• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Druhú sezónu po sebe sa Levickí Patrioti umiestnili medzi najlepšou štvorkou po základnej časti, ale opäť po roku bolo štvrťfinále stopkou pre zverencov trénera Tea Hojča. So slovinským kormidelníkom sme sa zhovárali o jeho druhej sezóne na lavičke levického celku.

Družstvo Patriotov prešlo pred sezónou 2016/2017 veľkými zmenami, ale ani tie nezabránili tomu, aby Levice opäť bojovali na vrchných pozíciách tabuľky. „Som si istý, že skončiť druhý rok po sebe medzi top štvorkou po základnej časti, nemožno považovať za zlyhanie. Kontinuita je jednou z najťažších vecí v športe. Treba mať na pamäti, že tohtoročná sezóna bola na oveľa vyššej úrovni ako tá predošlá. V máji sme nevedeli v akej forme a na akej úrovni budeme pokračovať. Preto patrí vďaka ľuďom, ktorí vedú tento klub. Aj vďaka ním boli veci na vyššej úrovni. Klub sa stabilizoval, má svoje ambície a víziu do budúcnosti, čo je asi najdôležitejšie. Samozrejme, od play off sme všetci očakávali viac a sklamanie je na mieste. Chceli sme a verili sme v postup do semifinále, väčšina z nás urobila preto maximum. Na túto sezónu budem spomínať aj preto, že sme vytiahli Jaroslava Musila, u ktorého nik nevedel, že dokáže hrať na takejto úrovni. Dobrú nováčikovskú sezónu mal Šimon Krajčovič. Bolo viac pozitívnych ako negatívnych vecí, viac výhier ako prehier, čo je vždy dobré,“ začal s hodnotením ročníka Hojč.

Stopka v Alpsko-jadranskom pohári aj v štvrťfinále play off prišlo od rovnakého celku – Komárna. Prečo prehral levický tím 1:3 na zápasy? „Najťažšie pre mňa bolo, že môj tím hral odlišný basketbal ako počas základnej časti. Bolo by pre mňa oveľa ľahšie akceptovať štvrťfinálovú prehru, ak by sme prehrali našim spôsobom. Nevedeli sme čo sme. Mali sme určitý štýl hry, na ktorom sme pracovali od prvého dňa prípravy na sezónu. Chalani ho akceptovali, prijali svoju úlohu v družstve a po väčšinu sezóny sme hrali dobrý basketbal. Boli sme viac ako zdatným súperom každému, vrátane najlepších tímov súťaže. Samozrejme, boli aj zlé stretnutia, ale tie sú normálne pri toľkom počte zápasov v sezóne. Každý si tým prešiel. Niektoré rozhodnutia nám nevyšli podľa predstáv. Z toho sa však človek poučí,“ odpovedal levický kormidelník.

Patrioti nedokázali nájsť v trom zo štyroch štvrťfinálových stretnutí odpoveď na hru Komárna. „Vedeli sme o kvalite Komárna, preto sme chceli využiť výhodu domácej palubovky. O ňu sme však prišli hneď v prvom zápase, čo sa napokon ukázal ako kľúčový zápas série. Hrali dobrý basketbal s vysokou úspešnosťou streľby za tri body. Nehrali sme našu hru. Pre niektorých našich kľúčových hráčov to boli prvé play off zápasy v kariére, preto nehrali na takej úrovni, ako počas základnej časti. Za niečo môžu objektívne príčiny (zranenia, respektíve zdravotné problémy), niektorí proste sklamali z rôznych dôvodov, ktorým nerozumiem. O konečnom výsledku rozhodujú maličkosti,“ zamyslel sa nad priebehom štvrťfinále Hojč.

Tréner Levíc pochválil svojho štvrťfinálového súpera, ktorý mal opäť dobrú ruku pri výbere hráčov. Poznamenal, že na ich strane bolo viacero lídrov. Jedna z najlepších obrán v súťaži, neukázala svoju kvalitu v štvrťfinále. Od Komárna inkasovali v priemere 99 bodov na zápas. „Bez dobrej úrovne obrany sa nedá hrať na takejto úrovni proti nikomu, hlavne proti ofenzívne ladenému tímu ako má Komárno. Prehrávali sme mikrosúboje na väčšine pozícií.  Okrem druhého domáceho zápasu, sme nehrali náš basketbal. Jednoducho, bolo za tým viacero vecí,“ poznamenal slovinský tréner.

Celosezónnou optikou sa však na sezónu 2016/2017 môžu v Leviciach pozerať pozitívne. V Alpsko-jadranskom pohári vyhrali C-skupinu a v základnej časti získali 26 víťazstiev z 40 možných zápasov. „Silnou stránkou tohto tímu bolo, že sme hrali v útoku i v obrane kolektívne. Myslím si, že ak sme hrali takúto hru, tak sme vyzerali ako solídny tím. Chýbali nám možno jeden-dva excelentní strelci za tri body, občas sme tiež trochu doplácali na neskúsenosť dvoch mladých rozohrávačov. Musím však povedať, že Summers a Krajčovič mali dobré sezóny, tím doviedli k niektorým veľkým víťazstvám. Je normálne, že nie vždy sa darí,“ uviedol Hojč.

Sezóna je v Leviciach už minulosťou, aké budú ďalšie kroky trénera Patriotov? „V prvom rade analýza sezóny. Od výberu hráčov, tréningov, herného systému... Chcem sa poučiť zo svojich chýb a byť budúcu sezónu lepší. Potom si trochu oddýchnem a začnem sa pripravovať na novú sezónu. Mám v pláne pozrieť niekoľko top tímov Euroligy, priučiť sa tomu, ako fungujú. Tiež plánujem navštíviť trénerské semináre a pracovať na sebe,“ prezradil slovinský tréner. Je možné, že zotrvá aj v levickom tíme? „Je to jedna z variant. Zobral som túto pozíciu v čase, kedy by ju mnohí ľudia nezobrali. Som hrdý na to, čo sme za dva roky vybudovali,“ dodal na záver Hojč.

Foto: Lukáš Droppan