• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dlhá séria prehier, nespočetné mužstvo hráčskych zmien a jedna kontumácia. Basketbalisti Nitry to nemali v posledných týždňoch jednoduché, ale veci sa pod vedením trénera Ľubomíra Urbana začínajú obracať správnym smerom. Dôkazom toho je stredajšie víťazstvo na palubovke Karlovky.

Príchod skúseného kormidelníka a legendy nitrianskeho basketbalu predznamenal zmeny, ktoré sa naplno ukázali v stretnutí 34. kola Eurovia SBL. „Corgoni“ zažívajú neľahkú sezónu, na lavičke predčasne skončil pre neuspokojivé výsledky Peter Seman i jeho nástupca Dragan Ristanovič. Oveľa väčší prievan nastal v zložení tímu, z rôznych dôvodov skončilo do dnešného dňa až 14 hráčov. Zo začiatku sezóny zostali v tíme len dvaja aktívni hráči – Adam Samek a Tomáš Pánis. Všetky tieto kroky dospeli k tomu, že Nitrania nemohli nastúpiť na zápas s Košicami, ktorý bol napokon kontumovaný. Strata bodu ich nemusela až tak mrzieť, nádej na účasť v tohtoročnom play off bola už stratená.

Paradoxne, táto prehra spolu s dlhšou zápasovou prestávkou umožnila Nitranom na čele s Urbanom dať veci do poriadku. „Urobil som pár zmien v prístupe k tréningu. To sa zatiaľ ukazuje ako pozitívny fakt. Len na tom sa dá stavať. To družstvo, ktoré tu bolo predtým, nechcem komentovať. S odstupom času, ale vlastne aj hneď, sa dala vidieť naštrbenosť vzťahov medzi samotnými hráčmi, hráčmi a menežmentom a rôznymi ďalšími prepojeniami v klube. Bola natoľko diskvalifikujúca, že atmosféra bola skutočne zlá. Stále sme držali hráčov, ktorých sme potrebovali do desiatky. Nakoniec sme nevycestovali aj na ten nešťastný zápas v Košiciach. Bol totiž najvyšší čas sa rozlúčiť so srbskými hráčmi. Od toho momentu sa zlepšila tréningová morálka. Dôkazom toho je zlepšená hra, nielen v zápase s Karlovkou, ale aj v priebehu celého týždňa, v tréningovom procese. Títo hráči by mohli hrať so cťou na úrovni najvyššej súťaže, aj keď z jedného víťazstva sa nedá robiť nejaký široký záver. Každopádne, potrebovali sme ho. Možno naše vnútorné chcenie prelomiť sériu neúspešných výsledkov bude vzpruhou do ďalších zápasov. Každopádne sa nám javí celkom dobre perspektíva na budúci rok. Máme ju jasnú, chceme sa opierať o našich mladých slovenských chlapcov doplnených o ďaleko, ďaleko kvalitnejších legionárov, ktorí by potiahli konečne nitriansku družinu na trošku iné umiestnenia, ako to bolo za posledné obdobie. Aby sa nehovorilo o strede tabuľky len teoreticky, ale sa to aj prakticky udialo,“ odprezentoval svoj názor na situáciu v klube Urban.

Víťazstvo na Karlovke ukončilo dlhé dvadsaťzápasové čakanie na zisk dvoch bodov. Aj zo psychologického pohľadu môže mať triumf pre Nitru veľký význam. „Sme radi za toto víťazstvo, je pred nami ešte deväť zápasov. Toto družstvo je schopné odohrať dobré zápasy aj s kvalitnými celkami. Mali sme to ťažké vzhľadom na súhru, ktorá je v basketbale veľmi dôležitá. Bývajú rôzne prípady, že sa to niekde zadrhne. Nemôže sa to u nás zadrhnúť, keď ich prístup k tréningu je skvelý. Som zástanca tohto prístupu, zveľaďovania svojho herného potenciálu, učeniu sa a zdokonaľovaniu. Toto je cesta pre nich ako získavať skúsenosti,“ rozhovoril sa o význame víťazstva nitriansky kormidelník.

Pozitívne sa javia mladí hráči, ktorí v nedávnom čase pribudli do tímu. Tréner Urban neskrýva zámer tvorenia družstva s vyhliadkou už na budúcu sezónu: „Dostali sme talentovaných hráčov z tímu do 20 rokov. Verím, že sa nám podarí ešte niečo dotiahnuť. Skúšali sme vlastných kadetov, kadetov zo Serede. Vieme, že sa nedá v našej lige posunúť na vyššie priečky bez legionárov. Chce to len posilniť dobrými legionármi, ktorí pomôžu našim hráčom v rozvoji. Ideálna symbióza by mala byť taká, že bude prospešná pre obe strany. Nebolo by dobré, keby sme legionársky tím a naši hráči by sa stali len rádovými hráčmi.“ Do úst sa natíska otázka, či bude basketbal v Nitre pokračovať aj po nelichotivom aktuálnom ročníku. „Je snaha a ochota pokračovať. Čakalo sa na nejaké posmelenie, povzbudenie. Dúfam, že toto nás nakoplo k tomu, aby basketbal v Nitre nezanikol,“ uzavrel rozhovor Urban.

Foto: Martin Šopinec