• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na Pasienkoch sa v úvodnom stretnutí nového ročníka bolo na čo pozerať. Výrazne obmenené a mladé družstvo Interu Bratislava si dokázalo zaknihovať úspech proti Spišských Rytierom. Víťazstvo o to cennejšie, keďže po polčase prehrávali o 12 bodov a navyše hrali aj bez svojho kapitána Richarda Körnera.

Bol to úplne odlišný pohľad na súpisku „žlto-čiernych“, ako boli basketbaloví priaznivci po minulé roky zvyknutí. Len traja hráči (Michael Fusek, Maurizio Galata a Jaroslav Musil) mali viac ako 25 rokov, legionári Argentíčan Lautaro Lopez a Litovec Arnas Beručka sa radia ešte k mladíkom. Zostávajúce miesta na súpiske patria domácim odchovancom, veľká pozornosť sa prirodzene sústredila hlavne na šesticu odchovancov, ktorá počas leta zbierala úspechy na kadetských a juniorských majstrovstvách Slovenska. Svojej šance a premiérových minút v SBL sa 16 a 17-roční chalani nezľakli, naopak výraznou mierou prispeli k cennému úspechu.

„Toto je oveľa viac ako len veľká výhra, je to niečo neuveriteľné. Veď sme hrali proti jednému z najsilnejších tímov v lige a aj s mladými chlapcami sa nám Spišskú Novú Ves podarilo zdolať. Som hrdý na mojich hráčov, že dokázali takto zabojovať a otočiť nepriaznivo sa vyvíjajúce stretnutie vo svoj prospech. Dôležité je, že do toho boli zapojení aj naši mladí chlapci. Nesklamali, pomohli vyhrať tento duel. Pre nich je každá minúta na ihrisku v najvyššej súťaži veľkým prínosom. Krok po kroku z nich môžu vyrásť komplexní basketbalisti. V druhom polčase sme dodržali všetko, na čom sme sa dohodli, to bola cesta k víťazstvu,“ žiaril spokojnosťou tréner Interu Alberto Blanco Vila.

Pred zápasom bola Spišská Nová Ves pasovaná do pozície favorita duelu. Mená ako Michal Baťka, Tomáš Mrviš, Michal Čekovský, Adam Antoni, či legionári Jarvis Garrett, Delano Spencer a Milan Nikolič vzbudzovali rešpekt. Prvý polčas zodpovedal očakávaniam, potom sa však všetko zmenilo. Badateľná bola nezohratosť a možno aj priveľký tlak na úspešný vstup do sezóny.

IMG 1063 

„Neviem prečo vytvorili médiá obraz, že sme favoriti na medailu. Beriem to však tak, ako to je, vieme čo chceme dosiahnuť. Musíme však ešte veľa pracovať. K úspechu bude ešte viesť aj niekoľko prehier. Je to proces, ešte sme ďaleko od nejakej formy. V druhom polčase sme nedodržiavali pokyny, narušila sa disciplína. Potom sa dá čakať, že príde neúspech. Zaslúžená výhra Interu, ukázali viac chuti po víťazstve. Gratulujem im,“ povedal kouč Spišských Rytierov Teo Hojč.

Inter vstupoval do novej sezóny s oveľa skromnejšími ambíciami, ako do tej predchádzajúcej. Tú minulú, predčasne prerušenú, ukončil ako suverénny a istý víťaz základnej časti. V play off si veril na obhajobu majstrovského titulu.

Zápas so Spišskou Novou Vsou ukázal, že družstvo z hlavného mesta môže aj s mladíkmi predsa len miešať karty vo vrchnej časti tabuľky. A pritom domáci po polčase prehrávali o 12 bodov (41:53), navyše sa trápili s výrazne nižším počtom pokusov za dva body. Tretiu štvrtinu sa však nadýchli k obratu, ktorý bol kľúčom k úspechu. Táto časť zápasu (27:13) bola základom a získaním sebavedomia pre najmladší kolektív v lige.

„Pri aktuálnom zložení tímu sme určite neboli favoritmi duelu. Poctivo sme však pracovali, snažili sme sa, čakali sme na svoju šancu. Tá prišla v druhom polčase, súperovi sme odskočili. Veľký rešpekt patrí našim mladým hráčom, ktorí sa nezľakli súpera zvučných mien. Vybojovali zopár lôpt a zahrali veľmi dobre. V druhom polčase sme zmenili obranu, začali sme byť dôraznejší, tímovejší a to prinieslo svoje ovocie,“ hodnotil navrátilec do žlto-čierneho dresu Jaroslav Musil.

IMG 9573 

Rytieri sú spolu s Levicami a Svitom hodnotení odborníkmi za kádrovo najsilnejšie tímy v celej súťaži. Logicky sú im teda prisudzované ambície hrať na čele tabuľky, z dlhodobého hľadiska sa hovorí o boji o medaily. Súťaž je len na začiatku, a ako už ukázalo prvé kolo, tak môžeme očakávať viaceré prekvapenia a vyrovnanú ligu.

„Poznám naše plusy a aj mínusy. Vedenie chce zlepšiť umiestnenie z minulej sezóny. Liga bude podľa mňa vyrovnaná, možno Levice trochu odskočia. Hráme 36 kôl, potom play off, súťaž je dlhá. Ešte je priskoro hovoriť o favoritoch, veľa vecí sa bude meniť. My sa budeme sústrediť na seba, ideme sa zlepšovať. To, čo sme predviedli v Bratislave, to nie je to, čo by sme chceli hrať. Sú na to nejaké dôvody, rozanalyzujeme si to a ideme ďalej, súťaž sa len začína,“ uzavrel Hojč.

Muž zápasu: Argentínčan v službách Interu Bratislava - Lautaro Lopez, autor 20 bodov. Výborne sa zhostil úlohy rozohrávača v novom tíme. Na svojom konte mal 11 asistencií a hostia ho 11-krát faulovali. Výraznou mierou sa pričinil k domácemu víťazstvu.

Highlighty zo zápasu Inter - Rytieri:

Foto: Vladimír Dorňák