• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Patrioti Levice odpovedali najlepším možným spôsobom na zbabranú koncovku stretnutia s Lučencom. V semifinálovej repríze s Prievidzou predviedli zverenci trénera Michala Madzina najlepší výkon v tejto sezóne, ktorý sa odzrkadlil aj na konečnom skóre. Nad vicemajstrom triumfovali celkom hladko a jasne - 86:66.

Levičanom prospela krátka ligová prestávka, pretože proti celku z Hornej Nitry to bol z ich strany výkon, akým sa chcú pravidelne prezentovať. Kolektívne poňatie hry, obetavosť a hra na hranici svojich možností. To všetko platilo na Prievidzu už od úvodnej minúty, pretože k výhre dokráčali systémom štart-cieľ.

„Myslím si, že sme podali náš najlepší výkon v tejto sezóne. Zostali sme po celý čas koncentrovaní a postupne sme zvyšovali intenzitu v defenzíve, z čoho následne pramenilo narastajúce vedenie. Oba polčasy sme hrali dobre. Skvelý pocit vyhrať takýmto spôsobom. Hrali sme kolektívne, svoje vedenie sme navyšovali. Je to príjemné, keď získate ako kolektív výhru. Každý hráč zahral dobre,“ nešetril pozitívnymi dojmami zo zápasu domáci rozohrávač Marty Hill.

Hostia pri tom nemali najhorší štart do zápasu, v prvej 10-minútovke hrali so súperom vyrovnanú partiu a túto časť napokon prehrali tesne 20:23. Kľúčová bola druhá štvrtina, v ktorej silná ofenzíva Prievidze totálne vyhorela. Len päť bodov z hry a osem celkovo, tieto faktory zavážili pri polčasovom skóre 28:47 z pohľadu BC.

„Jasné víťazstvo Levíc, od prvej do poslednej minúty hrali s oveľa väčšou energiou. Toto nemôžeme dovoliť. Neodpovedali sme na to správnym spôsobom. Po prvej štvrtine sme prehrávali o tri body, v ďalšom priebehu sme však nezastavili ich útoky. Dali nám mnoho ľahkých bodov a na to sme nemali odpoveď. Je to o koncentrácii, naša chyba. To je basketbal. Čo sa stalo, stalo sa.Už do polčasu získali veľké vedenie, viedli o 19 bodov. Domáci tím získal veľké sebavedomie, všetko potom pre nich jednoduchšie. Prehrali sme, ale nie je žiaden čas na premýšľanie. Hrá sa systémom streda-sobota, musíme na to zabudnúť, už v stredu hráme doma,“ zamyslel sa rozohrávač Prievidze Zlatko Jovanovič.

DSC 1434

Nič na vývoji stretnutia nezmenila ani polčasová prestávka, rozbehnutí domáci už totiž získali potrebné sebavedomie a sebadôveru. Žiaden z hráčov výrazne nevyčnieval, no spoločne eliminovali všetky silné zbrane súpera.

„V tej fáze sme hrali vynikajúco v obrane, bolo to asi kľúčové. Dobre sme odstavovali pod košom, eliminovali sme ich silných pivotov a získavali sme doskoky. Bolo fajn, že každý prispel svojim dielom k výhre. Boli sme vo svojom rytme, ako tím hráme vynikajúco. Najlepšia možná odpoveď po zápase s Lučencom. Nesmierne sme sa koncentrovali na tento zápas, tvrdo sme trénovali a na palubovke sme bojovali jeden pre druhého. Toto bol nás hlavný cieľ. Táto výhra bola veľmi dôležitá,“ vyhlásil Hill.

Prievidza si musela povestný kalich vypiť až do dna. V druhom polčase prehrávala v jednej chvíli aj o 31 bodov, v poslednej štvrtine dokázala aspoň skorigovať už tak vysoké manko. Pre jednu z najlepších obrán v lige veľká výstraha.

DSC 1690

„Levice sa na nás dobre pripravovali, mali sme to ťažké dostať lopty pod kôš. Keď hráte zápas a začnete sa sústrediť na strely, tak to bude pravdepodobne problém. Ako najstarší hráč beriem za niektoré strely zodpovednosť, je to totiž moja práca, aby som skóroval. Kľúčom bolo, že hrali s väčšou energiou, zavreli priestor pod košom,“ povedal Jovanovič.

Príjemné chvíle si užíval najmä Hill, ktorý po dlhšom čase ukázal svoje silné zbrane v útoku: „Moji spoluhráči odviedli dobrú robotu, aby som sa cítil na palubovke sebavedomo. Tá pohoda sa preniesla do toho, že som mal mnoho voľných pozícií.“

Highlighty zo zápasu Levice - Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan