• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najskôr nevydarená úvodná štvrtina, potom takmer klinická smrť v záverečnej časti. Asi takto v skratke vyzerala cesta Svitu za domácim víťazstvom. Prievidza bola viac ako vyrovnaným súperom, koncovku však hostia absolútne nezvládli. Po výsledku 84:79 sa „medvede“ mohli potešiť z toho, že sú opäť o čosi bližšie k najlepšej štvorke.

Cesta k dvom bodom bola však pre domácich mimoriadne tŕnistá. Na začiatku druhej štvrtiny prehrávali 17:34, keď hostia predvádzali strelecký koncert. Darilo sa najmä Američanovi Grantovi Sittonovi, v prvej desaťminútovke zaznamenal 16 bodov. Nazbieral však aj tri osobné chyby a tréner Maroš Helmecy ho musel z palubovky stiahnuť. To pomohlo Svitu, v druhej časti sa vrátil do zápasu a na polčas sa išlo za takmer vyrovnaného stavu - 41:42.

„Je to hypotetická otázka, či by nám to s Grantom išlo tak, ako dovtedy. Isté je, že rytmus hry sa jeho odchodom z ihriska zmenil. Určite nám chýbal. Svitu sa potom začalo viac dariť, naša obrana bola potom horšia, úspešnosť streľby poklesla. Oni sa spoliehajú na individuálnu hru a rýchle protiútoky. Bohužiaľ, umožnili sme im sa podobným spôsobom presadiť,“ povedal rozohrávač hostí Matej Majerčák.

Nie raz sa už počas aktuálneho ročníka stalo, že Svit nezvládol úvodné minúty stretnutia a súperovi dovolil dostať sa do „laufu“. Iba výnimočne však bol z toho napokon triumf. Aj ten nemusel v Iskra aréne vôbec prísť, keďže 5 minút pred koncom prehrával domáci tím 70:77. V správnej chvíli sa však Sviťania zobudili a na oboch stranách palubovky zabrali. Kľúčová sa ukázala trojka Jakuba Mokráňa 36 sekúnd pred koncom zápasu. Ex-Prievidžan sa opäť vytiahol proti svojmu bývalému klubu.

 DSC 4957

„Jediné, z čoho sa môžeme tešiť, je len výhra, lebo predvedený výkon bola jedna veľká katastrofa. Špeciálne hovorím o nasadení a obrane na začiatku zápasu. Už sme zistili, že vieme hrať aj kolektívnu obranu, ale vôbec sme ju nepredviedli. Napokon sme to zvládli, ale prístup bol laxný, kŕčovitý. Ešte, že sme zvládli ten záver,“ hovoril domáci tréner Róbert Ištvánik.

Prievidza pohorela v koncovke, namiesto pokojnej a rozvážnej hry, robila chyby, ktoré posadili súpera na koňa. Bodový úsek 2:14 v ich neprospech znamenal napokon prehru. Dva body spod Tatier mohli mať pritom cenu zlata, keďže by zverenci trénera Maroša Helmecyho urobili ďalší významný krok na ceste za miestom v prvom kole play off.

 DSC 4954

„Toto nás trápi celú sezónu, hráme ako na hojdačke. Chvíľu hráme výborne, potom zasa zle. Chýba nám koncentrácia na 40 minút, stále musíme byť sústredení. Nemôžeme strácať lopty, strieľať z nepripravených pozícií. Nemôžeme sa spoliehať, že keď si vybudujeme náskok, už je zápas vyhratý, musíme si udržať koncentráciu až do konca,“ zhodnotil Majerčák.

Z hľadiska individualít má Svit vo svojom kádri mimoriadne silné mená, rýchlo sa k tejto už tak silnej zostave pridala aj najnovšia akvizícia - Robert Baker. Lenže zladiť to tak, aby to ideálne klapalo na palubovke, to sa nie vždy darí. Útočný potenciál má tím trénera Ištvánika obrovský, ale problémom je často defenzívna činnosť.

„Robíme na tom, individuality musia pochopiť, že musia pracovať jeden pre druhého. Príkladom toho bola prihrávka Sašu Avramoviča, keď našiel na trojke voľného Jakuba Mokráňa, ktorý dôležitú strelu premenil. Chlapcom som hovoril, že takto to má vyzerať. Budeme oveľa úspešnejší, keď budeme spolupracovať a budeme trpezlivejší,“ uzavrel tréner Svitu.

Highlighty zo zápasu Svit - Prievidza:

Foto: Daniel Faix