ako chceme. Nie je možné, aby nám dali takmer 100 bodov. Myslím si, že sme oveľa lepší v defenzíve, ako tomu bolo teraz. V domácom prostredí sa cítime komfortne, musíme nastúpiť hladní a veľmi agresívni. Celý rok sme bojovali, aby sme mali výhodu domáceho prostredia a boli na druhom mieste po základnej časti. To teraz potrebujeme vo štvrtok,“ povedal Pita.

Tlak je rozhodne na strane zverencov trénera Tea Hojča, Handlová má v tomto smere veľkú výhodu. Na dosah má nielen semifinále po dlhšej dobe, ale aj jedno z najväčších prekvapení play off SBL posledných rokov. „Rozhodujúci zápas bude o väčšom srdci, väčšej bojovnosti a túžbe po víťazstve. Už nebude platiť, kto má lepší tím a väčšie mená,“ zakončil Halada.

Highlighty zo zápasu Handlová – Levice:

Foto: Lukáš Droppan