• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vypredaná Iskra aréna a diváci, čo sledovali internetový prenos, si museli užiť zápas o 2. miesto medzi Svitom a Levicami. Pri záverečnom nápore Patriotov sa triasla víťazná séria podtatranského tímu, ale napokon z toho bol 10. triumf v rade a hlavne postup na 2. miesto v tabuľke.

Repríza finále Slovenského pohára a duel o druhé miesto, v hre teda bolo veľa. Našťastie pre priaznivcov Niké SBL sa bodmi pod Tatrami nešetrilo. Viac radosti to prinášalo domácim divákom, okrem pomalšieho rozbehu v prvej štvrtine, mali v ďalšom priebehu navrch. „Oba tímy tvrdo bojovali, ale na konci dňa sme dali viac košov ako Levice. Kľúčom k nášmu úspechu bola kolektívna obrana a kvalitná defenzíva. O útok sa nebojím, ale našou aktuálne silnou stránkou je obrana,“ vravel po zápase s 23 bodmi najlepší strelec Iskry Kayo Goncalves.

Ofenzíva Patriotov nemala svoj deň a absencia Borisa Bojanovského s Mihom Lapornikom, sa v tomto prípade ukázala citeľnejšie viac, ako pri vysokej výhre nad Komárnom. Problémom bolo tiež to, že po stratách inkasovali mnoho bodov. „Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Svit má aktuálne dobré momentum, vyhral 9 stretnutí za sebou. Chceli sme sa im revanšovať za finále Slovenského pohára. Myslím si, že to bolo celkovo vyrovnané stretnutie až do začiatku štvrtej štvrtiny, keď urobili väčšiu šnúru. Stiahli sme ale napokon na 2 body, dobre sme bránili, nútili ku ťažkým strelám, ale na konci to nestačilo. Boris Bojanovský a Miha Lapornik nám stále chýbajú, čiže má to na nás vplyv. Musíme zmeniť našu mentalitu, pretože to už dlhšie vieme. Tak sa snažíme aj trénovať, treba s aktuálnymi podmienkami bojovať. My sme však spravili krok dopredu, aj napriek prehre,“ myslí si levický krídelník Ben Kovac.

DSC 1316

Ani 15-bodové manko v poslednej štvrtine úradujúceho majstra definitívne nezlomilo. Za štyri minúty dokázali stiahnuť na rozdiel jediného koša a víťazná šnúra „medveďov“ sa otriasala v základoch. „V závere dokázali Levice premeniť otvorené strely, my tam mali nejaké voľné dvierka v obrane a oni z toho ťažili. Koncovku sme ale napokon zvládli v náš prospech,“ prezradil Goncalves. V podstate definitívny úder pre hostí zariadil Hayden Koval. „Keď celý čas doťahujeme manko, tak nám na konci možno trochu došli sily. Bola vidieť aj únava, ale to aj na strane súpera, keďže mal úzku rotáciu. V útoku sme nevyužili to, čo sme chceli a Svit zaslúžene vyhral,“ dodal svoj pohľad Kovac.

Po výsledku 84:77 sa tak družstvá nachádzajú v odlišných postaveniach. Svit je momentálne druhým najlepším tímom Niké SBL a 10. víťazstvom za sebou potvrdil skvelú fazónu. „Je to pre nás veľká vec, že sme v tabuľke na druhom mieste. Chceme sa čo najvyššie umiestniť v tejto sezóne, takže významný úspech pre nás,“ povedal krídelník Iskry.

DSC 1839

Levičania sa musia vysporiadať nielen so stratou tabuľkovej pozície, ale aj s tým, že o týždeň ich čaká ďalší náročný súper – Spišskí Rytieri. „Pondelok to začne tréningom a preberieme si toto stretnutie. U nás doma určite nechceme prehrať,“ vyhlásil Kovac.

Foto: Lukáš Droppan